Γ.Βαρουφάκης:Ο «κόφτης χρέους» θα φέρει νέα βάρη και λιτότητα

ÃÅÑÌÁÍÉÁ - ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÕÐÏÉÊ ÃÉÁÍÍÇ ÂÁÑÏÕÖÁÊÇ ÌÅ ÔÏÍ ÃÅÑÌÁÍÏ ÏÌÏËÏÃÏ ÔÏÕ Â. ÓÏÚÌÐËÅ ÓÔÏ ÂÅÑÏËÉÍÏΤην άποψη ότι ο «κόφτη χρέους» όχι μόνο θα το επιβαρύνει αλλά θα θεμελιώσει το καθεστώς της αυτοτροφοδοτούμενης λιτότητας στο διηνεκές εκφράζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Με άρθρο στην Εφημερίδα Συντακτών σημειώνει ότι «η ενεργοποίησή του θα οδηγήσει …στην επιβάρυνση (αντί για ελάφρυνση) του χρέους με μόνο αντάλλαγμα μεσοπρόθεσμες… ευκολίες πληρωμών». Γιατί; Επειδή η όποια μείωση αποπληρωμών λόγω του «κόφτη» θα κεφαλαιοποιηθεί (ανατοκιζόμενη) επιμηκύνοντας τα χρόνια αποπληρωμής και μεγεθύνοντας τον όγκο του χρέους (όπως επιβεβαιώνει και το ΔΝΤ).

Περιληπτικά, το επιχείρημά μου ήταν πως είτε ο «κόφτης» δεν θα κάνει καμία διαφορά είτε θα μειώσει μεν τις ετήσιες αποπληρωμές αυξάνοντας δε το χρέος και, συνεπώς, φράζοντας τις προοπτικές εξόδου στις αγορές με λογικά επιτόκια, θεμελιώνοντας, έτσι, το καθεστώς της αυτοτροφοδοτούμενης λιτότητας στο διηνεκές.»

Επιπλέον, τονίζει ότι «δυστυχώς βιαστικοί ήταν όσοι βιάστηκαν να τον χαιρετίσουν. Να γιορτάσουν μια συμφωνία που ανεξαρτήτως ποσοστικοποίησης των παραμέτρων της , στη χειρότερη περίπτωση επιβαρύνει το αβάσταχτο βάρος του μη βιώσιμου δημόσιου χρέους και στην καλύτερη περίπτωση αποτυγχάνει να το ελαφρώσει.»

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα