Δεν βγήκε «άσπρος καπνός» από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις-Το απόγευμα το νέο ραντεβού

General atmosphere at the European Commission during a meeting conserning Greece's fate at the Eurozone, in Brussels, on June 24, 2015 / Στιγμιότυπα απο την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια των συναντήσεων για την κατάσταση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, στις Βρυξέλλες, στις 24 Ιουνίου, 2015

Χωρίς τελικό αποτέλεσμα έληξε η ολονύκτια διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών,αν και σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη,υπήρξε μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις και απομένουν οι λεπτομέρειες για να κλείσει η συμφωνία.

Έτσι,καθότι οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που ολοκληρώθηκαν στις 06:50 σήμερα το πρωί, δεν έβγαλαν “άσπρο καπνό”,ανανεώθηκε η συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης,με τους επικεφαλής των κλιμακίων για τις 15:00 σήμερα το μεσημέρι.

«Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, επισήμανε: «κάναμε πρόοδο αλλά δεν κλείσαμε. Αλλη μία νύχτα».

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς. «’Εχουμε φτάσει κοντά» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Στις συναντήσεις που άρχισαν στις 10 το βράδυ της Κυριακής, συζητήθηκαν διαδοχικά, τα δημοσιονομικά μεγέθη, το ασφαλιστικό, η δημόσια διοίκηση και τα «κόκκινα» δάνεια.

Πιο συγκεκριμένα,λίγο μετά τα μεσάνυχτα  στη συνάντηση για τα δημοσιονομικά, κορυφαίος παράγοντας της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ ως προς την απόδοση των μέτρων που θα ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, με το Ταμείο να υποστηρίζει ότι η απόδοση αυτή θα είναι μικρότερη.

Για το ασφαλιστικό, μετά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, κυβερνητική πηγή ανέφερε, στις 02:30, ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις και επισήμανε ότι ενδεχομένως να υπάρξει νέα προσπάθεια για συμφωνία σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «η νύχτα είναι ακόμα μεγάλη».

Στο θέμα του Δημοσίου, αμέσως μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων, κορυφαίος παράγοντας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανέφερε, στις 03:30, ότι συμφωνήθηκε να ισχύσει εφέτος ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο και υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 6.500 προσλήψεις από αυτές που δεν έγιναν τα προηγούμενα έτη. Το 2017, θα ισχύσει ο κανόνας 1 πρόσληψη/4 αποχωρήσεις, ο οποίος θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο. Από αυτόν τον κανόνα, εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (οι 1.500 που δικαιώθηκαν δικαστικά το 2015, δεν θεωρούνται προσλήψεις).

Εξάλλου, στον χώρο της υγείας οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι οι ώρες εργασίας των γιατρών πρέπει να είναι 45 εβδομαδιαίως αντί για 75 και αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι, το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για τους τομείς της υγείας και της παιδείας. Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε, παράλληλα, ότι τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο θα συζητηθούν στη δεύτερη αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών».

Τέλος,αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων,πηγή του υπουργείου οικονομικών ανέφερε ότι το ζητούμενο  στην παρούσα φάση είναι να συμφωνηθεί ένα κοινό πακέτο μέτρων με ΕΕ και ΔΝΤ.

Θυμίζουμε ότι επικρατέστερο σενάριο θεωρείται η διαπραγμάτευση να καταλήξει σε δυο διαφορετικά κείμενα,το ένα με τις ευρωπαϊκές πηγές και ένα το άλλο  με το ΔΝΤ.

Τα δυο κείμενα φαίνεται ότι  θα εμπεριέχουν συμφωνία σε όλα τα επιμέρους μέτρα, αλλά θα διαφέρουν ως προς την εκτίμηση των Θεσμών για τη δημοσιονομική τους επίπτωση και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα φέρουν το 2018.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα