Γιούνκερ: Αν καταρρεύσει η συμφωνία για τους πρόσφυγες, θα φταίει η Τουρκία

o-giounker-kanei-tweet-sta-ellinika-w_lΣτην Τουρκία πέταξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το «μπαλάκι» με τις ευθύνες, σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία της Αγκυρας με την ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Μετά από τις απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα τηρήσει τη συμφωνία, σε περίπτωση που η ΕΕ δεν προχωρήσει στην άρση της βίζας για τους Τούρκους στη Σένγκεν, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι αν αποτύχει η συμφωνία, θα φταίει η Αγκυρα.

«Εχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στη Le Soir. «Αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν, δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα της βίζας», επισήμανε, και τόνισε ότι αν η συμφωνία καταρρεύσει «θα είναι με υπαιτιότητα της Τουρκίας».

Οι συζητήσεις για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, με τις Βρυξέλλες να απαιτούν την τροποποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας από την Αγκυρα, την ώρα που οι συλλήψεις ηγετικών μελών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών στην Τουρκία προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Ο Γιούνκερ, χωρίς να κάνει άμεσο σχόλιο για τις συλλήψεις αυτές, χαρακτήρισε «υπέρμετρη» την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Σημειώνω με λύπη μου ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη. Δεν είναι η Ευρώπη αυτή που απομακρύνεται από την Τουρκία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα