Γεροβασίλη:Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό

ihnH κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών,αφήνοντας αιχμές κατά του ΔΝΤ,ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς.

Σχετικά με την διαπραγμάτευση

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα συνεχιστούν αμέσως μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν απόλυτα τους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα, είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια, που αφορούσαν εσκεμμένη μεθόδευση κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά στελεχών του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Διευθύντρια του Ταμείου χαρακτήρισε τα σενάρια αυτά «ανοησίες» και τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Μέχρι στιγμής, αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται, από την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η παραδοχή λαθών από την διευθύντρια του ΔΝΤ είναι ένα θετικό γεγονός που συμβάλλει στην κατανόηση των όσων συμβαίνουν, από την διεθνή κοινή γνώμη.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει κατά γράμμα την συμφωνία του Ιουλίου και υπογραμμίζει ότι το ίδιο οφείλουν να κάνουν όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις, όπως γνωρίζετε, διεξάγονται στην Αθήνα και θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σχετικά με το Προσφυγικό

Η κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες.

Ήδη από τον Πειραιά αποχώρησαν περισσότερα από 1000 άτομα που μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά.

Εκτιμούμε ότι ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, ήδη έχουν εγκατασταθεί και έχουν ξεκινήσει να εργάζονται τα πρώτα κλιμάκια εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Τα πρώτα αποτελέσματα της εξέτασης των αιτήσεων θα είναι έτοιμα μετά από περίπου 15 ημέρες, οπότε και θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο εφαρμογής της συμφωνίας.

Άμεση προτεραιότητα είναι η εκκένωση της Ειδομένης.

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι επεισόδια σαν αυτά που έγιναν προχθές από τις δυνάμεις τάξης της ΠΓΔΜ εναντίον απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και μικρά παιδιά, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους.

Η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει διαρκώς τους πρόσφυγες της Ειδομένης ότι ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός.

Τους καλεί να εγκαταλείψουν το σημείο και να δεχτούν την μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας.

Επίσης τους καλεί με ενημερωτικά φυλλάδια, να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες, που διακινούνται ανεύθυνα από αγνώστους, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές.

Παρακολουθούμε στενά την δράση τέτοιων ατόμων και εξετάζουμε, αν χρειαστεί, την πιθανότητα άμεσης παρέμβασης, χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην ανθρωπιστική δραστηριότητα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Επισημαίνουμε ότι το πρόβλημα της Ειδομένης και του Πειραιά, θα αντιμετωπιστεί με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο, εφ όσον ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες από τα κέντρα φιλοξενίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλωσορίζουμε την ενεργή πρωτοβουλία των έξι Υπουργών Εξωτερικών, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες την χώρα μας.

Σημειώνουμε ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, το γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, έχουν περιοριστεί σε εξαιρετικά χαμηλά, έως μηδενικά, επίπεδα.

Όπως γνωρίζετε, το ερχόμενο Σάββατο, 16 Απριλίου, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα επισκεφθούν την Λέσβο, όπου θα τους υποδεχτεί ο Πρωθυπουργός από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία και ενισχύει σημαντικά την χώρα και τον λαό μας, στον αγώνα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που δίνει για την στήριξη των προσφύγων.

Στο επίπεδο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών

Για τις τηλεοπτικές άδειες:

Έως την Παρασκευή θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει από 7 έως 10 μέρες.

Στη συνέχεια και αφού ενσωματωθούν όσες παρατηρήσεις κρίνεται σκόπιμο, θα αναρτηθεί η οριστική προκήρυξη, με προθεσμία 30 έως 45 ημερών για την κατάθεση των φακέλων.

Από την διαδικασία αυτή θα προκύψει η λίστα όσων πληρούν τα κριτήρια, και η συζήτηση των σχετικών ενστάσεων, εφ όσον υπάρξουν.

Το τελικό στάδιο της διαδικασίας προβλέπει την δημοπράτηση των συχνοτήτων.

Ήδη έχουν δημοσιευτεί οι δύο από τις τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που προβλέπονται από την προκήρυξη και που αφορούν την μεταφορά αρμοδιότητας της διενέργειας του διαγωνισμού στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, και τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων ανά ειδικότητα, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Εντός των ημερών θα εκδοθεί και η τρίτη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει την τιμή εκκίνησης για κάθε τηλεοπτική άδεια.

Για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων

Εκδόθηκε και έχει τεθεί σε ισχύ η κοινή υπουργική απόφαση, που προβλέπει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους ανασφάλιστους.

Η απόφαση αυτή, παρέχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε περισσότερους από 2 εκ πολίτες, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σχετικές ανακοινώσεις έχει κάνει το Υπουργείο Υγείας.

Τέλος, την Τετάρτη θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση για των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το ζήτημα της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ειδικότερα, τα προς διερεύνηση ζητήματα είναι:

·         το περιεχόμενο και οι όροι των συγκεκριμένων δανειακών συμβάσεων,

·         η εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων,

·         το ύψος των δανείων και η σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους,

·         καθώς και οι εγγυήσεις για τις δανειοδοτήσεις αυτές.

Η Όλγα Γεροβασίλη έκανε και ένα προσωπικό σχόλιο στο τέλος της εισήγησή της.

Η τακτική της  μεταφοράς της πολιτικής αντιπαράθεσης στα δικαστήρια αντικατοπτρίζει την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για τον δημόσιο διάλογο.

Προφανώς, δεν ανέχονται την υποβολή εύλογων ερωτημάτων που προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα.

Ζητάμε απαντήσεις και απαντούν με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις.

Οι απαντήσεις αυτές, προφανώς, δεν οφείλονται σε εμένα προσωπικά και δεν ζητήθηκαν από κάποιον προσωπικά.

Οι απαντήσεις οφείλονται στον ελληνικό λαό.

Πηγή:left

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα