Γ. Κατρούγκαλος: Η Τουρκία δεν έχει αποκλείσει λύση στο Κυπριακό, παρά την αντιφατική στάση

Μπορεί ο Μ.Ακιντζί να επιδεικνύει καλή πίστη μεγαλύτερη από τους προκατόχους του, αλλά και η Άγκυρα δεν έχει αποκλείσει λύση στο Κυπριακό, επιτρέποντας να γίνουν θετικά βήματα, εκτίμησε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη. Κεντρικό στοιχείο της συνέχειας της διαπραγμάτευσης οι ελληνικές θέσεις για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια, ιδιαίτερα την παρουσία στρατευμάτων.

 

Οι συνθήκες στην Γενεύη δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εύκολες, καθώς η τουρκική πλευρά κράτησε «τη γνωστή, αδιάλλακτη θέση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προοπτικές», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Αυτό φαίνεται από το τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης, που εξασφαλίζει πως συνεχίζεται η προσπάθεια και προσανατολίζει την συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε αυτό που ανέδειξε η ελληνική διπλωματία ως κεντρικό στοιχείο, τις πτυχές Διεθνούς Δικαίου που έχει η υπόθεση, την ανάγκη να αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής και τερματισμού του απαράδεκτου, νεοαποικιακού κρατικού καθεστώτος των εγγυήσεων.

«Ορισμένες πλευρές, ειδικά στην Κύπρο, το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να εμφανίσουν σημεία τριβής ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Υπήρχε απόλυτη εναρμόνιση των θέσεων και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι υπάρχουν ουσιώδη ζητήματα που πρέπει να διαπραγματευτούμε. Δεν υπήρξε κανένα σημείο τριβής», ξεκαθάρισε.

Υπάρχουν διαπραγματεύσεις που κυρίως χειρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, θέματα όπως το Προσφυγικό, το Εδαφικό, το Συνταγματικό, που «θεωρούμε ότι πρέπει να είναι αποκλειστικά “κυπριακής ιδιοκτησίας”. Σε αυτά αποφασίζει η Λευκωσία, συμπαρατάσσεται η Αθήνα», διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σε αυτά, υπήρξε πρόοδος κυρίως στο Εδαφικό, δεδομένου ότι για πρώτη φορά υποβλήθηκαν χάρτες από τις δύο πλευρές, σημείωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, καθώς στο παρελθόν, στο Σχέδιο Ανάν αυτό είχε γίνει από τον ΟΗΕ. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί δημιουργεί προσδοκίες.

Το θέμα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας (των στρατευμάτων), επίσης, που ουσιαστικά δεν είχε εξεταστεί τις τελευταίες δεκαετίες (δεν υπήρχε πρόβλεψη κατάργησης στο Σχέδιο Ανάν), είναι τώρα κεντρικό θέμα στο τραπέζι, κάτι σημαντικό για μία βιώσιμη λύση, όπου καμία κοινότητα δεν θα ζει υπό καθεστώς φόβου. Κάτι τέτοιο εξασφαλίζεται με την αντικατάσταση των Εγγυήσεων της Ζυρίχης με ένα άλλο σύστημα, σύγχρονο και σύμφωνο προς το Διεθνές Δίκαιο, υπό την εγγύηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Τουρκία εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, εκτίμησε ο κ.Κατρούγκαλος, όπως με τον ιστορικό αναθεωρητισμό της Συνθήκης της Λωζάννης. Από την άλλη πλευρά, το όλο κλίμα της διαπραγμάτευσης, όχι τόσο αυτά που λέγονται αλλά τα υπόρρητα που αντιλαμβάνεται κανείς σε μία συζήτηση, ότι υπάρχουν προοπτικές και από την τουρκική πλευρά, ενδεχομένως όταν θα έχει γίνει το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος, αλλά μπορεί και νωρίτερα.

Είναι σαφές ότι ο Μ.Ακιντζί διαπραγματεύεται με καλή πίστη, μεγαλύτερη από άλλους εκπρόσωπους των Τουρκοκύπριων στο παρελθόν, όμως υπάρχει αναντίρρητα ομφάλιος λώρος μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας … τα βήματα που έγιναν οφείλονται στην προσωπικότητα του κ.Ακιντζί αλλά και στο ότι η Τουρκία δεν έχει αποκλείσει τη λύση.

Η συζήτηση συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια, «κάτι ιδιαίτερα θετικό για την δική μας πλευρά», εκτίμησε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ και έτσι μπορεί να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα