Γιούνκερ: Παράνομο και απαράδεκτο το κλείσιμο των συνόρων

Απορρίπτει κατηγορηματικά το κλείσιμο των συνόρων στα βόρεια της Ελλάδας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.oldphotosjunker1418225388

“Το να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες για να κλείσουμε τα σύνορα σε ένα κράτος – μέλος, δεν είναι ούτε νομικά αποδεκτό ούτε πολιτικά επιτρεπτό”, τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ερωτηθείς για τη σχετική θέση των τεσσάρων χωρών του Βίζενγκραντ. “Υποστηρίζουμε την ασφάλεια και στις δύο πλευρές των συνόρων, την ελληνική και την (sic) μακεδονική. Μόνο αν συνεργαστούμε και συντονιστούμε, μπορούμε να το πετύχουμε, χωρίς να διαταράξουμε την εμπιστοσύνη και τη συνθήκη Σέγκεν, αλλά και την ελευθερία μας στο εσωτερικό”.

Ο κ. Γιούνκερ παραδέχτηκε επίσης ότι θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα για το προσφυγικό που αποφασίστηκαν τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη. Αναγνώρισε ωστόσο την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

“Στην Ελλάδα πλέον οι εννιά από τους δέκα αιτούντες άσυλο καταγράφονται, όταν το Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 8%. Επίσης λόγω σημαντικών αποφάσεων της τουρκικής κυβέρνησης έχουν μειωθεί οι ροές. Σύμφωνα με την Frontex, τον Οκτώβριο έφταναν καθημερινά από την Τουρκία στην Ελλάδα περίπου 7.000 άνθρωποι, το Δεκέμβριο έπεσαν στους 3.500 και σήμερα είναι 2.000. Βλέπουμε επιτέλους τα πρώτα βήματα προόδου”.

Αναφερόμενος στην καγκελάριο Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι, η ιστορία θα δικαιώσει την πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, όπως και τον Χέλμουτ Κόλ για το όραμά του της επανενωμένης Γερμανίας. “Η πολιτική της και η δική μου στο προσφυγικό θα επικρατήσουν, είναι ζήτημα πολιτικής ισχύος να πούμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παράδοση στους λαϊκιστές”, σημείωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα