Βρετανία:Κατάληψη στέγης στο κτίριο του πρώην βασιλικού νομισματοκοπείου στο Tower Hill

Την Δευτέρα 29/12 καταλήφθηκε το κτίριο του πρώην Βασιλικού Νομισματοκοπείου στο Tower Hill σε ένδειξηδιαμαρτυρίας για την έλλειψη στέγης, τα άδεια κτίρια και τη ποινικοποιήση των καταλήψεων.

Το κτίριο  μετατράπηκε σε γραφεία το 1980, όταν το Βασιλικό Νομισματοκοπείο ολοκλήρωσε την μετεστέγαση του στο Llantrisant της Ουαλίας.  Σύμφωνα με τους καταληψίες το κτίριο που άλλοτε συμβόλιζε τη νομισματική δύναμη στο City του Λονδίνου, τωρα αντιπροσωπεύει τη μεγάλη ανισότητα που το ίδιο συνέβαλε στην δημιουργία της.

Τα μέλη της αυτόνομης ομάδας των καταληψιών αν και προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο και δράσεις στο παρελθόν,συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι η εξάλειψη του προβλήματος στέγης σημαίνει/προυποθέτει την εξάλειψη του καπιταλιστικού συστήματος. Με την κατάληψη/ Μέσω αυτής της πρακτικής, θέλουν να επικοινωνήσουν την αντίφαση που υπάρχει μεταξύ του Βασιλικού Νομισματοκοπείου και ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει και τις ζωές των απλών ανθρώπων. Η συσσώρευση του πλούτου εξασφαλίζεται με τον
αποκλεισμό της πλειοψηφίας των ανθρώπων σε αυτόν.

Οι καταληψίες θέλουν να χρησιμοποιήσουν το χώρο για να οργανώσουν τον αγώνα κατά της έλλειψης στέγης και ενάντια στηνεξουσία των πλουσίων. Υπάρχουν πανό και αφίσες από δράσεις ενάντια στην ανάπλαση, όπως την πρώην κατάληψη στο συμβούλιο περιουσίας Aylesbury, την παρέμβαση  ενάντια στις εξώσεις στο τομέα  144 και τις δράσεις ενάντια στην ποινικοποίηση των καταλήψεων κατοικιών το 2012.

Παρά τη στέγαση πολλών αστέγων κατά τη διάρκεια αυτής της «κρίσης», το κίνημα των καταλήψεων συγκρούστηκε με την ανοησία της ιδιωτικής περιουσίας με συνέπεια να έχει υποστεί συνεχόμενες απόπειρες απονομιμοποίησης ή εξάλειψης του με τη βία. Από τους Συντηρητικούς του Grant Shapps μέχρι το Συμβούλιο Εργασίας του Tower Hamlets, η απάντηση του κράτους είναι βίαιη και διαρκώς αυξανόμενη σε ένταση. Εταιρείες ασφάλειας, όπως η Gallowglass, ή όπως οι εταιρείες δικαστικών επιμελητών των αριστοκρατών County Enforcement Group και Evict Uk, αποτελούν την προεπιλεγμένη απάντηση από ιδιοκτήτεςκαι τοπικές αρχές.

Η πρακτική της κατάληψης δεν αποτελεί λύση, ωστόσο αποκαλύπτει τον μύθο της κρίσης – ότι δήθεν υπάρχουν πολύ λίγα κτίρια για όλους μας -και δείχνει την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη απο τον ταξικό πόλεμο. Οι καταληψίες στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο το γνωρίζουν αυτό όπως όλοι μας. Από την αρχή της κατάληψης έχουν επιστρατευτεί ιδιωτικοί σεκιούριτι για την παρακολούθηση των καταληψιών και τον εκφοβισμό τους. Παρά την καταστολή, το κτίριο  είναι ασφαλές και οι καινούργιοι του κάτοικοι είναι αισιόδοξοι για τη συνέχεια της κατάληψης. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η κατάληψη παραμένει, παρά τις εξαγγελίες των πολιτικών το 2012 – και εξακολοθεί να σπέρνει το χάος στην προνομιούχα ελίτ.

Μετάφραση – επιμέλεια baktirio

Πηγή: freedomnews.org.uk

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα