Γ. Τσιρώνης: Καμία καθυστέρηση στον καινούργιο νόμο για τους δασικούς χάρτες

tsironis_1Ο κ. Τσιρώνης, διευκρίνισε ότι το χρονοδιάγραμμα για τους δασικούς χάρτες φτάνει μέχρι τον Ιούλιο του 2018, «για τους χάρτες που δεν είναι καταρτισμένοι. Για τους άλλους θα προχωρήσει διαδικασία άμεσα» σημείωσε.
«Τον καινούργιο νόμο για τους δασικούς χάρτες τον έχουμε φτιάξει κατά τέτοιο τρόπο που να μην επιτρέπει καμία καθυστέρηση» διαβεβαίωσε από τη Λαμία ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, σε συναντήσεις που είχε με δημάρχους της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη. Ο κ. Τσιρπώνης, διευκρίνισε ότι το χρονοδιάγραμμα για τους δασικούς χάρτες φτάνει μέχρι τον Ιούλιο του 2018, «για τους χάρτες που δεν είναι καταρτισμένοι. Για τους άλλους θα προχωρήσει διαδικασία άμεσα» σημείωσε.

Ο κ. Τσιρώνης έσπευσε να διευκρινίσει ότι «οι περιοχές οικιστικών πυκνώσουν ξεχωρίζουν από τον υπόλοιπο χάρτη, ο οποίος θα κυρωθεί αφού δεν είχε κυρωθεί μέχρι τώρα. Τα υπόλοιπα τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν συνολικά με τη συνδρομή του Συμβουλίου της Επικρατείας και όχι ατομικά για κάθε αντίρρηση» σημείωσε.

Συγχρόνως, ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα χρειαστεί καμία τροποποίηση του συντάγματος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, και θα βρεθούν τα περιβαλλοντικά ισοδύναμα, ενώ τόνισε ότι η καινοτομία του νέου θεσμικού πλαισίου που θα πάει στη Βουλή είναι ότι «είναι άδικο και για την πολιτεία αλλά και για τους πολίτες να κριθούν αποσπασματικά τόσο μεγάλες οικιστικές ενώσεις. Θα κριθούν συνολικά, χωρίς να υπάρχει καμιά υπόνοια ότι θα γίνει έκπτωση σε ό,τι αφορά την δασική νομοθεσία για αυτές τις περιοχές. Όπου βεβαίως υπάρχει δικαστική διαμάχη, αυτή θα κριθεί έτσι όπως ορίσει η δικαιοσύνη».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση με τους δημάρχους της Στερεάς Ελλάδας, όπου τέθηκε το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Ο κ. Τσιρώνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οικονομικά, τονίζοντας ότι οι διαθέσιμοι πόροι επαρκούν για τα έργα και διαπιστώνοντας ότι κάποιες προτάσεις ενδέχεται να έχουν «μαξιμαλιστικά χαρακτηριστικά».

«Με βάση τα σχέδια τα οποία έχουν φτάσει στο υπουργείο, εάν εξορθολογιστούν οι προϋπολογισμοί των σχεδίων, τα χρήματα φτάνουν» είπε σε ότι αφορά του πόρους, για να συμπληρώσει πως «ενδεικτικά, απ’ όλη την Ελλάδα μας έχουν έρθει 350 πράσινα σημεία τα οποία έχουν έναν προϋπολογισμό 250 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι πολύ μεγάλο νούμερο. Δε χρειάζεται. Μπορείς κάλλιστα να φτιάξεις αυτά τα ίδια τα σημεία, με πολύ μικρότερα κόστη» είπε ο κ. Τσιρώνης.

Λίγο νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης Στερεάς κ. Κώστας Μπακογιάννης, επικεντρώνοντας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα, είχε δηλώσει πως «εάν δεν προσέξουμε, εάν δεν κινηθούμε αποτελεσματικά κινδυνεύουμε να γίνουμε και εμείς Πελοπόννησος. Εγώ θέλω να το πω απερίφραστα χωρίς να κινδυνολογώ». «Δεν υπάρχει χώρος για εγωισμούς στα σκουπίδια. Θα πρέπει να δοθεί μία λύση η οποία να είναι βιώσιμη. Θα πρέπει να σπεύσουμε, γιατί ο χρόνος δυστυχώς δεν είναι στο πλευρό μας…» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, σε συνάντηση στην Περιφέρεια Στερεάς ο κ. Τσιρώνης με τον κ. Μπακογιάννη συζήτησαν θέματα που έχουν σχέση με το κοινό σχέδιο για την εξυγίανση του Ασωπού στη Βοιωτία, αλλά και θέματα που έχουν σχέση με τον ορυκτό πλούτο. «Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κανόνες του νομικού και θεσμικού πλαισίου» σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, ιδιαίτερα για τις εξορύξεις των μεταλλείων – ενώ δήλωσε την ικανοποίηση του για την συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι «γνωρίζουμε ότι μπροστά μας έχουμε πολύ ακόμη δρόμο να διανύσουμε και ο οποίος θα είναι ανηφορικός. Μακάρι η σημερινή μας συνάντηση να έχει απτά και γρήγορα αποτελέσματα».

Τέλος, σημειώνεται πως ο κ. Τσιρώνης, είχε νωρίς το πρωί συναντήσεις με τις δασικές υπηρεσίες της περιοχής, όπου εξετάστηκαν κρίσιμα θέματα της αρμοδιότητας τους, ενώ μετά τις συναντήσεις στη Λαμία αναχώρησε για την Άμφισσα όπου και εκεί θα έχει κύκλο συζητήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα