Γεροβασίλη:H διακυβέρνηση έχει ηθικό χαρακτήρα

ImageHandler

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Εποχή»,η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη,ασκεί συνολική κριτική στη ΝΔ για τη στάση της ενόψει και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, .

Συγκεκριμένα,τονίζει ότι «το κόμμα του κ. Μητσοτάκη χάνει το στοίχημα της «αριστερής παρένθεσης»», ότι «βρίσκεται σε πανικό» και υποστηρίζει πως στη ΝΔ τους ενοχλεί ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατεύθυνση που εκπέμπει πολιτικό σχέδιο υπέρ των αδυνάμων. Η κ. Γεροβασίλη μιλά για τη διαπραγμάτευση, την αξιολόγηση και τα προς κατάθεση νομοσχέδια, του ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Ειδικότερα, τονίζει ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν στηρίζει τον εθνικό στόχο κλεισίματος της αξιολόγησης, αλλά αντίθετα προχωρά σε «συνεχείς παραινέσεις προς τον πρωθυπουργό να συμφωνήσει σε ό,τι του προτείνουν οι δανειστές». Της καταλογίζει ότι «ακόμη βλέπει ανοιχτό το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», το φαντάζεται, το συντηρεί, το οργανώνει, το προπαγανδίζει» και προσθέτει ότι ο λαός «βλέπει πόσο ενθουσιωδώς και τώρα συντάσσονται με το ΔΝΤ, κρύβοντας μάλιστα ότι τυχόν συμφωνία με τις αυθαίρετες απαιτήσεις του Ταμείου θα μεταφραζόταν σε μέτρα ύψους πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια». Δηλώνει βαθιά πεισμένη «πως η (νεοφιλελεύθερη) πολιτική πρόταση της σημερινής ΝΔ δεν έχει να προσφέρει κάτι ευνοϊκό στον λαό μας, παρά μόνο εμπέδωση των πιο αντικοινωνικών και άδικων πολιτικών».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ για αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, τονίζει ότι παρά τις δυσκολίες που προκαλεί το πρόγραμμα του καλοκαιριού, η κυβέρνηση έφερε σε πολύ σύντομο χρόνο μεγάλα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια,καλύπτοντας προεκλογικές δεσμεύσεις πέρα από τη συμφωνία.

«Η αλήθεια είναι ότι τους ενοχλεί ακριβώς επειδή κυβερνούμε. Τους ενοχλεί που οι λίστες ελέγχονται κι οι συνεργάτες και πολιτικοί φίλοι τους ήδη καταβάλουν εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία. Ότι κόβονται οι ρίζες της διαπλοκής που τους στήριζε στην εξουσία. Τους ενοχλεί ότι η διακυβέρνηση βρίσκεται σε κατεύθυνση που να εκπέμπει ηθικό, οικονομικό και ταξικό χαρακτήρα, πολιτικό σχέδιο υπέρ των αδυνάμων», υπογράμμισε.

«Η ΝΔ», τονίζει η κ. Γεροβασίλη, «βρίσκεται σε πανικό και είναι εμφανής ο εκνευρισμός της, ακριβώς γιατί γκρεμίζεται το σάπιο σύστημα διαπλοκής του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα». Αναφέρει ότι «φτάνει στα όρια της φαιδρότητας όταν υπερασπίζεται την ασυδοσία των ιδιοκτητών ΜΜΕ στο όνομα της «ελευθερίας του λόγου» και «υπερασπίζεται» τους δημοκρατικούς θεσμούς με αγωγές και μηνύσεις».

Ως προς την αξιολόγηση αναφέρει ότι οι δηλώσεις των εκπροσώπων της ΕΕ και των θεσμών συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα και θα κλείσει, και ότι «επιβεβαιώνουν την επίτευξη των στόχων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και καλούν σε πιστή τήρηση των όρων της συμφωνίας του Ιουλίου. Όσα δηλαδή ακριβώς ζητούμε κι εμείς». Η κ. Γεροβασίλη τονίζει πως «το σημαντικό είναι ότι εμείς έχουμε κάνει όλα όσα δεσμευτήκαμε και η όποια εκκρεμότητα παραμένει είναι μεταξύ της ευρωπαϊκής πλευράς και του ΔΝΤ», παραπέμποντας ως προς αυτό και σε σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος κατέληξε ότι «οι διαφορές μπορούν εύκολα να γεφυρωθούν». Διαφορές, όπως πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη, «που φαίνεται να γεφυρώνονται και στο εξίσου σημαντικό ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, μία συζήτηση για την οποία έχουν δεσμευτεί όλα τα μέρη ότι θα ανοίξει αμέσως μετά την αξιολόγηση».

Σχετικά με την προαναγγελία κατάθεσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, η κυβερνητική εκπρόσωπος αποκρούει κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί κίνησης εντυπωσιασμού και της αντιπολίτευσης περί«κίνησης υψηλού ρίσκου». Σημειώνει ότι όποιος θεωρεί ως τέτοιες τη νομοθετική πρωτοβουλία μίας εκλεγμένης κυβέρνησης, «αντιλαμβάνεται τη διαπραγμάτευση ως προδιαγεγραμμένη ήττα, την ελληνική κυβέρνηση ως εθελόδουλη, το ελληνικό κοινοβούλιο ως νομιμοποιητικό όργανο άνωθεν εντολών και την επιτροπεία του μνημονίου ως αέναα αναπόδραστη πραγματικότητα». «Αυτόν δηλαδή τον τρόπο», τόνισε, «που κυβερνούσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια». «Τα νομοσχέδια», σημειώνει, «αποτυπώνουν σε κείμενα τη συνισταμένη των μέχρι τώρα σταδίων της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

Αναφέρει πως το γεγονός ότι τα δύο νομοσχέδια προγραμματίστηκε να κατατεθούν όχι με διαδικασία «επείγοντος», «πρακτικά αποτελεί ταυτόχρονα μήνυμα ετοιμότητας και σεβασμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» και προσθέτει πως η κατηγορία της «μονομερούς ενέργειας» «θα ευσταθούσε αν τα σχέδια νόμου περιλάμβαναν κάτι άλλο από όσα έχουμε ως τώρα συμφωνήσει με τους θεσμούς.

Σε ερώτημα για το ΔΝΤ και τη θέση των ευρωπαϊκών χωρών ότι απαιτείται η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι είναι γνωστές οι ιδεολογικές διαφορές που έχει η κυβέρνηση με τον ρόλο του Ταμείου και εν γένει τη «στεγνή προσέγγιση» του που προτάσσει την οικονομία των αριθμών αντί αυτής των αναγκών. Επισήμανε και τις λανθασμένες εκτιμήσεις του, τις οποίες και οι αξιωματούχοι του παραδέχτηκαν, «αφού πρώτα είχε διαρραγεί η κοινωνική συνοχή, είχε εμπεδωθεί κλίμα ανασφάλειας, ύφεσης και λιτότητας απ’ τους λάθος «πολλαπλασιαστές»». «Ωστόσο», είπε, «οφείλουμε να μη στρουθοκαμηλίζουμε για την ύπαρξη και το ρόλο του», προσθέτοντας ότι «αποτελεί μέρος της συμφωνίας και πρόθεση των Ευρωπαίων εταίρων μας να συμμετέχει στο πρόγραμμα». Τόνισε ότι «σ’ αυτά τα πλαίσια είναι συνομιλητής μας στη διαπραγμάτευση κι επιδιώκουμε την ευνοϊκότερη για τη χώρα μας και την Ε.Ε. συμμετοχή του στην ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα