Γιούνκερ:Οι τουρκικές απειλές για το προσφυγικό δεν «περνάνε»

uyoiΗ Τουρκία πρέπει να «μαλακώσει» την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία, στο πλαίσιο των 72 προαπαιτούμενων για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης της βίζας από την ΕΕ, δήλωσε από την Ιαπωνία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, λέγοντας παράλληλα πως οι τουρκικές απειλές για το προσφυγικό δεν «περνάνε».

«Περιμένουμε η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της –και οι απειλές δεν είναι το καλύτερο διπλωματικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει», είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το Bloomberg. «Άρα, θα πρέπει να σταματήσει να τις χρησιμοποιεί, διότι δεν θα φέρουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα».

Η αντιπαράθεση ΕΕ-Τουρκία ξεκίνησε όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν τηρεί την δική της πλευρά της συμφωνίας, στο πλαίσιο του ντηλ για το προσφυγικό, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία συμφώνησε να αποτρέψει την ροή των μεταναστών με αντάλλαγμα χρηματοδότηση ύψους 6 δισ. ευρώ από την ΕΕ και απελευθέρωση της βίζας. Αν η ΕΕ συνεχίσει να επιβάλει κριτήρια στην κυβέρνηση της Άγκυρας, η Τουρκία θα σταματήσει να δέχεται πίσω τους αιτούντες άσυλο που περνούν το Αιγαίο και φτάνουν στην Ελλάδα.

«Μπορούμε να το ανεχτούμε μέχρις ενός σημείου», είπε την Τρίτη ο Ερντογάν. «Αν συνεχιστεί έτσι, δεν θα βγει από τη βουλή νόμος για την επανεισδοχή».

Η ΕΕ επικρίνει τον Ερντογάν για τον τρόπο που χειρίζεται τους αντιφρονούντες και έχει εκφράσει ανησυχία για την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της χώρας.

Ο Γιούνκερ δήλωσε «αισιόδοξος» ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα αποφέρει αποτελέσματα, αν και τόνισε πως τα 72 προαπαιτούμενα αποτελούσαν εξ αρχής μέρος των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει τηρήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών, ωστόσο ο Ερντογάν ακόμα δεν έχει κάνει πίσω στον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Σημειώνεται πως χθες η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για διαπραγμάτευση για το θέμα της βίζας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα