Γ. Κατρούγκαλος: Ωφελημένη η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών από το νέο ασφαλιστικό

giorgos-katrougkalosΤο 87% των μισθωτών, το 90% των αυτοαπασχολούμενων και το 99% των αγροτών θα δει όφελος από το νέο σύστημα, είπε ο Γ. Κατρούγκαλος Στο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κ. Αρβανίτη.

Το σύστημα είχε τεράστια ελλείμματα, λόγω και της συρρίκνωσης της οικονομίας κατά 25% από το 2010, τα οποία αυξήθηκαν σημαντικά την τελευταία περίοδο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Λένε ότι τάχα είχαν ισορροπήσει, αλλά το 2010 το έλλειμμα του συστήματος ήταν στο 6% του ΑΕΠ και το αύξησαν κατά 50%, στο 9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Τάσος Γιαννίτσης στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ποτάμι.

Με το νέο ασφαλιστικό, καλούμαστε μεν να μοιράσουμε μία μικρότερη πίτα, αλλά εφαρμόζουμε ίδιους κανόνες εξαφανίζοντας τις ανισότητες και τους παράγοντες που αύξαναν τα ελλείμματα, εντάσσουμε την εθνική σύνταξη, ενώ περιλαμβάνουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να έπαιρνε κάτω από 1.000 ευρώ και να μην κερδίζει και κάτω από 1.000 ευρώ παίρνει το 90%, υπογράμμισε ο υπουργός, το 87% των μισθωτών, το 90% των αυτοαπασχολούμενων και το 99% των αγροτών, για όλους αυτούς το νέο σύστημα δίνει καλύτερα αποτελέσματα.

Για να είμαστε ειλικρινείς, όπως διευκρίνισε, 1.000 ευρώ δεν είναι ένα καλό επίπεδο, αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα της φτωχοποίησης των τελευταίων ετών. Το νέο σύστημα δίνει ελπίδα για βελτίωση στο μέλλον, μέσω της ρήτρας ανάπτυξης. Τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης συνδέονται με τις σημερινές συνθήκες. Το 2010 η εθνική σύνταξη θα ήταν στα 500 ευρώ και το 2008 στα 600. Αντίστοιχα, όσο ενισχύεται η οικονομία θα αυξάνεται. Και ακριβώς επειδή με την μεταρρύθμιση μειώνονται τα ελλείμματα δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Σχολιάζοντας τους τρεις πυλώνες της πρότασης Θεοδωράκη (Δημόσια κύρια, επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση), ο κ.Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι στην νεοφιλελεύθερη εκδοχή ο πυλώνας της δημόσιας ασφάλισης είναι πολύ μικρός.

Για τα επαγγελματικά ταμεία σημείωσε ότι «και εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει» και μάλιστα σχολίασε ότι εάν μικρότερα ταμεία είχαν ανταποκριθεί νωρίτερα, η επικουρική τους θα μπορούσε να έχει μετατραπεί σε σύνταξη επαγγελματικού ταμείου. «Θέλουμε επαγγελματικά ταμεία με χαρακτήρα συμπληρωματικό, με την κύρια να δίνει επαρκή αναπλήρωση», όπως είπε.

Αντίθετα, εμφανίστηκε αρνητικός για τον ιδιωτικό «πυλώνα», σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην πραγματικότητα, την ώρα που τα στοιχεία των εταιρειών δείχνουν βουτιά στα συμβόλαια, καθώς οι πολίτες «δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα» ούτε με την κύρια.
ΕΚΑΣ

Για το ΕΚΑΣ είπε ότι αντικαθίσταται από το μηχανισμό της Εθνικής Σύνταξης που είναι αποτελεσματικότερος, καθώς δεν συναρτάται με τον έλεγχο των πόρων αλλά εφαρμόζετααι σε εθνική βάση. Το ΕΚΑΣ καταργείται σταδιακά στα υψηλότερα κλιμάκια, ενώ με το νέο σύστημα ήδη τα χαμηλότερα εισοδήματα θα δουν καλύτερα αποτελέσματα, όπως είπε ο υπουργός. Από το 2018 όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα δουν το συνολικό αποτέλεσμα να ανεβαίνει, όπως εκτίμησε.

Για τις συντάξιμες αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων σημείωσε ότι για 1.500 ευρώ και πλέον θα υπάρξουν μειώσεις σε ορισμένους δικαιούχους, καθώς το σύστημα είναι προσανατολισμένο στην προστασία των 1.000 ευρώ μέσου εργασιακού εισοδήματος και κάτω. Θα μειωθεί επίσης το μέρισμα των δημόσιων υπαλλήλων.

Ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις δόθηκε μία μεταβατική περίοδος ως την 1η Ιουλίου, προκειμένου να έχει μέχρι τότε έρθει το νέο μισθολόγιο.

Επίσης, για τους Αγρότες ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη μεταβατική περίοδος, ουσιαστικά ως το 2031, ενώ συνδυαστικά δεν επιβαρύνεται το 99% των αγροτών.

Η ρύθμιση που αφορά τις συντάξεις χηρείας, εξάλλου, είναι ένα «κερασάκι» που ήρθε από το ΔΝΤ στο τέλος της διαδικασίας και «δεν μπορέσαμε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα». Χρησιμοποιήσαμε το μοντέλο της Γαλλίας για να έχουμε τις μικρότερες επιπτώσεις. Ετσι καταβάλλεται η σύνταξη είτε όταν υπάρχει ανήλικο παιδί ως 18 ή 24 εάν σπουδάζει, είτε από τα 55 έτη, είτε για τρία χρόνια μετά τη χηρεία, στη συνέχεια για 2 χρόνια επιδοτούνται οι εργασιακές εισφορές για επανείσοδο στην αγορά εργασίας και ακόμη και αν η σύνταξη διακοπεί, ξαναρχίζει στα 67.

Αντίθετα, για τις «άγαμες θυγατέρες» δεν υπήρχε θέμα διατήρησης «όταν κόβουμε τόσα άλλα», όπως είπε, αν και παραδέχθηκε ότι το μέτρο είναι κάπως ανεπιεικές για άτομα μεγάλης ηλικίας.

Οι αυτοαπασχολούμενοι, το 70% των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών πλην επιστημόνων, θα δουν από την αρχή καλύτερες εισφορές, όπως εκτίμησε. Ενας έμπορος με εισόδημα 10.000-12.000 ευρώ (δηλαδή το 90% του κλάδου) θα καταβάλλει πλέον έως και τις μισές εισφορές.

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι με το νέο νόμο δεν θίγονται τα όρια ηλικίας, που ορίστηκαν τον περασμένο Αύγουστο στα 62 έτη με 40 χρόνια εργασίας ή 67 με 15 χρόνια και μεταβατική περίοδο ως το 2022.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα