Γκάμπριελ:Ναζιστική φρασεολογία από την γερμανική ακροδεξιά

Sigmar Gabriel, leader of the Social Democratic Party (SPD), gives a speech during a federal state party congress in Dortmund February 27, 2010. REUTERS/Ina Fassbender   (GERMANY - Tags: POLITICS HEADSHOT)

Η γερμανική ακροδεξιά, της οποίας προσπαθεί να ηγηθεί το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), χρησιμοποιεί φρασεολογία παρόμοια με τη ναζιστική, έκρινε χθες Παρασκευή ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το ποσοστό της AfD καταγράφει συνεχή άνοδο, καθώς πολλοί Γερμανοί εμφανίζονται να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πολιτική ανοικτών θυρών που εφαρμόζει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έναντι των προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες. Η Γερμανία υποδέχθηκε 1,1 εκατ. πρόσφυγες το 2015.

«Εκείνοι που κατηγορούν δημοκρατικά εκλεγμένους πολιτικούς για προδοσία, μιλούν για “κόμματα του συστήματος”, απειλούν δημοσιογράφους που αποκαλούν “τον Τύπο που ψεύδεται” — βρίσκονται πολύ κοντά στη φρασεολογία των εχθρών της δημοκρατίας, των Ναζί των δεκαετιών του 1920 και του 1930», υπογράμμισε ο Γκάμπριελ.

Ο Γκάμπριελ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), έκανε την τοποθέτηση αυτή κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για την προώθηση της ενσωμάτωσης των προσφύγων, το πλέον φλέγον θέμα της επικαιρότητας στη Γερμανία. Στην ανησυχία των πολιτών που προκαλεί η μαζική εισροή προσφύγων αποδίδεται η πτώση του ποσοστού της κυβέρνησης υπό την Μέρκελ και η άνοδος της AfD.

Η άνοδος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στις δημοσκοπήσεις σημειώνεται παράλληλα με την αύξηση της υποστήριξης σε άλλες οργανώσεις της άκρας δεξιάς, όπως το κίνημα PEGIDA.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη κατέδειξε ότι οι προθέσεις ψήφου για την AfD αυξήθηκαν κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες, στο 12%, γεγονός που σημαίνει πως το κόμμα αυτό παγιώνεται στη θέση της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στη Γερμανία.

Ο Γκάμπριελ είχε κρίνει την περασμένη Κυριακή ότι η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας (BfV) οφείλει να παρακολουθεί την AfD μετά τη δήλωση της επικεφαλής αυτού του κόμματος, της Φράουκε Πίτρι, ότι η γερμανική αστυνομία θα έπρεπε να έχει την εξουσία να ανοίγει πυρ εναντίον των παράτυπων μεταναστών.

«Υπάρχει μια πολιτική δύναμη που προσπαθεί να γίνει ο κοινοβουλευτικός βραχίονας μιας ρατσιστικής επιχειρηματολογίας», είπε ο Γκάμπριελ χθες, αναφερόμενος στη ραγδαία αύξηση των επιθέσεων εναντίον ξένων στη Γερμανία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα