Γιορτές και αλκοόλ: Οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί

Μήνυμα στους οδηγούς να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους, όταν έχουν καταναλώσει αλκοόλ, στέλνουν οι ιατροδικαστές, με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ημέρες κατά τις οποίες ένα ποτηράκι παραπάνω είναι κάτι συνηθισμένο, πολλές φορές δυστυχώς με τραγικά αποτελέσματα.Alcohol

Στην Ελλάδα, τα τροχαία αποτελούν, σύμφωνα με τα στατιστικά, την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, ένας οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ, όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισµό του είναι από 0,50 γραµµάρια ανά λίτρο αίµατος (έπειτα από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραµµαρίου ανά λίτρο εκπνεόµενου αέρα (στα γνωστά αλκοτέστ της τροχαίας).

Σχετικά με την ποσότητα του αλκοόλ που είναι ικανή για να φτάσουμε το ανωτέρω όριο, ενδεικτικά πρέπει να έχουμε υπόψη τα ακόλουθα:

Με κατανάλωση 490 ml μπίρας (ένα ποτήρι μεγάλο), 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55 ml ουίσκι ή βότκας «πιάνουμε» το όριο. Με λίγα λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αιθυλική αλκοόλη τόσο λιγότερη ποσότητα είναι ικανή για να μας οδηγήσει στο νόμιμο όριο. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες είναι ενδεικτικές.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας εκφράζουν την ευχή «σε αυτές τις γιορτές όλοι οι οδηγοί να είναι πιο προσεχτικοί, ειδικά ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, έτσι ώστε όλοι οι ιατροδικαστές να είμαστε αχρείαστοι».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα