Γιούνκερ:«Πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε από οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ελλάδα»

images (1)

Αυστηρό μήνυμα για κατά γράμμα τήρηση του νέου προγράμματος από οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές έστειλε στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο.

O Πρόεδρος της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε «Συμφωνήσαμε ένα πρόγραμμα που πρέπει να γίνει σεβαστό από όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, σημερινές ή μελλοντικές»προσθέτοντας  «ήταν σημαντικό να δηλώσουμε ότι το Grexit δεν αποτελούσε επιλογή μας. Αν δεν το είχαμε διατυμπανίσει ηχηρά και καθαρά θα μπορούσε να είχε συμβεί».

Παράλληλα,μνημονεύοντας τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της συμφωνίας του Ιουλίου, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι συχνά η Κομισιόν δέχθηκε επιθέσεις από άλλες χώρες – μέλη για τον τρόπο που ενεπλάκη στη λύση, αν και έσπευσε να πει ότι «δεν υπάρχει ακόμα λύση του ελληνικού προβλήματος» .

Επιπλέον,εξαπέλυσε επίθεση  κατά του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας «Προσπαθούσα να εξηγήσω στο τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι στην Ευρωζώνη υπήρχαν 19 δημοκρατίες και όχι μόνο η ελληνική. Λέω όμως ότι καθήκον της Κομισιόν είναι να φροντίζει το γενικό συμφέρον. Το να μην ασχοληθούμε με το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν απαράδεκτο λάθος και αδυναμία. Πληρώσαμε, και εγώ προσωπικά, ένα τίμημα αρκετά βαρύ, αλλά δεν ήθελα να τα αφήσω όλα στα χέρια των τεχνοκρατών. Χρειάστηκε πάρα πολύ δουλειά ακόμα και στις διακοπές»

Επίσης,πρόσθεσε«Είπα στον Αλέξη Τσίπρα ότι εγώ δεν είμαι μάγος και ταχυδακτυλουργός που βγάζει λαγούς από το καπέλο του. Ηξερε ότι το Grexit ήταν μια πιθανότητα. Θεωρώ ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας, δεν είναι μόνο δομικό -αν και είναι σοβαρά όλα αυτά- αλλά και πρόβλημα που αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.Δεν μου άρεσαν τα σχόλια στην Ευρώπη που έλεγαν ότι “δεν έχει παρά να βγει η Ελλάδα από το ευρώ” -σαν να μην είναι σοβαρή χώρα».

Τέλος,ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι πρέπει η Ε.Ε. να δείξει περισσότερο σεβασμό τους Έλληνες, ειδικά των χαμηλών εισοδημάτων, που «εργάζονται σκληρά και κάνουν ό,τι μπορούν για να προοδεύσει η χώρα τους».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα