Γιατροί χωρίς Σύνορα:Ζητούν σύσταση ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για τον βομβαρδισμό στην Κουντούζ

ηπα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ζητούν την ενεργοποίηση πρόβλεψης της Συνθήκης της Γενεύης για σύσταση ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής που θα ρίξει φως στο βομβαρδισμό του νοσοκομείου στην Κουντούζ. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μιλούν για παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και υπογραμμίζουν πως «και ο πόλεμος έχει κανόνες».

Το κυριότερο σημείο που θέλουν να διαλευκανθεί είναι πως κινήθηκε η εντολή για βομβαρδισμό στην ιεραρχία των στρατιωτικών δυνάμεων.«Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο σε εσωτερικές έρευνες των αμερικανικών, ΝΑΤΟϊκών και των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων» είπε η επικεφαλής των MSF Ζοάν Λιου. Οι αποκλίσεις και αντιφάσεις στις αναφορές από την αμερικανική και την αφγανική πλευρά δημιουργούν την ανάγκη ανεξάρτητης έρευνας, υποστήριξε.

Οι MSF ανέφεραν πως η σύσταση ερευνητικής επιτροπής θα ήταν πρώτη του είδους της υπό τη Συνθήκη της Γενεύης. «Η επίθεση το Σαββατοκύριακο δεν ήταν απλώς επίθεση στο νοσοκομείο, αλλά επίθεση στην ίδια τη Συνθήκη που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» είπε.
«Δεν υπάρχουν “λάθη” στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Ασθενείς μας κάηκαν στα κρεβάτια τους, ένας από τους γιατρούς μας ξεψύχησε σε αυτοσχέδιο χειρουργικό τραπέζι… σήμερα λέμε “αρκετά”» είπε χαρακτηριστικά η Λιου.

Η οργάνωση ανέφερε πως προτείνει τη σύσταση της επιτροπής ως πρώτο μέτρο για τη συγκέντρωση στοιχείων γύρω από το χτύπημα και την πορεία της διαταγής -στόχος δεν είναι «ακόμη» η κίνηση νομικών διαδικασιών.
Ο αμερικανός διοικητής της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Τζον Κάμπελ, είχε αναφέρει πως οι αφγανικές δυνάμεις ζήτησαν την αμερικανική επιδρομή στην Κουντούζ. Ο στρατηγός Κάμπελ είπε ότι ο στρατός θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει διαφάνεια στην έρευνα για το περιστατικό.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άτομα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα