Δεν θα γίνει έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη

eurogroup-genikiΔεν θα γίνει τελικά σύμφωνα με πληροφορίες το Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη το οποίο θα αφορούσε την πορεία της αξιολόγησης και το οποίο είχαν προαναγγείλει διεθνείς παράγοντες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο πλέον είναι τη λύση να τη δώσει μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Την εν λόγω εξέλιξη επιβεβαίωσε και επίσημα ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με ανάρτησή του στο Twitter. Όπως ανέφερε ο ίδιος, χρειάζεται ακόμη περισσότερος χρόνος και η συνάντηση που αφορά τα προληπτικά μέτρα, το χρέος και την αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από την τηλεδιάσκεψη που είχαν ο πρόεδρος του Eurogroup και του EuroWorking Group με τους επικεφαλής των θεσμών, η οποία διεξήχθη μετά τη διακοπή των συνομιλιών στην Αθήνα.

Αποχωρώντας από το ξενοδοχείο Χίλτον, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει αυτόματη περικοπή δαπανών σε περίπτωση απόκλισης στόχων, αντί της προληπτικής νομοθέτησης μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε νωρίτερα και η κυβέρνηση, το μεγάλο «αγκάθι» στο οποίο κολλάει η διαπραγμάτευση είναι η νομική φόρμουλα για το πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και για την πρόβλεψη της άμεσης λήψης κάποιων εξ αυτών σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στην ενεργοποίηση του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο θα αναλάβει την παρακολούθηση επίτευξης των στόχων και θα παρεμβαίνει με «αυτόματο» κόφτη στις δαπάνες, προκειμένου να μην υπάρξουν αστοχίες στο πρόγραμμα. Μάλιστα, βάσει του συντάγματος, δεν μπορούν να νομοθετηθούν «προληπτικά μέτρα». Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρεται να εμμένουν στην κατάρτιση καταλόγου με συγκεκριμένα μέτρα, ο οποίος, είτε θα νομοθετηθεί είτε θα υπάρχει ως επισυναπτόμενο έγγραφο στο κείμενο με την τελική συμφωνία για την αξιολόγηση.

Μάλιστα, το Μαξίμου αναφέρει ότι το ΔΝΤ είναι εκείνο που επιμένει «ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα