Γεροβασίλη:Ώριμες οι συνθήκες για την υλοποίηση ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος

gerovassiliefgbu_2«Οι συνθήκες είναι ώριμες για την υλοποίηση ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, το οποίο αποτελούσε πάγια και ιδρυτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος διευρύνει την αντιπροσωπευτικότητα, τα περισσότερα κόμματα μοιράζονται αυτή τη λογική, και νομίζω ότι είναι δυνατό να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Είδηση».
Ολόκληρη η συνέντευξη της Ο. Γεροβασίλη:
– COSCO COSCO τον καημό μου κ. Εκπρόσωπε;
Καημό δεν έχει η κυβέρνηση αλλά εκείνοι που βιάστηκαν να σηκώσουν τους τόνους, «σπεκουλάροντας» επί ενός ανύπαρκτου ουσιαστικά ζητήματος.
Μέσα από ένα χιλιοπαιγμένο πια παιχνίδι εντυπώσεων, επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί εικόνα αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, την παραμονή, μάλιστα, ενός σημαντικού ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κίνα. Ένα ταξίδι σημαντικό για την προσέλκυση επενδύσεων και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Σε αυτό, βέβαια, συνεπικουρήθηκαν και από τους «συνήθεις υπόπτους», που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δημιούργησαν ευφάνταστες και εντελώς ανυπόστατες ειδήσεις επί του θέματος.
Μόνο που τέτοιου είδους απόπειρες εκμετάλλευσης για μικροπολιτικούς λόγους, έχουν «κοντά ποδάρια». Όλες οι παράμετροι του όλου θέματος διευκρινίστηκαν σαφώς και πλήρως από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τόσο στην αρμόδια Επιτροπή της βουλής όσο και στην Ολομέλεια και η σύμβαση κυρώθηκε συγκεντρώνοντας μάλιστα 223 ψήφους.
 Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου και του  δημόσιου συμφέροντος. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα και τη Σαγκάη
 – Ποιού ιδέα ήταν οι αλλαγές; 
Οι όποιες αλλαγές είχε κάνει η κυβέρνηση στο κείμενο δεν αφορούσαν τη συμφωνία αλλά τον κυρωτικό νόμο. Ο κυρωτικός νόμος είναι στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης η οποία μπορεί να κάνει αλλαγές αρκεί να μην έρχονται σε σύγκρουση με τη σύμβαση παραχώρησης. Οι όποιες, λοιπόν, αλλαγές έγιναν δεν αμφισβητούσαν τη σύμβαση ούτε άλλαζαν τους όρους της. Επρόκειτο για αλλαγές ορθής νομοθέτησης
Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι η εταιρία -όπως και άλλοι  φορείς- κλήθηκαν στην επιτροπή εμπορίου, αλλά δεν προσήλθε. Αντίθετα,  στο τέλος της συνεδρίασης εστάλη στα μέλη της επιτροπής, επιστολή, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τις όποιες αλλαγές και νομοτεχνικές βελτιώσεις.
 – Πως σχολιάζετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δεν είναι ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση;
Κάθε δημοσκόπηση που έχει γίνει με επιστημονικές προδιαγραφές είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη δουλειά μας και για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και των αδυναμιών μας. Σχόλια και πανηγυρισμούς για τα αριθμητικά στοιχεία, που δημιουργούν απλά εντυπώσεις, κάνουν μόνο όσοι ενδιαφέρονται για τις εντυπώσεις. Και γι’ αυτό απογοητεύονται και εκνευρίζονται όταν η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Ξανά και ξανά.
 – Ναι αλλά δε σας προβληματίζει το γεγονός ότι και στην πρόθεση ψήφου, και στην παράσταση νίκης αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά οι πολίτες φαίνεται να είναι δυσαρεστημένοι από τα έργα και της ημέρες της κυβέρνησης Τσίπρα;
Ακριβώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε δημοσκόπησης είναι τα πλέον χρήσιμα για την αντίληψη της εικόνας που διαμορφώνεται στην κοινωνία. Γνωρίζαμε εξαρχής το πιο δύσκολο χρονικό σημείο της διαδρομής της διακυβέρνησής μας. Γνωρίζαμε και είχαμε αναφέρει επανειλημμένα ότι το σκόπιμα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα θα ασκήσει την μεγαλύτερη πίεση στην πρώτη αξιολόγηση. Ακριβώς για να μπορέσει γρήγορα η πραγματική οικονομία να αναπνεύσει σε ένα σταθερό περιβάλλον εμπιστοσύνης, το οποίο θα επιτρέψει τη ροή κεφαλαίων και επενδύσεων. Πράγματι η πίεση είναι μεγάλη, αλλά το σημαντικό είναι ότι η κοινωνία παραμένει όρθια. Δεν λειτουργούμε με βάση τις εντυπώσεις, ούτε με γνώμονα την αριθμητική εικόνα της στιγμής. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τετραετίας και με σχεδιασμό τετραετίας.
– Η απώλεια της ελπίδας, της ελπίδας που είχε κτίσει κοινωνικές συμμαχίες για τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση, δεν είναι κάτι που το διαπιστώνετε και εσείς; Δε σας προβληματίζει που οι πολίτες φαίνονται παραιτημένοι και να μην ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο;
Το οραματικό πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο ευρωπαϊκά και φάνηκε τώρα και με το δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, η τυφλή εμμονή για τα δημοσιονομικά ελλείμματα προκάλεσε τεράστια κοινωνικά ελλείμματα. Η Ευρώπη έπαψε να εμπνέει τους λαούς της. Και νομίζω ότι αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και από τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας. Δυστυχώς, η πολιτική γινόταν για χρόνια με όρους επικοινωνίας και όλοι έψαχναν για ένα αφήγημα. Αλλά, δεν αρκούν τα λόγια. Πρέπει να επιστρέψει η πολιτική στο επίκεντρο και το όραμα να περιλαμβάνει την κοινωνία για να μπορεί να εμπνέει την κοινωνία. Αυτή είναι και η αγωνία μας. Αυτό επιδιώκουμε αυτή τη στιγμή, ξεδιπλώνοντας το σχεδιασμό μας για τη δίκαιη ανάπτυξη. Γιατί καμία συνταγή δεν είναι επιτυχημένη αν η κοινωνία δεν πιστέψει στον εαυτό της και αν η πολιτεία δεν της διασφαλίσει, εκτός από ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον, το δίκαιο και τη δικαιοσύνη.
– Πόσο σας προβληματίζει το brexit ως προς το ενδεχόμενο να προκαλέσει παρατεταμένη ύφεση στην ευρωζώνη με αποτέλεσμα η προσπάθεια σας για οριακή ανάπτυξη φέτος να “πάει περίπατο”;
Οι έως τώρα ενδείξεις δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Μετά τις έντονες αν και αναμενόμενες αντιδράσεις της αγοράς τα πρώτα εικοσιτετράωρα, η ομαλότητα αποκαθίσταται και μάλιστα με ανοδικές τάσεις. Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι βαθύτερο και συστημικό, και το brexit δεν αποτελεί την αιτία του, αλλά ένα από τα αποτελέσματά του. Όπως εξήγησα παραπάνω, το brexit είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία αναδιάταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναζήτησης ενός νέου κοινωνικού οράματος και πολιτικού προτάγματος. Αν δεν αποκατασταθούν οι ανισότητες, όχι μόνο η ελληνική, καμία αναπτυξιακή προσπάθεια στην Ευρώπη δεν θα έχει σοβαρές προοπτικές.
 – Πόσες ψήφους θα συγκεντρώσει η πρότασή σας για απλή αναλογική;
Η ουσία είναι ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την υλοποίηση ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, το οποίο αποτελούσε πάγια και ιδρυτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Έλληνες πολίτες εκφράζουν την αντίθεσή τους για τις έντονες στρεβλώσεις στην αντιπροσωπευτικότητα από το υπάρχον εκλογικό σύστημα, επινόησης των προκατόχων μας, και με τις μικροπολιτικές αλχημείες για τη διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος. Οι Έλληνες ζητούν περισσότερη και πραγματική Δημοκρατία. Ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος διευρύνει την αντιπροσωπευτικότητα και δίνει ουσιαστικότερο λόγο στους νεότερους πολίτες. Τα περισσότερα κόμματα της βουλής μοιράζονται αυτή τη λογική, και νομίζω ότι είναι δυνατό να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για την άμεση εφαρμογή του. Μόνο η Νέα Δημοκρατία και από δίπλα -περιέργως πώς- το Ποτάμι επιμένουν σε ένα στρεβλό και μη αντιπροσωπευτικό σύστημα.
– Γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρότασή σας το σπάσιμο των περιφερειών;
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς και γι΄αυτό το σημαντικό θεσμικό ζήτημα προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις και να βρεθούν κοινές συνισταμένες, ώστε και να επιτευχθεί η διευρυμένη πλειοψηφία που απαιτείται. Αυτό και έγινε. Η διαμορφωμένη πρόταση αποτελεί σύνθεση της πάγιας θέσης μας σχετικά με το εκλογικό σύστημα με τις επιμέρους απόψεις των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων. Το ζήτημα των περιφερειών είναι πιο σύνθετο και τεχνικό και δεν λύνεται απλά με ένα «ψαλίδι».
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα