«Δεν είμαστε εγκληματίες, σώζουμε ζωές»

«Δεν κάναμε τίποτα παράνομο και ήμασταν εκεί μόνο για να βοηθήσουμε πρόσφυγες» δήλωσαν μέλη ΜΚΟ, μιλώντας για τις συλλήψεις που έγιναν τα ξημερώματα της Πέμπτης ανοικτά της Μυτιλήνης. Μάλιστα τόνισαν πως ακόμα δεν έχουν καταλάβει τους λόγους για τους συνελήφθησαν και κρατούνται.

mko-495x330

Ειδικότερα, προθεσμία μέχρι το πρωί του Σαββάτου πήραν για να απολογηθούν τα πέντε μέλη των ΜΚΟ τα οποία συνελήφθησαν από το λιμενικό το πρωί της Πέμπτης και οδηγήθηκαν στις Εισαγγελικές Αρχές τις Λέσβου. Και στους πέντε συλληφθέντες απαγγέλθηκε η κατηγορία της απόπειρας παροχής βοήθειας σε αλλοδαπούς για παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια, ενώ δύο εξ αυτών βαρύνονται με την κατηγορία της οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σκάφος βρέθηκε ένα πτυσσόμενο μαχαίρι. “Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες πυροσβέστες από την Ισπανία και έχουμε έρθει εδώ για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες. Δεν μπορούσαμε να επιχειρήσουμε με το δικό μας σκάφος και επιβιβάστηκαν τρία από τα μέλη μας σε σκάφος άλλης οργάνωσης προκειμένου να βοηθήσουμε κάποια βάρκα για την οποία ειδοποιηθήκαμε ότι κινδύνευε.

Ξαφνικά το λιμενικό μας ζήτησε να τους ακολουθήσουμε και στη συνέχει τα μέλη μας συνελήφθησαν χωρίς να έχουμε καταλάβει το γιατί” δήλωσε ο Τόνι Αμαδόρ στην ΕΡΤ ο μέλος της “PROEMAID” Ο Χάρης Πέτσικος συνήγορος τριών εκ των κατηγορουμένων δήλωσε: “Οι εντολείς μου είναι επαγγελματίες πυροσβέστες στην Ισπανία και ανήκουν σε μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις. Είναι εκπαιδευμένοι διασώστες και βρίσκονται εδώ για να σώζουν ζωές.

Η δράση της οργάνωσης είναι σε γνώση του λιμενικού και έχουν κατατεθεί η απαραίτητες διαπιστεύσεις. Οι πελάτες μου δεν αντιλαμβάνονται τους λόγους για τους οποίους έχουν συλληφθεί από τη στιγμή που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα και το μόνο που έκαναν ήταν να βοηθούν πρόσφυγες.

Ο συνήγορος των άλλων δύο κατηγορουμένων Θεμιστοκλής Κεφάλας δήλωσε στην ΕΡΤ: “Θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε στις αρχές ότι σώζουμε ζωές και ότι δεν έγινε καμία ενέργεια παροχής βοήθειας για παράνομη είσοδο στη χώρα”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα