Βραζιλία:Τίτλοι τέλους για τη Ρουσέφ

dilmaΗ πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, που παραπέμφθηκε σήμερα σε δίκη από τη Γερουσία της χώρας, υπενθύμισε σε ομιλία της που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ότι εξελέγη στο ύπατο αξίωμα του κράτους από 54 εκατομμύρια ψηφοφόρους και υπογράμμισε ότι η διαδικασία της παραπομπής της σε δίκη απειλεί τη κυριαρχία του λαού, η οποία εκφράζεται διά της ψήφου.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι ο σεβασμός στη λαϊκή βούληση και στο Σύνταγμα», εκτίμησε η Ρουσέφ, στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία που σηματοδοτεί την απομάκρυνσή της από την εξουσία. Η Ρουσέφ θα αντικατασταθεί από τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρό της, Μισέλ Τέμερ.

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι απλά και μόνο η δική μου εντολή, είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ψήφο, στην κυριαρχία του λαού που εκφράζεται διά της ψήφου και στο Σύνταγμα», επέμεινε η Ρουσέφ, καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά ένα «πραξικόπημα», μια «δικαστική και πολιτική παρωδία» και μια «εντατική εκστρατεία υπονόμευσης» της κυβέρνησής της.

Επιπλέον, η Ντίλμα Ρουσέφ προειδοποίησε πως η παραπομπή της απειλεί τις κοινωνικές προόδους που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Υπενθύμισε ότι η αντιπολίτευση είχε αποπειραθεί να επιτύχει την ακύρωση των εκλογών στις οποίες η υποψήφια του Κόμματος Εργατών (PT) είχε νικήσει με οριακή διαφορά.

Επιπλέον η Ρουσέφ σημείωσε πως οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης για την απομάκρυνσή της επιδείνωσαν την οικονομική κρίση, όπως και η εκστρατεία υπονόμευσης της κυβέρνησής της. Υπογράμμισε πως δεν δωροδοκήθηκε ποτέ, δεν διέπραξε κανένα αδίκημα που να δικαιολογεί την παραπομπή της, ενώ αναγνώρισε ότι διέπραξε σφάλματα, αλλά όχι αδικήματα.

Η υπόδικη πρόεδρος υπογράμμισε ότι όλα τα διατάγματα που είχε εκδώσει για τα δημοσιονομικά -που αποτέλεσαν την αιτία της παραπομπής της- ήταν σύννομα. Επιπλέον, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αποπληρώσει όλες τις οφειλές του δημοσίου προς κρατικές τράπεζες.

Για την Ρουσέφ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα είναι πως θα κυβερνηθεί από ανθρώπους που δεν έχουν εκλεγεί. Η επόμενη κυβέρνηση, επέμεινε, γεννιέται με ένα πραξικόπημα, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της πολιτικής κρίσης των τελευταίων μηνών.

Η Ντίλμα Ρουσέφ δήλωσε ακόμη περήφανη διότι είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα