Γκάμπια: Ο πρώην πρόεδρος Τζάμε εξορίστηκε στην Ισημερινή Γουινέα

Ο πρώην πρόεδρος της Γκάμπιας Γιαχία Τζάμε έφυγε από την πρωτεύουσα Μπανζούλ, κατευθυνόμενος σε εξορία στην Ισημερινή Γουινέα, έπειτα από την παραίτηση του χθες από την εξουσία μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από τις χώρες της δυτικής Αφρικής να αποδεχθεί την ήττα του στις εκλογές του Δεκεμβρίου και να παραδώσει την εξουσία στον Αντάμα Μπάροου.

 

Οι δυνάμεις των μελών της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), που είχαν εισέλθει στην επικράτεια της Γκάμπιας με διαταγές να επιτεθούν, αν ο Τζάμε δεν αποχωρούσε από την εξουσία, ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως θα παραμείνουν κάποια στρατεύματα στην χώρα για την διατήρηση της ασφάλειας.

Στην αποχώρηση του τον Τζάμε τον συνόδευαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Γουινέας Αλφά Κοντέ που μεσολάβησε για τους όρους της αποχώρησης του και ο πρόεδρος της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ.

Η αποχώρηση του Τζάμε, που ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1994, δίνει ένα τέλος στο αδιέξοδο έξι εβδομάδων και ανοίγει το δρόμο για την μετάβαση της εξουσίας στον Μπάροου που ορκίστηκε την Πέμπτη πρόεδρος στην πρεσβεία της Γκάμπιας στην Σενεγάλη και πλέον αναμένεται να επιστρέψει στην χώρα.

Τα γεγονότα πιθανώς να θεωρηθούν ως θρίαμβος της αφρικανικής διπλωματίας επειδή δεν σημειώθηκαν μάχες μεταξύ των 7.000 στρατευμάτων που εισήλθαν από την Σενεγάλη και την Νιγηρία στην Γκάμπια και των δυνάμεων του Τζάμε.

«Το καθεστώς του φόβου εξορίστηκε για πάντα από την Γκάμπια», δήλωσε ο Μπάροου την Παρασκευή σε ένα ξενοδοχείο στο Ντακάρ, τη πρωτεύουσα της Σενεγάλης, μόλις κατέστη σαφές ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τον Τζάμε για να εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο.

«Σε όλους εσάς που εξαναγκαστήκατε από τις πολιτικές συνθήκες να φύγετε από την χώρα σας, έχει τώρα την ελευθερία να επιστρέψετε στα σπίτια σας», τόνισε ο 51χρονος Μπάροου.

Ως αντάλλαγμα για την αποχώρηση του ο Τζάμε απαίτησε την χορήγηση αμνηστίας, το δικαίωμα να επιστρέψει στην Γκάμπια και την αναγνώριση του πολιτικού του κόμματος, δήλωσε ο Μαρκέλ ντε Σούζα, επικεφαλής της επιτροπής της ECOWAS.

«Η συμφωνία για χορήγηση αμνηστίας δεν έχει οριστικοποιηθεί. Θα πρέπει να του χορηγηθεί από τους ηγέτες των κρατών, την Αφρικανική Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη και θα μου είναι έκπληξη αν του χορηγηθεί», δήλωσε ο ντε Σούζα από το Ντακάρ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η αποχώρηση του Τζάμε από την χώρα αποκλιμάκωσε την ένταση στην χώρα, καθώς πολλοί άνθρωποι δήλωναν ότι φοβόντουσαν ότι ο βετεράνος ηγέτης ενδεχομένως να άλλαζε απόφαση. Αρχικά είχε παραδεχθεί την ήττα του από τον Μπάροου στις εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου, αλλά υπαναχώρησε μια εβδομάδα μετά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα