Γ.Προβόπουλος:Το 2008 παρακαλούσαμε το ΔΝΤ να μη δημοσιεύσει την έκθεση του για το ελληνικό χρέος

xnhdiojdΣτην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, αποκάλυψε ότι τον Μάιο του 2008 ο Μπομπ Τράα, πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, είχε συντάξει έκθεση για την ελληνική οικονομία, στην οποία υπολόγισε ότι το χρέος κάθε μορφής του ελληνικού κράτους ήταν πάνω από το 800% του ΑΕΠ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος «τον παρακαλέσαμε να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός»,σημειώνοντας ότι «αυτή πάντως ήταν η πραγματικότητα και κάνανε ότι δεν την έβλεπαν».

Επίσης,ο κ.Προβόπουλος αναφέρθηκε και στα ασφαλιστικά ταμεία λέγοντας ότι το 2008 το αναλογιστικό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων ήταν της τάξης του 400% του ΑΕΠ.

Παράλληλα,ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε  απαισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, παρομοιάζοντάς τη με «ναρκοπέδιο στο οποίο έχουμε κολλήσει»,ενώ ο ίδιος άσκησε δριμεία κριτική στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από την αρχή της κρίσης, χαρακτηρίζοντάς το «τελείως λάθος».

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική συνεχούς αύξησης φόρων, τονίζοντας ότι «οι φόροι δεν φέρνουν την ανάπτυξη, αλλά οδηγούν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα