Για την αυριανή Ευρώπη συζητούν σήμερα στη Μπρατισλάβα

sunodos-mpratislaba-ti-tha-suzititheiΣτην τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία, με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη να θέτουν σε δοκιμασία τη μορφή και τη λειτουργία της, η άτυπη Σύνοδος των 27 που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Μπρατισλάβα αποσκοπεί σε μια επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης .Aυτό επιδιώκεται να γίνει μέσα από τις συζητήσεις για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μετά και το Brexit.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα, χωρίς τη Βρετανία, στη Μπρατισλάβα για να σχεδιάσουν την πορεία της Ευρώπης μετά το Brexit, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής όπου η ασφάλεια και η άμυνα της Ευρώπης θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις.

Στη σύνοδο αυτή που θα πραγματοποιηθεί σε έναν πύργο που βρίσκεται σε λόφο πάνω από τον Δούναβη, οι 27 ηγέτες θέλουν να σχεδιάσουν έναν “οδικό χάρτη” για την ανάκαμψη μιας αποδυναμωμένης Ευρώπης αλλά οι επανειλημμένες εκκλήσεις για ενότητα προσκρούουν σε αποκλίσεις που παραμένουν βαθιές.

Οι 27 επιθυμούν να στείλουν μήνυμα ενότητας ότι η Ε.Ε. παραμένει δυνατή και ικανή να φτάνει σε συμφωνίες και να επιφέρει βελτιώσεις στην καθημερινότητα τον πολιτών της.

Ζητούμενο είναι να επιδειχθεί τουλάχιστον κοινή διάθεση στην κατεύθυνση να υπάρξουν συγκλίσεις.

Θα συζητηθεί επίσης η ασφάλεια το προσφυγικό και η οικονομία στο απόηχο της Διακήρυξης των Μεσογειακών χωρών στην Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητικές πηγές, προσεγγίζει τα θέματα αυτά με τις θέσεις που συνδιαμόρφωσαν και υιοθέτησαν με τη Διακήρυξη των Αθηνών οι 7 ηγέτες του μεσογειακού Νότου της ΕΕ, την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ, παράλληλα, θα βάλει πρόσθετα και δικές της θέσεις.

Ειδικότερα, οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας για τα τρία κεντρικά θέματα συζήτησης:

Ασφάλεια-Άμυνα

Σε ό,τι αφορά τον άξονα “Ασφάλεια- Άμυνα”, η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάθε βήμα ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της εσωτερικής ασφάλειας, πρέπει να συνοδεύεται από μια ουσιαστική αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και του διεθνούς ρόλου της ΕΕ. Δηλαδή, να λειτουργήσει η ΕΕ ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου και να συμβάλλει θετικά στην διευθέτηση των περιφερειακών κρίσεων.

Επισημαίνεται ότι άλλωστε αυτό το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην Αθήνα, με πιο χαρακτηριστική την επισήμανση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολαντ, ότι σε μια περίοδο διεθνών ανακατατάξεων, η αναβάθμιση της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και -το πιο σημαντικό- αφορά ιδιαίτερα τον χώρο της Μεσογείου.

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

Σε αντίθεση με τη γνωστή και μη εποικοδομητική στάση που επέδειξαν ιδιαίτερα στο αποκορύφωμά του και έκτοτε οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αναφορικά με την αντιμετώπιση-διαχείριση της πρόκλησης του προσφυγικού, επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η άποψη που υποστηρίζει την επίλυση του προσφυγικού στην βάση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και της δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης. Υπάρχει και εδώ έδαφος από την Διακήρυξη της Αθήνας. Επιπλέον, την Τετάρτη και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ συνέκλινε προς αυτή την άποψη, μιλώντας για την ανάγκη για αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης.

Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος παραμένει σταθερή προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην 45λεπτη επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με την κ. Μέρκελ, και η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, υπήρξε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό, για το οποίο, επίσης, υπήρξε σύγκλιση απόψεων και εκτιμήσεων. Υπήρξε, ειδικότερα, σύγκλιση απόψεων για την ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας της ΕΑSΟ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου) με επιπλέον προσωπικό και στην ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας μετεγκατάστασης.

Οικονομία

Ο αντίκτυπος της Συνόδου της Αθήνας φαίνεται ότι είναι ήδη μεγάλος, ενώ και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στην τοποθέτηση του την Τετάρτη κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση αυτή. Βασικά σημεία που θα τεθούν τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από ηγέτες άλλων χωρών, είναι ο διπλασιασμός του “πακέτου Γιούνκερ”, η μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη, η σύνδεση της ανάπτυξης με την κοινωνική συνοχή, η διέξοδος προς μια πιο κοινωνική Ευρώπη, με μέτρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα