Γ. Πλειός: Δε μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει ο ελληνικός λαός τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ

«Η διάσωση των ΜΜΕ δε μπορεί να γίνει εις βάρος των ελλήνων πολιτών. Αρκετά έχουν στηρίξει ιδιωτικές τράπεζες και ιδιωτικά συμφέροντα, αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο Γ. Πλειός, μέλος του νέου ΕΣΡ και καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγ. Λουπάκη

 

«Αν συζητάμε να επιβαρυνθούν κι άλλο οι έλληνες πολίτες προκειμένου να διασωθεί μία ιδιωτική εταιρεία που κατά το παρελθόν έχει αποφέρει πολύ μεγάλα κέρδη στους ιδιοκτήτες της, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα», υπογράμμισε ο Γ. Πλειός, μέλος του νέου ΕΣΡ και καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγ. Λουπάκη.

«Η διάσωση των ΜΜΕ δε μπορεί να γίνει εις βάρος των ελλήνων πολιτών. Αρκετά έχουν στηρίξει ιδιωτικές τράπεζες και ιδιωτικά συμφέροντα, αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Πλειός μάλιστα επανέλαβε μια πάγια θέση του, ότι τα ΜΜΕ είναι ιδιωτικά ως προς την ιδιοκησία τους, αλλά στην πραγματικότητα δημόσια ως προς τη χρηματοδότησή τους. «Είναι δημόσια, κατά δύο έννοιες. Αφενός γιατί τη βιώσιμότητά τους την εξασφαλίζουν οι έλληνες πολίτες δια των δανείων που τους δίνουν οι τράπεζες με χρήματα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αφετέρου στο βαθμό που τα ΜΜΕ έχουν κάποια διαφήμιση, αυτή καταβάλλουν οι έλληνες πολίτες στα ταμεία των σουπερμάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων και εμμέσως χρηματοδοτούν το πρόγραμμά τους», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Πλειός εκτίμησε ότι συνιστά μια «νίκη» της κυβέρνησης στο βαθμό που ο νόμος «Παππά», με εξαίρεση το άρθρο 2, δε θεωρείται αντισυνταγματικός, αντιθέτως προβλέπεται να διεξαχθεί ο διαγωνισμός και να γίνει η αδειοδότηση των καναλιών με βάση αυτόν τον νόμο. Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, μπορεί κανείς να δει «ήττα» της κυβέρνησης στο σημείο που τον διαγωνισμό θα διεξάγει το ΕΣΡ και όχι η Γενική Γραμματεία της Ενημέρωσης, όπως προβλεπόταν στην τροπολογία του νόμου. «Να σημειώσουμε όμως ότι η απόφαση του ΣτΕ καταλογίζει ευθύνες και στην αντιπολίτευση καθώς δε συναινούσε σε συγκρότηση του ΕΣΡ, οδηγώντας στην εν λόγω τροπολογία», υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πλειός τόνισε ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των καναλιών, ενώ υπενθύμισε την πάγια θέση του, ότι «όποιος κι αν είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών που θα συμφωνηθεί στο τέλος, πρέπει να είναι τόσο αυστηρά τα κριτήρια της δανειοδότησης, ώστε να περιορίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη διαπλοκή, δηλαδή τη μεταφορά δημόσιου χρήματος σε ιδιωτικές τσέπες».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα