Γεροβασίλη: Σήμερα επισήμως και για πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι του Eurogroup το θέμα του χρέους

9c2742c3aead66683f0855e99f9bc060a549a9042277e01b9d1cccbe099303dfΣυνέντευξη της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στον Ρ/Σ ALPHA 9,89 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Έχουμε μαζί μας την κυβερνητική εκπρόσωπο κυρία Όλγα Γεροβασίλη η οποία είναι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής. Καλή σας μέρα.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σας.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Είστε ευχαριστημένη για τη σημερινή μέρα; Από τη χθεσινή βραδιά;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από την χθεσινή βραδιά, βεβαίως. Θα μου πείτε με ποια έννοια; Ότι χθες ψηφίστηκε η ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, μια μεταρρύθμιση, που στα αλήθεια θα αποδειχθεί και σε βάθος χρόνου και θα την βιώσουν και οι συμπολίτες μας, ότι είναι μια δίκαιη μεταρρύθμιση σε συνθήκες δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Είναι σωστό αυτό που λένε πολλοί ότι πρόκειται για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που πάλευε η χώρα τα τελευταία 30 χρόνια να την κάνει αλλά δεν τολμούσε ποτέ να το πετύχει αυτό;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μικροπολιτικοί λόγοι δεν άφησαν ποτέ το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ – που κυβέρνησαν τα τελευταία πολλά χρόνια τη χώρα – να περάσουν σε μια μεταρρύθμιση, η οποία πραγματικά θα εξασφάλιζε ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Σήμερα, έγινε μια τέτοια μεταρρύθμιση, όχι σε συνθήκες της παλιάς συγκυρίας που θα μπορούσε να είναι με άλλους όρους, αλλά σε δύσκολη οικονομική συγκυρία, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν άλλο αυτοί που σήκωσαν τα τελευταία 5 χρόνια τις δυσκολίες δηλαδή τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Σ. ΛΑΜΠΡΟΥ: Ποια θεωρείτε χαμηλά και μεσαία στρώματα;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, οικονομικό όριο ακριβώς δεν θα έχει καμία έννοια να πούμε αν κάποιος με 30 ή με 31 χιλιάδες έχει διαφορά. Αντιλαμβάνεστε ότι επί της ουσίας κανείς δεν θα πει ότι τέτοιες μικρές διαφορές διαχωρίζουν τα κοινωνικά στρώματα τόσο εύκολα…

Σ. ΛΑΜΠΡΟΥ: Θεωρούν ότι επειδή το αφορολόγητο έπεσε στις 8.636 για άγαμους ότι είναι πολύ χαμηλά και ότι ουσιαστικά βάλλονται οι κατηγορίες των 600, 700 ευρώ.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πραγματικά, οι κατηγορίες οι οποίες έχουν εισοδήματα χαμηλά δηλαδή μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ δεν βάλλονται. Υπάρχουν φορολογικές ελαφρύνσεις, μικρές βεβαίως – και όχι όλα όσα ακούγονται αυτές τις μέρες- στα μεσαία κατά κύριο λόγο στρώματα, αλλά πάρα πολύ χαμηλές επιβαρύνσεις για κάποιους. Η συντριπτική πλειοψηφία και από το ασφαλιστικό σύστημα και από το φορολογικό αλλά και από τον συνδυασμό τους, δεν θα δει καινούργια βάρη. Παρόλα όσα ακούστηκαν, γιατί, ξέρετε, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια καταστροφολογία, μια κινδυνολογία. Επενδύουν πολλοί πάνω σε αυτό. Επενδύουν πάνω σε αυτό ως τελευταίο χαρτί προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήταν και το όνειρο πολλών της αντιπολίτευσης, κατά κύριο λόγο της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας φοβερά ψέματα στον ελληνικό λαό τρομοκρατώντας και απειλώντας τον.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πάντως, ωστόσο, από τις Βρυξέλλες, από το κέντρο λήψης των ευρωπαϊκών, τουλάχιστον, αποφάσεων, υπάρχει μια ικανοποίηση για το πόσο άνετα μπόρεσε η κυβερνητική πλειοψηφία, ο κυβερνητικός συνασπισμός, να περάσει μέσα από τη Βουλή, αυτά τα όντως σκληρά μέτρα.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για εμάς δεν ήταν έκπληξη. Έκπληξη ήταν για όλους αυτούς οι οποίοι στην προσπάθειά τους να χρησιμοποιήσουν άλλο ένα χαρτί, ψευδές φυσικά, πίστευαν ότι η κυβέρνηση αυτή απειλείται από τον εαυτόν της. Ότι δεν θα μπορέσει να περάσει το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο. Αντιλαμβάνεστε ότι η πρόβλεψη αυτή δεν είχε καμία βάση με την έννοια ότι αφενός μεν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο συζητείται σχεδόν 5 μήνες και έχουν διατυπωθεί όλων των ειδών οι απόψεις – μεγαλύτερος διάλογος δεν έχει γίνει ποτέ για κάποιο νομοσχέδιο – αλλά σαφώς ήταν μια μεταρρύθμιση η οποία θέλαμε να έχουμε ξεκινήσει το διάλογο και να βρούμε την καλύτερη εκδοχή της.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Η χθεσινοβραδινή ψήφιση αποτελεί ένα δόρυ της κυβέρνησης να πάει στο σημερινό Eurogroup και να θέσει το θέμα, δηλαδή θα πάει από καλύτερη θέση, κατά τη γνώμη σας ή θα πάει στο Eurogroup όπως και πριν και θα αρχίσουν εκεί οι ίδιες αξιώσεις, οι παράλογες κυρίως από κύκλους της Καγκελαρίας και να βάλουν τους δορυφόρους τους να μας χτυπούν. Τι αίσθηση έχετε εσείς στο Μέγαρο Μαξίμου;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το καλοκαίρι ψηφίστηκε μια συμφωνία. Μια συμφωνία την οποία οφείλουν να τηρήσουν όλα τα μέρη, προκειμένου, με συνέπεια να οδηγηθούμε στην έξοδο από το δύσκολο δρόμο των μνημονίων και της επιτήρησης. Από την πλευρά μας, οφείλαμε και το κάναμε και αποδεικνύεται και με το χθεσινό ότι τηρούμε τα συμφωνηθέντα. Παρόλο που βεβαίως διαπραγματευόμασταν μέχρι να πετύχουμε αυτό το οποίο καταφέραμε τελικώς, δηλαδή να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές όπως η μη μείωση των κυρίων συντάξεων. Σήμερα, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup, έχοντας μαζί του τη συνέπεια, την αποφασιστικότητα και βεβαίως το συμφωνηθέν κομμάτι της αξιολόγησης δηλαδή το φορολογικό και ασφαλιστικό ψηφισμένα από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Διαψεύδοντας και αυτούς τους οποίους αναφέρατε εσείς προηγουμένως, ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο αυτό.

Σ. ΛΑΜΠΡΟΥ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύετε ότι θα βάλει νερό στο κρασί του, έτσι ώστε να αποφύγουμε αυτό το παράλογο των 3,4 δισεκατομμυρίων που θέλει να μας φορτώσει; Ουσιαστικά ένα ακόμη μνημόνιο. Είστε αισιόδοξη ότι θα μπουν οι βάσεις σήμερα, έτσι ώστε στις 24 Μαΐου να κλείσουμε;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατά την εκτίμησή μου, αυτό το οποίο θα αποτελέσει σήμερα το σημείο αιχμής είναι η συζήτηση περί χρέους, διότι, όπως ξέρετε, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ως μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και με τα ψηφισμένα, συμφωνημένα μέτρα του 3% δεν αρκείται. Εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% δεν είναι εφικτό. Και εάν είναι εφικτό μία στιγμή δεν μπορεί να είναι τα πλεονάσματα βιώσιμα χωρίς ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Είναι σημαντικό πολύ που σήμερα επισήμως και για πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι του Eurogroup το θέμα του χρέους. Υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη, οι οποίες δεν θα ήθελαν να συζητήσουν το θέμα αυτό. Έτσι, αυτή η διαφωνία μεταξύ Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρνει στη συζήτηση διάφορες εναλλακτικές…

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το ότι ξεκινά επομένως σήμερα η συζήτηση, αποτελεί μεγάλο κέρδος και επιτυχία και νίκη της Ελλάδας.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως είναι νίκη της Ελλάδας όταν πραγματικά φτάνουμε στο διά ταύτα. Δηλαδή, ότι εμείς έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας -αυτό λέγεται από όλα τα επίσημα χείλη των ευρωπαίων αξιωματούχων. Ότι κάναμε αυτό που χρειαζόταν να κάνουμε προκειμένου να είμαστε συνεπείς και έτοιμοι να συζητήσουμε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και βεβαίως να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, σας θυμίζω ότι δεν έχει προαπαιτούμενο τη συζήτηση για το χρέος. Η αξιολόγηση έχει συμφωνημένα αυτά τα οποία κάνουμε και στη συνέχεια θα άνοιγε η συζήτηση για το χρέος. Είναι θετικό ότι έρχεται πριν από το κλείσιμο της αξιολόγησης και η συζήτηση για το χρέος σε ένα πακέτο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μήπως, λοιπόν, γι’ αυτό περάσατε τόσα εσπευσμένα το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό; Δηλαδή θέλατε να τους δώσετε ένα διαπραγματευτικό ατού δικό σας -της ελληνικής κυβέρνησης εννοώ- για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ατού έτσι κι αλλιώς είναι αυτό το οποίο λέτε για τα ψηφισμένα μέτρα, για να προχωρήσουμε, να επιταχύνουμε, τις διαδικασίες της συζήτησης αυτής. Στα αλήθεια, όμως, δεν τα περάσαμε εσπευσμένα. Σας είπα, πέντε μήνες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν νομίζω πως δεν έχει εξαντληθεί ο διάλογος και εντός, αλλά και εκτός…

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πώς είδατε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης; Για παράδειγμα, τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίστηκαν με μύδρους κατά της κυβέρνησης. Όχι μόνο δεν θέλουν συνεργασία, αλλά στέλνουν και μήνυμα, κατά τη γνώμη μου, και στον κύριο Σουλτς και στους άλλους σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης, οι οποίοι κλείνουν το μάτι σε εσάς.

Σ. ΛΑΜΠΡΟΥ: Αφού τους είπε ο Αλέξης Τσίπρας πρώτα όχι σε συνεργασία, μετά τι να πουν αυτοί; Εμείς θέλουμε;

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτό είπε ο κύριος Τσίπρας; Όχι σε συνεργασία;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι σε συνεργασία σε επίπεδο κυβερνητικό. Αυτό βεβαίως είναι σαφές και επειδή δεν υπάρχει και λόγος. Και επίσης θα πρέπει να συγκλίνεις με κάποιον σε κάποια θέματα για να μπορείς να συνεργαστείς. Οι προτάσεις για συνεργασίες και για συζητήσεις είναι ανοικτές σε όλες τις κατευθύνσεις. Απευθύνθηκαν και χθες από τον Πρωθυπουργό, όταν είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι είναι στη διάθεσή του όποτε θέλει να συζητήσουν το θέμα του χρέους. Αλλά, προφανώς, αυτό δεν απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη. Όπως και άλλους της αντιπολίτευσης διότι δεν ακούσαμε χθες λέξη περί αυτού. Ακούσαμε, αντίθετα, τη γνωστή κινδυνολογία για καταστροφή. Ξέρετε, βλέπουμε ένα-ένα τα βήματα της στρατηγικής της αντιπολίτευσης να εξαντλούνται χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς το επιθυμητό για αυτούς αποτέλεσμα. Μίλησαν παλιά ότι έχουμε κρυφό σχέδιο για Grexit και ότι πάμε τη χώρα στα βράχια. Μετά ήταν η αριστερή παρένθεση, σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε ένα χρόνο, δεν βγήκε. Στη συνέχεια αποφάσισαν να θυμίσουν στον ελληνικό λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνήσει 40 χρόνια αυτή τη χώρα και ότι ευθύνεται για όλα όσα συνέβησαν στον ελληνικό λαό. Προφανώς, κανένας δεν είναι σε θέση να πειστεί από μια τέτοια αντιπολίτευση. Και ενώ βρίσκονται μπροστά σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο, εξακολουθούν να επενδύουν στην καταστροφή και να μην συζητούν για την επόμενη ημέρα και να μην συζητούν για το σημερινό κρίσιμο Eurogroup.

Σ. ΛΑΜΠΡΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, τελευταία ερώτηση. Τι θα θέλατε να πείτε στους συνταξιούχους που βλέπουν ουσιαστικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να μειώνεται η σύνταξή τους. Είτε με το 24% στο ΦΠΑ στο σούπερ μάρκετ είτε και γενικότερα με τις μειώσεις στις συντάξεις και στο εφάπαξ. Να κάνουν υπομονή, θα αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει να κάνουν πίσω, τι λέτε;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για όσους θα υποστούν μειώσεις, επαναλαμβάνω ότι δεν ήταν επιθυμητό ούτε πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο δρόμος για ανάπτυξη, η αύξηση δηλαδή της φορολογίας, η μείωση μισθών και συντάξεων. Ουδέποτε πιστέψαμε ότι μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη. Ο στόχος μας είναι να βγούμε στην ανάπτυξη με την κοινωνία όρθια και για αυτό δώσαμε τη μεγάλη μάχη ούτως ώστε αυτή τη χρονική συγκυρία να είναι πολύ λίγοι αυτοί οι οποίοι θα υποστούν επιβαρύνσεις, να είναι αυτοί που μπορούν να αντέξουν περισσότερο μέσα στην οικονομική κρίση. Αυτοί οι οποίοι θα τα υποστούν και όχι τα συνήθη υποζύγια. Το καταφέραμε αυτό, προχωράμε δυναμικά με την κοινωνία όρθια να βγούμε από αυτή τη δυσκολία και να περάσουμε τη χώρα μας σε μια άλλη μέρα, ημέρα που αξίζει στον ελληνικό λαό, ημέρα που θα περάσουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα κρίσιμα ζητήματα, κατά την άποψή μου, το μεγαλύτερο, το κρίσιμο, το ζήτημα της ανεργίας.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα

Σ. ΛΑΜΠΡΟΥ: Καλημέρα.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή συνέχεια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα