Δανία:Διαδήλωση από φοιτητές και μαθητές εναντίον της περικοπής δαπανών στην παιδεία

diamarturia-daskalon-stin-kopegxagi

Στους δρόμους κατέβηκαν σήμερα δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές στην Κοπεγχάγη.Περίπου 10.000 έως 15.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας και διαδήλωσαν εναντίον της περιστολής των κρατικών δαπανών που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον τομέα της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ετήσια μείωση 2% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στις δαπάνες του  προϋπολογισμού των λυκείων και των πανεπιστημίων προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η Δανία είναι η χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες στον τομέα της εκπαίδευσης ανά κάτοικο.

Σύμφωνα με τους επικριτές των μέτρων, τέτοιου είδους περικοπές θα οδηγήσουν έναν στους δέκα καθηγητές στην ανεργία. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, διαβεβαιώνει ότι μπορεί να επιτευχθεί η εξοικονόμηση χρημάτων χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης.

«Δεν πρέπει να μειώνεται ο προϋπολογισμός της εκπαίδευσης, αυτή είναι το μέλλον μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία από τις διαδηλώτριες, η Ντίνα Σχιοτ, 16 ετών. «Εάν δεν μας προσφέρεται μια ποιοτική εκπαίδευση, η κατάσταση θα επιδεινωθεί» πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα