Βρίσκει απήχηση η πρωτοβουλία του Αλ.Τσίπρα για τη Σύνοδο του Νότου στην Αθήνα

newego_LARGE_t_1101_54555918Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει σε συνάντηση τους ηγέτες των έξι χωρών του Νότου της ΕΕ φαίνεται να εξελίσσεται θετικά,καθώς με αφορμή τα  δημοσιεύματα για την  άτυπη σύνοδο των χωρών του Νότου στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου, η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Μαργκαρίτα Μαρκές υπενθύμισε στο twitter πως σχεδιάζει να επισκεφτεί και η ίδια τη χώρα μας, συμμετέχοντας στη δεύτερη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα παραστούν φιλοξενούμενοι του ομολόγου τους, Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Ξυδάκη.

Τη δημοσίευση της Πορτογαλίδας υφυπουργού επανέλαβε, επίσης στο twitter, ο Ιταλός υφυπουργός Σάντρο Γκότσι, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, που έσπευσε να την επικροτήσει επαναλαμβάνοντας το tweet της Πορτογαλίδας υφυπουργού.

Στα tweet των ομολόγων του απάντησε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας: «Η Ελλάδα θα καλωσορίσει τους εταίρους μας του ευρωπαϊκού Νότου. Προσωπικά προσβλέπω στην επικείμενη συνάντηση με τους συναδέλφους μου»

Ο κ. Ξυδάκης, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έχει κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της συνάντησης υπουργών Ευρωπαϊων Υποθέσεων. Πρόσφατα μάλιστα, μετά την πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του, είχε βρεθεί στη Ρώμη, στις 15 Ιουλίου, στην τακτική συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, έχει προγραμματιστεί πάντως για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Φαίνεται πως θα λειτουργήσει ως προοίμιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα αλλά και της άτυπης συνόδου των χωρών του Νότου της ΕΕ που προγραμματίζεται στην Αθήνα.

Προσκεκλημένοι του Αλέξη Τσίπρα θα είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο επικεφαλής της υπηρεσιακής ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Η ελληνική πλευρά με την πρωτοβουλία αυτή, στοχεύει να προωθήσει τη στενότερη συνεργασία των χωρών του Νότου της ΕΕ όχι μόνο στα οικονομικά ζητήματα, αλλά και στο προσφυγικό και στην αναζήτηση γεωπολιτικής σταθερότητας στη Μεσόγειο

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα