Γ. Κατρούγκαλος: Επιδίωξη της κυβέρνησης να υπάρξει μέτωπο με τους κοινωνικούς εταίρους κατά ομαδικών απολύσεων

giorgos-katrougkalosΣταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μέτωπο με τους κοινωνικούς εταίρους κατά της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας (lock out) και υπέρ της εφαρμογής του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε, μιλώντας στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Υπογράμμισε επίσης ότι σημειώθηκε ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας το 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016 για την τελευταία 15ετία.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για τη χθεσινή δήλωση Γιούνκερ, τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά και τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του ’16.

Σχετικά με τη χθεσινή δήλωση Γιούνκερ, τόνισε ότι «Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων», ο υπουργός ανέφερε ότι η δήλωση Γιούνκερ κινείται προς τη θετική κατεύθυνση.

Όπως κάναμε και στη διαπραγμάτευση με το ασφαλιστικό, το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να επιβεβαιώσουμε τη συνολική θέση των κοινωνικών εταίρων. Ο Τσίπρας χτες ζήτησε να υπάρξει συμφωνία των εταίρων. Οι ίδιοι επιβεβαίωσαν ότι δεν θέλουν ομαδικές απολύσεις ούτε ανταπεργία.

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι φέτος πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο με όλες τις θετικές δυνάμεις υπέρ της εργασίας στην Ευρώπη. Αν και παρατηρούμε γενικά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μια προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, ωστόσο οι δανειστές δεν έχουν συμπαγές κι ενιαίο μέτωπο.

Αν και το ΔΝΤ, για παράδειγμα, και κάποιο άλλοι από τους πιο ακραίους δανειστές μας, έχουν κάποιες ιδεοληψίες όπως οι ομαδικές απολύσεις και η ανταπεργία, εμείς με τη στρατηγική μας του ενιαίου και σταθερού εσωτερικού μετώπου προσπαθούμε να αδρανοποιήσουμε αυτές της ιδεοληψίες.

Τα σενάρια αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Εκτός από τις τράπεζες – οι οποίες έχουν λύσει το ζήτημα των απολύσεων με την εθελουσία έξοδο – δεν έχουμε μεγάλους εργοδότες για να υπάρχουν ομαδικές απολύσεις. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική αγορά χρειάζεται νέες, αλλά και σταθερές θέσεις εργασίας, όχι απολύσεις, τόνισε ο υπουργός. Το 50% των νέων θέσεων εργασίας δυστυχώς δεν είναι μόνιμες, αλλά είναι προσωρινές ή part-time. Αυτό είναι το ζήτημα που μας απασχολεί.

Υπάρχει σταθερή τάση για μείωση ανεργίας. Η μείωση της ανεργίας δεν σχετίζεται μόνο με την καλοκαιρινή περίοδο και τις νέες θέσεις που δημιουργούνται στο τομέα του τουρισμού. Κι αυτό διότι δεν ήταν μόνο ο Μάιος καλός μήνας. Όλο το πρώτο πεντάμηνο του 2016 ήταν το καλύτερο πεντάμηνο από το 2001.

Για πρώτη φορά δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που καταργούνται, επισήμανε ο κος Κατρούγκαλος. Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι σχεδόν οι μισές από αυτές τις θέσεις είναι θέσεις μερικής απασχόλησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι υπάρχει και μια εργασιακή ζούγκλα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Μπορεί να δηλώνει κάποιος ότι δουλεύει 4 ώρες, αλλά να δουλεύουν 8 ή 9 ώρες. Άλλα δηλώνεις και άλλα ισχύουν, ολοκλήρωσε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα