Δείτε LIVE το διάγγελμα του Νίκου Αναστασιάδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει λεπτομερώς το λαό για τις συνομιλίες στο Μον Πελεράν και πως βλέπει να συνεχίζεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με διακαναλική του συνέντευξη στις 20:00.

Παρακολουθήστε τη διακαναλική συνέντευξη από το ΡΙΚ SAT εδώ.

Εξάλλου όπως ανακοινώθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει αύριο στις δέκα το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο ώστε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των συνομιλιών. Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν τα επόμενα βήματα και τους χειρισμούς που θα ακολουθήσουν μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το εδαφικό στο Μον Πελεράν.

Τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο ηγετών πρέπει να τηρούνται για να προχωρήσει η διαδικασία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κύριος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι ένας βασικός λόγος που δεν υπήρξε κατάληξη στο Μοντ Πελεράν ήταν το ό,τι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα.

Σημείωσε ότι με τις θέσεις που εκφράστηκαν και τις τοποθετήσεις που έγιναν από τουρκοκυπριακής πλευράς, ήταν εμφανής η προσπάθεια να ξεφύγει του πλαισίου ουσιαστικής συζήτησης του εδαφικού και σύνδεσής του με την συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο πλαίσιο πολυμερούς διεθνούς διάσκεψης. Κάτι τέτοιο τόνισε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και ξέφευγε του πλαισίου των όσων είχαν συμφωνηθεί στην Λευκωσία, πριν τη μετάβαση στο Μον Πελεράν.

Η Μόρφου ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι ουσιαστικό μέρος του εδαφικού και σε καμία περίπτωση, δεν μπορούσε να ήταν κάτι το οποίο θα αφεθεί σε μιά διεθνή διάσκεψη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι δεν μπορεί να εξισωθεί η ευθύνη της Τουρκικής και της Ελληνικής Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι κάποιοι είπε επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση και την ελληνοκυπριακή πλευρά για το ό,τι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα στο Μον Πελεράν.

Τόνισε ότι μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού Τσίπρα υπήρχε συμφωνία με συγκεκριμένη ημερομηνία για πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης αν υπήρχε συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού και αποτύπωσης τους σε χάρτη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα