Α.Τσίπρας:«Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση»


 

vouli

Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε το σχέδιο,όπως είπε, εξόδου της χώρας απο την κρίση.

Ο  Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αναλαμβάνει εκ νέου με στόχο να ξεπεράσει τις δυσκολίες και στο τέλος της τετραετίας να έχει θέσει τις προϋποθέσεις για τη «νέα Ελλάδα», όπως είπε, χωρίς μνημόνια, χωρίς επιτροπεία των δανειστών, με ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτό είναι ένα εφικτό όραμα σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο. «Αυτή η βουλή θα εξασφαλίσει την έξοδο τη χώρας από την κρίση» δήλωσε.Ο δρόμος αυτός -όπως πρόσθεσε- δεν θα είναι εύκολος. «Θα είναι μία δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος, γεμάτη προκλήσεις», όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η εντολή της 20ής Σεπτεμβρίου ήταν «εντολή σταθερότητας, εντολή τετραετίας», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνησή του έχει ξεκάθαρη εντολή, πέρα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, να ξεκινήσει «μία μεγάλη πέρα τομών και μεταρρυθμίσεων» και να αποκαταστήσει αδικίες.

Η αντιπολίτευση, πρόσθεσε, θα είναι το ολιγαρχικό καθεστώς, οι δυνάμεις του παλιού που ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας. «Θα συγκρουστούμε» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η σταθερότητα πρέπει να αξιοποιηθεί για να προχωρήσουν οι αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθειά, όπως είπε, το ότι η νέα συμφωνία «εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ» για τη χρησιμοποίηση πόρων για την ανάπτυξη.

Μίλησε ακόμα για ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, με ενίσχυση της εργασίας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας και αλλαγή της δημόσιας διοίκησης. «Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον. Είναι ένα δρόμος εφικτός όχι όμως και ευκολοδιάβατος», είπε.

Όπως τόνισε, για να γίνουν τα πρώτα βήματα, πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στη δημόσια οικονομία. «Η υλοποίηση της συμφωνίας είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά όχι και ικανή» προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε.

«Θα περάσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι αυτό περιλαμβάνει δύσκολα έως και, ας μην το κρύψουμε, επιβαρυντικά μέτρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η επιτυχής έκβαση για χρέος και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών είναι ίσως ο πιο κρίσιμος κάβος για την αρχή της ανάκαμψης, τόνισε και εκτίμησε ότι στο βαθμό που υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, το α’ εξάμηνο του 2016 θα είναι εκείνο της επιστροφής στην ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός  συνέχισε λέγοντας ότι το πρώτο μεγάλο ζήτημα είναι η αναδιάρθωση του χρέους με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί επιμήκυνση πληρωμών, ρήτρα ανάπτυξης και μακρά περίοδο χάριτος, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Ίσως και να είναι η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία των τραπεζών, καθώς οι προηγούμενες ανακεφαλαιποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς: δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις διατήρησαν τις ίδιες διοικήσεις που οδήγησαν τις τράπεζες στο χείλος του γκρεμού.

Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Αγόρασε το Κράτος τις τράπεζες αφήνοντας το management στους παλαιούς μετόχους. Δεσμευόμαστε για τράπεζες με λεφτά δημοσίου που θα έχουν και το αντίστοιχο management. Η περίοδος της διαπλοκής και των εξαρτήσεων έχει τελειώσει οριστικά» συνέχισε.

Το τρίτο στοίχημα είναι η προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων με την κυβέρνηση να δημιουργεί ξεχωριστό δημόσιο φορέα για αυτό.

Ο πρωθυπουργός ανέπτυξε το σχέδιο μάχης  που έχει μπροστά της η κυβέρνηση όσον αφορά τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων,την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά του θεσμού των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, των 3ετιών και της μετενέργειας. Τον σταθερό επίσης προσανατολισμό  για την αύξηση του κατώτερου μισθού,τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ,καθώς και για τη δοκιμασία για τη δημιουργία του νέου Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας,αλλά και τη διαφάνεια στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που δεν εξασφαλιζόταν από τις προηγούμενες διοικήσεις.

O κ. Τσίπρας,ταυτόχρονα,τόνισε την ανάγκη ευρύτερης δυνατής συναίνεσης των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν τέτοιες συναινέσεις και στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας εστίασε στα  δύσκολα σημεία της συμφωνίας αναφέροντας μεταξύ άλλων την αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς, τη φορολογία των αγροτών και το συνταξιοδοτικό. Για κάθε ένα από αυτά τα δύσκολα σημεία -είπε- θα κάνουμε τα πάντα να βρεθούν αντίδοτα ή να αμβλυνθούν οι συνέπειες.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, ώστε στο μεσοδιάστημα να βρεθούν ισοδύναμα.

Η ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από το φορολογικό σύστημα και τους όρους χρηματοδότησης, όπως είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως το ελληνικό κράτος διαθέτει ένα από τα πιο πολυδαίδαλα και δυσλειτουργικά φορολογικά συστήματα στην Ευρώπη. Ο όρος «σύστημα» είναι ευφημισμός, λέγοντας πως στόχος η δημιουργία ενός απλού και δίκαου φορολογικού συστήματος.

Ο ίδιος σημείωσε πως πρέπει να αποκατασταθεί η ροή της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία, ενώ τεράστιας σημασίας είναι η απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. «Στόχος μας, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά και από το 2014-2020» είπε χαρακτηριστικά.

Ο «μεγάλος ασθενής» είναι η δημόσια διοίκηση, που βρίσκεται πολλά χρόνια πίσω, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, που έσπευσε να διευκρινίσει πως «αν το νέο παραγωγικό μοντέλο είναι ο μεγάλος στόχος για τα επόμενα χρόνια, τότε η δημόσια διοίκηση είναι το εργαλείο», ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις για τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου για πολίτες και επιχειρήσεις.

Τη δέσμευση να στηρίξει η κυβέρνηση το κοινωνικό κράτος σε όλες του τις πτυχές εξάφρασε ο κ. Τσίπρας. «Καταρτίζουμε πανελλαδικό χάρτη φτώχειας, για πρώτη φορά, και προχωράμε σε συγκεκριμένες δράσεις» είπε συγκεκριμένα, λέγοντας πως μεγάλος στόχος είναι η ίδρυση ενός εθνικού συστήματος στα πρότυπα του ΕΣΥ, αλλά για την κοινωνική αλληλεγγύη. Μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε δημόσιο και δωρεάν σύστημα ισότιμης πρόσβασης στην Υγεία.
Όσον αφορά στο προσωπικό του ΕΣΥ, «ανοίγουμε τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και η φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό» δήλωσε.

Εμβληματικός στόχος στον τομέα της Υγείας, για την κυβένρηση, είναι η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, με μονάδες υγείας της γειτονιάς.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ειδικά προγράμματα απασχόλησης για τις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και δήλωσε πως είναι απαράδεκτα υψηλή η ανεργία των τελευταίων χρόνων, ειδικά όταν η ανασφάλιστη εργασία φτάνει στο 25%.

«Το ασφαλιστικό μας σύστημα αδυνατεί σήμερα να εξισορροπήσει και να εξυγιανθεί, όσες περικοπές και αν γίνουν» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως το πρόβλημα του ασφαλιστικού δεν είναι ότι δαπανά πολλά, αλλά ότι υστερεί σημαντικά σε έσοδα και εισπράξεις. «Καταφέραμε να διατηρηθεί το ΕΚΑΣ έως το 2020 και να αναζητηθούν ισοδύναμα, για να μην περικοπούν άμεσα οι επικουρικές συντάξεις» υπογράμμισε ωστόσο.

Για την προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα και θα υπάρξει συμπαγής σχεδιασμός και ενεργητικές πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή θα συγκροτηθεί ειδικός φορέας που θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία την εκπόνηση σχεδίου και τη δημιουργία αναγκαίου πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την δημιουργία και προστασία ελληνικών brands και την ενίσχυση της δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων. Για τις μεγάλες επενδύσεις η διαδικασία θα προχωράει είτε με έκδοση ΠΔ είτε με απευθείας κύρωση από τη Βουλή των όρων της σύμβασης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, ενώ τόνισε ότι σε ορίζοντα τετραετίας, η κυβέρνηση θα προσανατολιστεί στην καταπολέμηση της ανεργίας στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά, στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων επιστημόνων και στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.

Πέρα από τα ζητήματα της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε μία σειρά άλλων δράσεων στις οποίες δίνει προτεραιότητα η κυβέρνησή του. Κάποιες απο αυτές τις δράσεις αφορούν την έκδοση καρτών μετακίνησης για ΑμεΑ, πολύτεκνους, τριτέκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών.Επίσης,ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφάλιστων,σχολικά γεύματα για τους μαθητές δημοτικών σχολείων.καθώς και άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «αγορές χωρίς μεσάζοντες»

«Μεγάλος στρατηγικός στόχος» είπε ο κ. Τσίπρας είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ένα σύστημα ανάλογο του ΕΣΥ, αλλά για την κοινωνική προστασία.

Για τη υγεία μίλησε για πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων 1.093 υγειονομικών και 2.500 γιατρών και νοσηλευτών, αξιολόγηση των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον τομέα της Παιδείας μίλησε για μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ανάπτυξη ενός συστήματος αποτίμησης του έργου των σχολείων και των εκπαιδευτικών, θέσπιση ενός σύγχρονου συστήματος ειδικής αγωγής και παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς και ένα νέο χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, ενώ τόνισε ότι σε ορίζοντα τετραετίας, η κυβέρνηση θα προσανατολιστεί στην καταπολέμηση της ανεργίας στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά, στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων επιστημόνων και στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση μίλησε για εξορθολογισμό και ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, κατάργηση των προκλητικών πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και επίλυση του προβλήματος βιωσιμότητας.

«Με σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να διατηρηθεί το ΕΚΑΣ μέχρι το 2020, και να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα ώστε να μη μειωθούν ραγδαία οι επικουρικές συντάξεις» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας:

«Επιδιώκουμε ένα σύστημα με ενισχυμένο αναδιανεμητικό χαρακτήρα, με κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις».

«Σε αυτή την εθνική προσπάθεια επιθυμούμε η αντιπολίτευση να σταθεί αρωγός και να συμβάλλει δημιουργικά» συμπλήρωσε.

Σχετικά  με τη διαφθορά
ο Α.Τσίπρας είπε ότι οι στόχοι είναι να ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων που έχει ξεκινήσει ήδη το ΣΔΟΕ, να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι λίστες των φοροφυγάδων, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ, να παταχθεί το λαθρεμπόριο καπνικών και οινοπνευματωδών ποτών, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την σύναψη των δημοσίων συμβάσεων αλλά και να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας, να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, να υποστηριχθεί η ελληνική δικαιοσύνη σε κάθε ανοιχτή έρευνα για υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής, να ενισχυθούν όλα τα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης, να ολοκληρωθεί η διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς και όλοι οι οικονομικοί έλεγχοι στις αθλητικές ομοσπονδίες που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μια δεκαετία, να εξυγιανθεί το πλαίσιο λειτουργίας του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος και να διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές υποθέσεις από την Αγροτική Τράπεζα μέχρι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Για την προσφυγική κρίση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «απέναντι στη λογική των φρουρίων και των φραχτών, απέναντι στη λογική που θέλει να μετατρέψει τα ευρωπαϊκά σύνορα σε πεδίο μάχης, εμείς πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αποδείξουμε ότι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η φιλοξενία δεν είναι ουτοπίες αλλά μπορούν να γίνουν πολιτική πράξη».

Τέλος,ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι άμεσα θα ανοίξει μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. «Αυτή ίσως θα είναι και η σημαντικότερη παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης», τόνισε.


 


 

tsiprasΓια δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο ο  Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής ως πρωθυπουργός για να προβεί σε προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η συζήτηση πάνω στις προγραμματικές δηλώσεις τις κυβέρνησης  θα διαρκέσει τρεις ημέρες με την  διαδικασία να  ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτη, οπότε η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Βασικοί άξονες της ομιλίας του  πρωθυπουργού  αναμένεται να είναι το παράλληλο πρόγραμμα του  ΣΥΡΙΖΑ και τα αντίμετρα που θα λειάνουν το τραχύ πρόγραμμα της  συμφωνίας με τους δανειστές,ενώ παράλληλα πρόκειται να εστιάσει  στα κόκκινα δάνεια, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το ασφαλιστικό,καθώς  και τον τρόπο λειτουργίας του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα