Γ. Βαρουφάκης: ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν οφείλουν επειγόντως μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό

1678215«Στον ελληνικό λαό οφείλεται επειγόντως μια συγγνώμη, όχι μόνο από το ΔΝΤ, αλλά και από την ΕΚΤ και την Κομισιόν, των οποίων οι υπάλληλοι παρακινούσαν το ΔΝΤ στο δημοσιονομικό “εικονικό πνιγμό” της Ελλάδας», σχολιάζει στο προσωπικό του blog ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σχετικά με την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ.

Αφού πρώτα επισημαίνει ότι η έκθεση δικαιώνει τη θέση που είχε όταν διαπραγματευόταν ως υπουργός, ότι δηλαδή οι τρεις Θεσμοί προκάλεσαν μια περιττή Μεγάλη Ύφεση στην Ελλάδα, επιβάλλοντας «σαν τραμπούκοι» ένα σύνολο λανθασμένων μακροοικονομικών πολιτικών, τονίζει ότι «ωστόσο, μια συγγνώμη και ένα συλλογικό culpa mea από την τρόικα είναι θλιβερά ανεπαρκή. Θα πρέπει να ακολουθηθούν από την άμεση απόλυση τουλάχιστον τριών λειτουργών».

Ο κ. Βαρουφάκης κατονομάζει τον Poul Thomsen, που -όπως γράφει- σύμφωνα με την έκθεση δεν υπήρξε ποτέ επικεφαλής προγράμματος το οποίο να προκάλεσε μεγαλύτερη μακροοικονομική καταστροφή από το ελληνικό, τον πρόεδρο του EuroWorkingGroup, που υπήρξε μέρος της κάθε πολιτικής και κάθε «πραξικοπήματος» που οδήγησε στην θυσία της Ελλάδας, τον Declan Costello, του οποίου «τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι σε όλα τα όργανα δημοσιονομικού εικονικού πνιγμού», και, τέλος, τον Klaus Masuch της ΕΚΤ.

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, το σημαντικότερο ωστόσο θα είναι να ακολουθήσει μια πλήρης στροφή στις μακροοικονομικές, δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές για την Ελλάδα και όχι μόνο.

Ο κ. Βαρουφάκης καταλήγει αναρωτώμενος αν είναι πιθανό να συμβεί οτιδήποτε από αυτά ή αν η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου θα ξεχάστει σύντομα. Η γνώμη του είναι ότι μάλλον θα συμβεί το δεύτερο, κάτι που εκτιμά ότι θα εκμηδενίσει και τις τελευταίες πιθανότητες που διαθέτει σήμερα η ΕΕ για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα