Γ. Μπαλάφας: Η κατάσταση στα νησιά δεν μας ικανοποιεί και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να την αλλάξουμε

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας χθες 16 Ιανουαρίου, στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα: «Τι κάνουμε με το προσφυγικό;»

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας ανέφερε σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα:

«Το προσφυγικό αλλά και το μεταναστευτικό ζήτημα, είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό, ένα ζήτημα που μας οδήγησε και στην ανάγκη δημιουργίας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Έπρεπε να φτάσουμε στο 2016 για να συσταθεί το Υπουργείο; Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως είναι λογικό που δημιουργήθηκε σήμερα αυτή η ανάγκη για τη σύσταση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς σήμερα (δηλ. τα τελευταία χρόνια) προέκυψε και το πρόβλημα της μεγαλύτερης μεταναστευτικής και προσφυγικής ροής στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και μετά. Είναι όμως έτσι; Μήπως είναι ένα θέμα που απλά υποβάθμισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Όπως όλοι γνωρίζετε η χώρα μας από το 1990 και μετά έχει δεχθεί μεταναστευτικά κύματα και νομίζω πως εκ του αποτελέσματος απεδείχθη διοικητικά ανεπαρκής. Επίσης όλα αυτά τα χρόνια οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη δεν έχουν σταματήσει κυρίως από τις χώρες της Αφρικής και όχι μόνο, προς την Ιταλία και την Ισπανία αλλά και τη χώρα μας.

Στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες όμως αντίστοιχα θέματα προχώρησαν πιο γρήγορα, για παράδειγμα: Η Υπηρεσία Ασύλου στη Γερμανία συστάθηκε το 1958 και στην Ολλανδία το 1963 ενώ στην Ελλάδα πριν 5 χρόνια. Η Υπηρεσία Υποδοχής είχε 60 υπαλλήλους για να υποδεχθεί και να ταυτοποιήσει πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα που η συστατική της διάταξη κάνει λόγο για 750 (!). Γιατί λοιπόν έπρεπε να φτάσουμε στο 2016 να παλεύουμε για να στήσουμε τις διοικητικές υπηρεσίες; Έγινε ένα πρώτο βήμα με την πρόσληψη των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ ’98, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να ακολουθήσουν κι άλλα, εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατότητα χρηματοδοτούμενου ή συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, αλλά και σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για τακτικό και έκτακτο προσωπικό».

Η κ. Μπαλάφας έκανε και μια σύντομη αναφορά στη σημερινή κατάσταση λόγω της συζήτησης που έγινε τις προηγούμενες ημέρες για την κατάσταση στα νησιά και τα hotspots.

«Δεν θέλω να κρυφτώ πίσω από τις διοικητικές ανεπάρκειες ετών και το ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μία χαώδη κατάσταση που η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας μας έδωσε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά για αυτό και δεν θέλουμε να καταρρεύσει, συνεκτιμώντας και τις πλευρές εκείνες για τις οποίες γίνεται η κριτική (εύλογη κριτική) από διάφορες πλευρές. Η κατάσταση στα νησιά δεν είναι καλή. Οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί στερούνται βασικών αγαθών και δεν είναι, ξέρετε, μόνο υποχρέωση της πολιτείας να τους προσφέρει ότι δικαιούνται αλλά, κυρίως, είναι κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Επανερχόμενος στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας επιτρέψτε μου να πω ότι οφείλουμε να την βλέπουμε, και αν θέλετε να την κρίνουμε, σε συνάρτηση αφενός με το κλείσιμο των συνόρων μας προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και αφετέρου με τη μεγάλη μείωση που επέφερε στις δράσεις των διακινητών από τα τουρκικά παράλια. Ας θυμηθούμε τις ανεξέλεγκτες ροές, μπορούμε που δεν συνάδουν στο ελάχιστο με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προς τα ελληνικά νησιά στη διάρκεια του 2015 και εν μέρει του 2016.

Ο υπερπληθυσμός που παρατηρείται στα 3 νησιά είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. και παρά το γεγονός ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας (ή κάποιες ερμηνείες της) δεν μας επιτρέπουν να μεταφέρουμε μαζικά πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα, από την πλευρά μας τους τελευταίους 4 μήνες έχουμε εντείνει την προσπάθεια να αποσύρουμε από τα νησιά ανθρώπους, οι οποίοι με βάση τη συμφωνία δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία και αυτοί είναι οι ευάλωτες ομάδες και τα ασυνόδευτα ανήλικα. Αυτό γίνεται με ένα ήπιο τρόπο. Σταδιακά μερικές χιλιάδες άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα. Αυτό σαν βαλβίδα ασφαλείας, έχει ανακουφίσει και τα τρία νησιά από τον υπερπληθυσμό.

Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλει και θα συμβάλλει περαιτέρω η ενίσχυση της στελέχωσης των υπηρεσιών ασύλου».

Κλείνοντας, ο υφυπουργός ανέφερε ότι: «Η κατάσταση στα νησιά, όπως ανέφερα, δε μας ικανοποιεί και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να την αλλάξουμε. Τις ημέρες του μεγάλου χιονιά αντιμετωπίσαμε προβλήματα στη Μόρια. Υπάρχουν ευθύνες και από την πολιτεία. Αλλά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι όποιες προσπάθειες κάναμε το προηγούμενο διάστημα απευθυνόμενοι στο Δήμο για να μας δώσει χώρο ώστε να τοποθετηθούν οικίσκοι και να μην υπάρχουν σκηνές, προς άλλους δημόσιους οργανισμούς, προς τους ξενοδόχους να ανοίξουν τα άδεια ξενοδοχεία τους, συναντήσαμε μια άρνηση. Τα προβλήματα πρέπει να τα παρουσιάζουμε όχι όπως θέλουμε αλλά όπως είναι στο πεδίο.Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και αφορά χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά και δεν μπορεί να παίζεται από κανέναν το “blame game” για μικροπολιτικούς λόγους.

Στην ενδοχώρα η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη. Δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα με «αυτό που ονομάσαμε ξεχειμώνιασμα». Όλα τα camps είχαν θέρμανση και όπου υπήρχε κάποιο πρόβλημα μεταφέρθηκε ο πληθυσμός σε ξενοδοχεία. Οι 46 σκηνές, εκτεθειμένες στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που υπήρχαν στο Βαγιοχώρι πλέον είναι παρελθόν και η μεγάλη μας έννοια, όσον αφορά την ενδοχώρα, είναι το Baseball στο Ελληνικό».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα