Γ.Σταθάκης:”Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις τα κοινοβούλια ψηφίσουν τη συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς”

stathakis

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε στο Bloomberg ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις επανέλθει η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μέσω του ELA, το οποίο τονίζει πως  θα συμβεί, μόλις τα κοινοβούλια στην Ελλάδα, τη Γερμανία και αλλού ψηφίσουν τη νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς.Επιπλέον, όσον αφορά  τον χρόνο άρσης των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) υπογράμμισε πως πιθανόν αυτό να συμβεί σε δύο μήνες καθώς είναι πιο σύνθετο θέμα.

Παράλληλα,ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, καθώς η συμφωνία προβλέπει 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επίσης σε ερώτηση  αν είναι δυνατόν να γίνουν αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στη συμφωνία για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός ανέφερε ότι το νέο ταμείο θα λειτουργήσει περισσότερο ως ένα ταμείο εγγυήσεων παρά υλοποίησης τόσο μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποιήσεων, που προφανώς δεν υπάρχουν.

Καταληκτικά,σχετικά με το νέο πρόγραμμα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι θα έχει λιγότερη λιτότητα, καθώς τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που προβλέπονται με αυτό είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα