Γ.Βαρουφάκης: Οι Ελληνες έχουν θυμό, ζουν οικονομική και ψυχολογική κατάθλιψη

varoufakis3443Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Διεθνή Συνάντηση Περιοδικών Δρόμου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διέψευσε όλες τις ελπίδες του κόσμου, με αποτέλεσμα οι σήμερα να ζουν «κατάθλιψη, οικονομική και ψυχολογική, και θυμό». «Η κυβέρνησή μας παραδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και το αποδέχτηκε. Πήρε πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων από τον φίλο μου υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, που προσπαθούσε να βάλει ένα τέλος σε αυτό, αλλά τώρα λύγισε και εκείνος» είπε ο Γ. Βαρουφάκης.
Τουναντίον πριν από τις περσινές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε αποδοχή.

«Ήμουν υπουργός Οικονομικών, που ποτέ δεν έδωσα ένα ευρώ σε κανέναν, δεν είχα τη δυνατότητα να αυξήσω τις συντάξεις ή οτιδήποτε άλλο. Αντίθετα προσπαθούσα να κόψω όσα περισσότερα μπορούσα, όχι από τις συντάξεις, αλλά από τα έξοδα του κράτους. Περπατούσαμε στους δρόμους και είχαμε σχεδόν καθολική αποδοχή για έναν πολύ απλό λόγο, ότι αποκαταστήσαμε την αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό και την ελπίδα με το να λέμε στους δανειστές ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί»

Είχα προτείνει «κακή τράπεζα» για τα κόκκινα δάνεια

Όπως αποκάλυψε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, κατά την περσινή διαπραγμάτευση είχε προτείνει τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας», ένα μοντέλο που εφαρμόζει και η Γερμανία από το 2008, που θα χρηματοδοτούνταν από το Δημόσιο «και θα έβγαζε τα βαθιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια χρέους -ή κόκκινα δάνεια όπως τα αποκαλούμε- από τα βιβλία των τραπεζών ώστε να καθαρίζουν τα βιβλία ενεργητικού τους και να τους επιτρέπουν να δανείζουν ξανά πιθανά επικερδείς επιχειρήσεις». «Όμως οι θεσμοί δεν είχαν κανένα απολύτως ενδιαφέρον ούτε να ακούσουν τις προτάσεις αυτές», επισήμανε.

Ερχονται χυδαίες και κτηνώδεις κατασχέσεις σπιτιών

«Η άποψη της τρόικας ήταν ότι πρέπει να επιβάλουμε στις τράπεζες τη γρήγορη πώληση όλων των προβληματικών στεγαστικών δανείων σε funds, τα οποία στη συνέχεια θα κυνηγήσουν τους ιδιοκτήτες, θα τους εκδιώξουν, θα κατασχέσουν τα σπίτια και θα τα βγάλουν σε δημοπρασία», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης. Αυτό, όπως συμπλήρωσε, «σηματοδοτεί έκρηξη στους αριθμούς των αστέγων στην Ελλάδα, γιατί οι κατασχέσεις θα αρχίσουν τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες και θα είναι ταχείες, χυδαίες και κτηνώδεις».

Ντρέπομαι για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Τέλος χαρακτήρισε ως «σκανδαλώδη» την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας για το προσφυγικό: «Θα μείνει στην ευρωπαϊκή ιστορία ως κάτι για το οποίο θα έπρεπε συλλογικά να ντρεπόμαστε βαθιά, με την έννοια πως αυτό που κάναμε ως Ευρώπη ήταν να δωροδοκήσουμε με το ποσό των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ έναν αυτοκρατορικό πρόεδρο της Τουρκίας που επιτίθεται στους πολίτες του, που θα βάλει στη φυλακή το ένα τρίτο των μελών της τουρκικής Βουλής, ο οποίος στέλνει την αστυνομία σε εφημερίδες».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα