«Γεμίζει βαλίτσες» ο Αλέξης Τσίπρας στην Κίνα

φγνφΦαίνεται ότι ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο που τον συνοδεύει στην Κίνα,γεμίζουν τις αποσκευές τους με σημαντικές συμφωνίες οι οποίες,όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη,θα αποτελέσουν καταλύτη για τις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας.

Όπως εκτιμά η ίδια η κυβέρνηση,οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα,χαρακτηρίζουν άκρως ικανοποιητικό το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού  στη “χώρα των δράκων”.Άλλωστε,η διεύρυνση και η εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών αποτελούσε βασικό στόχο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Πεκίνο.Αυτός ο στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη,έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί.

Χαρακτηριστικά,χθες οι δύο χώρες υπέγραψαν  σειρά σημαντικών συμφωνιών σε διάφορους τομείς,επικυρώνοντας έτσι και επίσημα την πρόθεση για πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο χωρών στο παρόν και στο μέλλον.

Ειδικότερα οι συμφωνίες αυτές αφορούν:

– Επιτελικό πρόγραμμα για την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2016-2018 στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

– Συμφωνία συνεργασίας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία μεταξύ του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

– Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

– Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

– Επιστολή πρόθεσης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Κίνας για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».

– Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Ελλάδας.

– Συμφωνία Συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Φορέα Προώθησης Επενδύσεων Κίνας (China Investment Promotion Agency) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

– Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) και της ΕΡΤ.

– Επιστολή επιβεβαίωσης βούλησης μεταξύ της COSCO και του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις που συζητούν Ελλάδα και Κίνα

Παράλληλα,οι έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις που ανέπτυξε η ελληνική πλευρά, αποτέλεσαν τη βάση της συζήτησης στην κατ’ ιδίαν, τη διευρυμένη αλλά και στη συνέχεια της συζήτησης στο γεύμα, των δυο πρωθυπουργών Ελλάδας και Κίνας, Αλέξη Τσίπρα και Λι Κετσιάνγκ.Η κινεζική πλευρά εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετική απέναντι στις συγκεκριμένες προτάσεις και έτσι από κοινού αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης των παραπάνω θεμάτων, που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

Συγκεκριμένα οι ελληνικές προτάσεις αφορούν:

1) Επενδύσεις στο Θριάσιο, τα ναυπηγεία και το Καστέλι, και ειδικότερα τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλι, καθώς διερεύνηση της δυνατότητας ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

2) Επένδυση στον τραπεζικό τομέα.

3) Διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.

4) Έρευνα και καινοτομία. Δημιουργία κέντρου Research and Development στην Ελλάδα.

5) Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα. Αύξηση τουρισμού, απ’ ευθείας πτήση Πεκίνο- Αθήνα.

6) Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση.

Τσίπρας:Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

Χθες, μιλώντας στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη «νέα ελπιδοφόρα περίοδο για την ελληνική οικονομία», ενώ αναφερόμενος στην επικύρωση της σύμβασης για Cosco – ΟΛΠ από το ελληνικό κοινοβούλιο, έκανε λόγο για συμφωνία «αμοιβαία επωφελή, επικερδή επιχειρηματικά, που διανοίγει δρόμους για τις κινεζικές επιχειρήσεις και αποφέρει θετικά οφέλη στην ελληνική οικονομία».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η παρέμβασή του αποτελεί κάλεσμα για εμβάθυνση της κινεζοελληνικής συνεργασίας και φιλίας και σημείωσε ότι «η σημαντική στήριξη του ελληνικού τουρισμού, η συνεργασία ελληνικών και κινεζικών πανεπιστημίων, οι αμοιβαίες πολιτισμικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, οι εξαγωγές των ευγενών αγροτικών μας προϊόντων στην Κίνα, η ναυπήγηση ελληνικών πλοίων στα υπερσύγχρονα κινεζικά ναυπηγεία και η μεταφορά των Κινέζων πολιτών στην Κρήτη κατά την κρίση της Λιβύης, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι κι όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι».

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα βοηθάει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της. «Και το κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνει αυτή την προσπάθεια». Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο είπε ο πρωθυπουργός δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού ρίσκου στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «επιδιώκουμε ένα επενδυτικό σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να χτυπήσουμε την αποεπένδυση και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία». ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία με την Cosco είναι αμοιβαία επωφελείς και προσέθεσε ότι με την Κίνα είμαστε στρατηγικοί εταίροι και όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι.

Η Κίνα, προσέθεσε μπορεί να υπολογίζει στην ψυχή της Μεσογείου, την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Κίνας είναι εντελώς ειλικρινείς και υπογράμμισε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις βλέπουν θετικά την επενδυτική αγορά της Ελλάδας. Η Κίνα θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο δυνατή σε μια δυνατή Ευρώπη, είπε.

China Daily:O Πειραιάς «θα καταστεί ένα εμβληματικό έργο στον τομέα της θαλάσσιας συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης»

Ο Πειραιάς θα γίνει «ανωτάτου επιπέδου» πύλη της Κίνας στην Ευρώπη, γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η κινεζική εφημερίδα China Daily, αναφερόμενη στη συνάντηση του κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ με τον Αλέξη Τσίπρα, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

«Σε μια συνάντηση χωρίς γραβάτες, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και ο Έλληνας ομόλογός του δεσμεύτηκαν να μετατρέψουν το περίφημο ελληνικό λιμάνι του Πειραιά σε μια υψηλού επιπέδου πύλη στη Μεσόγειο, μετά την έγκριση της συμφωνίας με την COSCO» γράφει η κινεζική εφημερίδα.

«Σε μια κίνηση χαλάρωσης, ο κ. Λι έβγαλε μάλιστα τη γραβάτα του, μιμούμενος τον κ. Τσίπρα, που έχει δεσμευτεί να μην φορέσει γραβάτα έως ότου η Ελλάδα επιλύσει το θέμα του χρέους της» γράφει η κινεζική εφημερίδα.

«Είμαστε πρόθυμοι να καταβάλουμε προσπάθειες με την Ελλάδα να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά σε μια πύλη ψηλού επιπέδου και κέντρο logistics στην περιοχή της Μεσογείου και να το καταστήσουμε με μια σημαντική πύλη για τη διασύνδεση Κίνας-Ευρώπης» τόνισε ο κινέζος πρωθυπουργός.

Η κινεζική εφημερίδα δημοσιεύει ανάλυση του Wang Yiwei, ειδικού σε θέματα ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ρενμίν του Πεκίνου, ο οποίος εκτιμά ότι ο Πειραιάς «θα καταστεί ένα εμβληματικό έργο στον τομέα της θαλάσσιας συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης».

Ο Wang προσθέτει ότι η συμφωνία με την Ελλάδα «θα αυξήσει σημαντικά τη διαπραγματευτική δύναμη της Κίνας στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και η Ελλάδα θα διαδραματίσει έναν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα