Γ.Βαρουφάκης:Είχαμε μια ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε και την χάσαμε

Οι πιστωτές φέρθηκαν στην Ελλάδα σαν σε πιόνι σε παρτίδα σκάκι, τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών
Υπεραμύνθηκε της πολιτικής και στρατηγικής που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αυστραλία, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», επισημαίνοντας ότι οι πιστωτές φέρθηκαν στην Ελλάδα σαν σε πιόνι σε παρτίδα σκάκι και ότι η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να χρεοκοπήσει και την έχασε.Greek Finance Minister Yanis Varoufakis arrives at a news conference after an extraordinary euro zone Finance Ministers meeting (Eurogroup) in Brussels February 20, 2015. Varoufakis said a deal reached with euro zone finance ministers on Friday that extended its international bailout program by four months would allow Greece to rebuild its ties with its EU partners. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
Όπως ανέφερε, οι πιστωτές ενδιαφέρονταν περισσότερο στο να επιδείξουν την επίδραση συντριβής μιας κυβέρνησης που τόλμησε να τους αντιτεθεί, ώστε να μπορούν να εκφοβίσουν και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία.
«Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σαν πιόνι σε μια σκακιέρα και έτσι ήταν πολύ δύσκολα. Είχαμε την ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε και τη χάσαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Θα έπρεπε να έχουμε χρεοκοπήσει», σημειώνει και προσθέτει ότι τότε θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί μια συμβιβαστική συμφωνία, όμως «δεν μας επιτράπηκε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το όπλο».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην ομιλία του και στην προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι η αδύναμη απάντηση της Ευρώπης στην κρίση είναι αποτέλεσμα του διχασμού που έχει υπάρξει εξαιτίας της εξαετούς νομισματικής κρίσης, που έχει κατακερματίσει τη Γηραιά Ήπειρο και έχει στρέψει τα κράτη το ένα εναντίον του άλλου.
Το μέλλον της Ευρώπης απειλείται από την χειρότερη κρίση αυτού του είδους από το 1945, υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επισημαίνει αν δει κανείς τα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στην Ευρώπη τα τελευταία 10-15 έτη της νομισματικής ένωσης, καταδεικνύεται ότι το εγχείρημα έχει αποτύχει μεγαλειωδώς.
Οι Ευρωπαίοι έχουν διχαστεί από το κοινό νόμισμα, επισήμανε και συμπλήρωσε ότι η κρίση το ευρώ έχει κατακερματίσει την Ευρώπη, στρέφοντας τους Έλληνες εναντίον των Γερμανών, τους Ιρλανδούς κατά των Ισπανών κ.λπ.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν έχει τη λύση για το προσφυγικό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων είναι πάρα πολύ μεγάλος, αναφέροντας μάλιστα ότι αν κάποιος του χτυπούσε το κουδούνι στις τρεις τα ξημερώματα, φοβισμένος, πεινασμένος και πυροβολημένος, ως άνθρωπος έχω το ηθικό χρέος να τον αφήσω να περάσει και να του δώσω νερό να πιει και φαγητό να φάει, οτιδήποτε άλλο θα ήταν προσβολή για το ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα