Γιατί τελικά δεν θα υπάρξει συμφωνία;

Παρά τις συνεχείς και επίπονες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει μια αμοιβαία επωφελή λύση και ταυτόχρονα να  διατηρήσει τη χώρα στο άρμα της Ευρώπης, όλα συντείνουν πως αυτό δεν είναι εφικτό .

Καταρχάς, αυτό οφείλεται στη στάση των Ευρωπαίων η οποία μάλιστα μετά το δημοψήφισμα και το βροντερό “όχι” του ελληνικού λαού, σκλήρυνε,απαιτώντας  ρεβανσιστικά την πλήρη υποταγή.

Τα σημεία της ρήξης:

  • Αναδιάρθρωση χρέους
  • Πρόγραμμα και μέτρα
  • Δημοψήφισμα
  • Εντός ή εκτός Ευρώ
  • Αίτημα στον ESM
  • Εσωτερικό 

 

neokouremaΑναδιάρθρωση χρέους:

  • Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ για αναδιάρθρωση χρέους, μετά το δημοψήφισμα:“Αυτή τη στιγμή και επί της αρχής δεν βλέπουμε, όπως σαφέστατα δήλωσε χθες η καγκελάριος, καμία απολύτως βάση για τέτοια συζήτηση”

Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα και τα στοιχεία που προκύπτουν από την αρχή της διαπραγμάτευσης μέχρι και σήμερα οδηγούν στο εξής συμπέρασμα:”Ρήξη”

Ρήξη,γιατί ακόμα και αν οι Ευρωπαίοι συμφωνούσαν στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης (όπως τη τελευταία),  δεν γίνεται λόγος από τους Ευρωπαίους για το μη βιώσιμο χρέος της χώρας.

Ήταν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, που σε πρόσφατες δηλώσεις του σημείωσε ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο , τονίζοντας παράλληλα πως πολλοί Ευρωπαίοι «παίχτες» είναι εξαιρετικά απρόθυμοι να προχωρήσουν σε μια αναδιάρθρωση.

Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η κόκκινη γραμμή που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την επιτακτική ανάγκη  η συμφωνία με τους θεσμούς να συμπεριλαμβάνει το ζήτημα του χρέους, είτε που θα παραμείνει και η ρήξη είναι αναπόφευκτη,είτε που θα την αθετήσει,πράγμα δύσκολο, και θα συμφωνήσει σε ένα σχέδιο που θα  ενδυναμώνει την ανατροφοδοτούμενη κρίση.Φυσικά, υπάρχει και το ελαχίστων πιθανοτήτων σενάριο, το οποίο λέει ότι οι Ευρωπαίοι θα δεχτούν το αίτημα της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του χρέους  και  οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στα μέτρα του προγράμματος.

efta-nea-metra-fernei-trito-paketo-stiriksisΠρόγραμμα και μέτρα:

  • Πρόεδρος του Eurogroup,Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το δημοψήφισμα :«Για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δύσκολα μέτρα και μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτα».

Συνεχίζοντας το καλό σενάριο,όπου οι Ευρωπαίοι συμφωνούν στην αναδιάρθρωση του χρέους, βρισκόμαστε μπροστά στα μέτρα που απαιτούνται για την υλοποίηση ενός προγράμματος.Εκεί, λαμβάνοντας υπόψιν τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων πριν,αλλά και πολύ περισσότερο, μετά το δημοψήφισμα,αντιλαμβανόμαστε ότι τα μέτρα που θέλουν να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόταση Γιούνκερ για την οποία ο λαός ήδη απεφάνθη.

Ενδεχομένως, η ελληνική κυβέρνηση στην νέα της πρότασή να κατανέμει τα βάρη του προγράμματος δίκαια,ωστόσο οι Ευρωπαίοι ήδη έχουν απαντήσει σε αυτό πριν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού την Κυριακή, απορρίπτοντας την τότε ελληνική πρόταση,ακριβώς επειδή καλούσε να πληρώσουν αυτοί που τα τελευταία χρόνια ήταν στο απυρόβλητο.

Συνεπώς, βάσει των παραπάνω ο Έλληνας πρωθυπουργός  σε αυτή τη περίπτωση,καλείται πάλι να αποφασίσει,είτε να υπερβεί τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει ο ίδιος από την αρχή της διαπραγμάτευσης,είτε να τις διατηρήσει και να έρθει η ρήξη.

oxiΔημοψήφισμα:

Και κάπου εδώ έρχεται το δημοψήφισμα.Τα συμβατικά ΜΜΕ επιχειρούν για άλλη μια φορά να ακυρώσουν την σημασία του,προτάσσοντας την αναγκαιότητα της επίτευξης μιας συμφωνίας “πάση θυσία”.Ωστόσο, σκόπιμα ξεχνούν ότι ο λαός αποφάσισε  με το συντριπτικό 62% ,αρνούμενος  μια πρόταση που είχε χαρακτηριστικά “ανθρωποθυσίας”.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας στα χέρια του έχει μια εντολή, στην οποία θέτει ο ίδιος ο λαός την κόκκινη γραμμή,  κι αυτή είναι η πρόταση που καταψήφισε στο δημοψήφισμα.Οποιαδήποτε άλλη συμφωνία, αγνοεί την εντολή που δόθηκε την περασμένη Κυριακή.

Ακριβώς όμως επειδή οι Ευρωπαίοι δεν διατίθενται απ’ ότι διαφαίνεται να ακολουθήσουν και να συμβιβαστούν με την απόφαση του δημοψηφίσματος,  ο Αλέξης Τσίπρας,είτε που θα αγνοήσει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού ερχόμενος σε συμφωνία με δυσβάσταχτα μέτρα, είτε που θα την τηρήσει και θα έρθει η ρήξη.

Εντός ή εκτός Ευρώ:

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο:«Όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι το “όχι” σημαίνει Grexit. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη αλλά το αποτέλεσμα εξέπληξε».

Η αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με το διακύβευμα που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, σύσσωμο το μιντιακό κατεστημένο αναπαρήγαγε μαζί με τα κέντρα εξουσίας των Βρυξελλών, πως η ερώτηση του δημοψηφίσματος ήταν “ευρώ ή εκτός ευρώ”.

Οι ίδιοι,όμως, από τη Δευτέρα, ήταν αυτοί που τελικά ερμήνευσαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όπως ακριβώς το είχε διατυπώσει η κυβέρνηση.Απλά αυτό συνέβη λίγο ετεροχρονισμένα και μάλλον όχι αθώα.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας την επομένη του δημοψηφίσματος ερμήνευσε το αποτέλεσμα έτσι ακριβώς όπως το είχε θέσει.Αλλά!Αυτή τη στιγμή έχει και μία εντολή, την εντολή της κόκκινης γραμμής που έθεσε ο ίδιος ο λαός.

rhjhΈχοντας αυτήν την εντολή, δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις και οι προτάσεις προς τους Ευρωπαίους πρέπει να συνάδουν με αυτήν.Αυτό σημαίνει ότι παρά τις κορώνες που εξαπολύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι προς την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι η “μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της”, η πραγματικότητα λέει ότι είτε που οι Ευρωπαίοι  θα αποδεχτούν την κόκκινη γραμμή που σηματοδότησε το “οχι” της Κυριακής,είτε που θα έρθει αναπόφευκτα η ρήξη.Με τα ως τώρα δεδομένα το δεύτερο είναι και το πιο πιθανό σενάριο.

Αίτημα στον ESM:

Τέλος, όσον αφορά το αίτημα της Ελλάδας στον ESM, πρέπει να αναφέρουμε ότι ουσιαστικά είναι ένα αίτημα προς το Eurogroup, καθώς τα μέλη του συμβουλίου του είναι oi υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης.

esm_greece_196735402Επιπρόσθετα, ο ESM για να ενεργοποιηθεί, θα πρέπει τα μέλη του να αποδεχτούν ότι η κατάσταση της Ελλάδας δημιουργεί συστημικό πρόβλημα στις αγορές,κάτι που ως τώρα,τουλάχιστον, δεν έχει συμβεί.Ακόμα δε, και αν τελικώς ξεπεραστούν αυτά τα ζητήματα και παρακαμφθεί η πιθανή σκληρή στάση του Β.Σόιμπλε, στην επόμενη στροφή βρίσκεται ένα νέο εμπόδιο,αυτό της Γερμανικής Βουλής.

Η Bundestag θα πρέπει να επικυρώσει την εντολή προς την κυβέρνηση της Γερμανίας για να αρχίσει η συζήτηση για έναν νέο πακέτο βοήθειας και παράλληλα να εγκρίνει και τη συμφωνία που θα έχει προηγηθεί.Στο εσωτερικό του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου, οι φωνές του”όχι” προς την Ελλάδα πληθαίνουν, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο, όχι μόνο τις παραπάνω διαδικασίες,αλλά και την στάση της Α.Μέρκελ σε αυτή τη φάση.

syriza_63Εσωτερικό:

Σίγουρα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού δεν είναι καλύτερα τα πράγματα.Φαντάζει δύσκολο, έως ακατόρθωτο να περάσει 3ο μνημόνιο χωρίς απώλειες και εσωτερικές ρήξεις.Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις στήριξης προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, οι κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί καιρό τώρα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και έγιναν ακόμα πιο έντονες μετά το δημοψήφισμα, δυσκολεύουν τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής συνοχής,με αποτέλεσμα να αποκλείουν την ομαλή εξέλιξη σε περίπτωση που εμφανιστεί στη Βουλή τρίτο πρόγραμμα.

Επιπλέον, γνωρίζει πολύ καλά ο Αλέξης Τσίπρας ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι(ΝΔ κλπ) θα τον περιμένουν στη “γωνία”, καθώς μπορεί να επιζητούν αυτή τη στιγμή “πάση θυσία” συμφωνία,ταυτόχρονα όμως την επομένη της υπογραφής,είναι σίγουρο ότι θα του προσάψουν καταστροφικές καθυστερήσεις και πολιτικές αστοχίες(πχ δημοψήφισμα) που όχι απλά δεν έφεραν αποτέλεσμα,αντιθέτως,επέφεραν τα σκληρότερα μέτρα των τελευταίων μνημονιακών χρόνων.

Όλα τα παραπάνω προμηνύουν την τελική κατάληξη.

Ίσως χρειαστούν λιγότερο από 48 ώρες , για να μάθουμε…

Του Black Saint

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα