Βουλή: Απεσύρθη υπουργική τροπολογία προκειμένου να ψηφιστεί το ν/σ

25b2916b5c49db617f52fa5ea48efee7-244-696x464Με ευρεία πλειοψηφία, επί της αρχής, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την οικονομική δραστηριότητα, ενώ και άρθρα του ψηφίστηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση να πάρει πίσω υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε σχεδόν στην ολοκλήρωση της συζήτησης, προκειμένου να επιμείνουν στη θετική τους στάση.

Η τροπολογία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός στην Ολομέλεια και τελικά την απέσυρε για την επανακαταθέσει αύριο, ρύθμιζε σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων και θέματα για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τη χρησιμοποίηση του Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών για Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και τη μεταφορά ειδικής υπηρεσίας της επιτελικής δομής του ΕΣΠΑ που αφορά στην ψηφιακή σύγκλιση και το ρόλο του υπουργού Οικονομίας στη σύναψη συμφωνιών με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους για τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Κόμματα της αντιπολίτευσης όπως η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν να μην εισαχθεί σε ψηφοφορία η τροπολογία θέτοντας ζήτημα καλής νομοθέτησης χωρίς να αποκλείουν ότι μπορεί να την ψηφίσουν αν κατατεθεί σε άλλο νομοσχέδιο και δοθεί χρόνος για επεξεργασία και μελέτη του περιεχομένου της. Υπό αυτούς τους όρους ο κ. Χαρίτσης δέχθηκε να αποσύρει την τροπολογία.

Διαπραγμάτευση, αναπτυξιακή στρατηγική, εξωτερική πολιτική αλλά ακόμη και η παρουσία του πρωθυπουργού στην Κούβα βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης είπε ότι η κυβέρνηση βλέπει μπροστά της το ρεαλιστικό εφιάλτη να συμφωνήσουν Ευρωπαίοι πιστωτές και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στους στόχους του προγράμματος, στόχοι οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν μία ελάχιστη ρύθμιση για το χρέος, αλλά θα περιλαμβάνουν και πολλά νέα μέτρα. «Ξαφνικά, το πρόβλημα δεν έχει γίνει η δεύτερη αξιολόγηση, με ό,τι αυτό προβλέπει για τα εργασιακά ή την ενέργεια, το διακύβευμα είναι η νέα συμφωνία για την επόμενη τριετία, που πρέπει να κατατεθεί ως μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από την κυβέρνηση στις αρχές του 2017. Ένα μεσοπρόθεσμο το οποίο θα δούμε αν θα εξελιχθεί και σε ένα τέταρτο μνημόνιο, δηλαδή αν θα συνοδεύεται και από μία νέα δανειακή σύμβαση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. «Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει τα πάντα στους δανειστές και να πάρει το ελάχιστο δυνατό, όσον αφορά το θέμα του χρέους. Και θα κάνει αυτά και πολλά άλλα βεβαίως, γιατί αυτό που την ενδιαφέρει είναι πρωτίστως η πολιτική της επιβίωση, η παραμονή της στην εξουσία, η παραμονή στις καρέκλες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ που δεν απέκλεισε τις επόμενες ημέρες να κληθεί η Βουλή να ψηφίσει διατάξεις όπως η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και ο υποκατώτατος μισθός.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, κατήγγειλε ότι «η ανικανότητα από την πλευρά της κυβέρνησης, έχει περιπλέξει τη χώρα και δημιουργεί προβλήματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Και είναι τέτοια η ανικανότητα που μπορούμε να μιλάμε πλέον ανοιχτά για βλάβες που υφίσταται η χώρα».
«Όσοι σήμερα αντιπολιτευόμαστε πρέπει με περίσκεψη να σκεφθούμε, η αλλαγή των συσχετισμών τι καθήκοντα θα δημιουργήσει για όλους μας και όχι να διακινούμε, ορισμένοι από την αντιπολίτευση, σε βάρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σενάρια ανύπαρκτα για συναντήσεις ανύπαρκτες, για διασπάσεις που ποτέ δεν θα γίνουν, με σκοπό κάποιοι άλλοι να ευνοηθούν. Είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί: Έχουμε ψηλά το αίσθημα της ευθύνης, έχουμε μεγάλη εμπειρία και πάνω μας παιχνίδια δεν θα παίξει κανένας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στις δηλώσεις Ερντογάν και Ράμα σημειώνοντας ότι «λένε αυτά που επί δεκαετίες θέλανε να πούνε αλλά δεν τολμούσαν και τώρα βρίσκουν και τα κάνουν». Είπε ακόμη ότι η σημερινή ηγεσία έβγαλε την Ελλάδα από κάθε ευρωπαϊκό και διεθνή συσχετισμό και σήμερα είναι μόνη της, «και μια χώρα που δεν είναι ενταγμένη σε συσχετισμούς είναι καταδικασμένη να έχει πολλά προβλήματα στο εξωτερικό της». «Απομονώσατε τη χώρα και κάθε μέρα τη δυσφημείτε», είπε ο κ. Λοβέρδος και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αν και είχε προβάλλει την αρχή της εθνικής συνεννόησης, πλέον δεν θα συμπαρασταθεί σε αυτά τα θέματα διότι η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανεπαρκής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε και στο άρθρο 56 του νομοσχεδίου σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «δεν έχει τσίπα» και πως ακόμη και αν το αποσύρει «πάλι υπάρχει πρόβλημα διότι πρέπει να απαντήσει ποιος και γιατί κατέθεσε τις συγκεκριμένες διατάξεις».

Να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της πολυνομίας και των διάσπαρτων κανονιστικών διατάξεων ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Χρειάζεται ένα τελικό κείμενο που θα ενσωματώνει όλες τις διατάξεις και είναι ευκαιρία η κυβέρνηση να ξεκινήσει την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και του ευ νομοθετείν, είπε ο κ. Δανέλλης σημειώνοντας ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου παραπέμπεται σε σειρά υπουργικών αποφάσεων. «Η χώρα μας κατατάσσεται, δυστυχώς, σε μία από τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως σε θέματα πολυνομίας. Πρόκειται για μία νομοθετική ζούγκλα κυριολεκτικά, μία πραγματικά τεράστια νομοθετική παραγωγή κατά τις τελευταίες δεκαετίες που εντέλει έχει διαλυτικές συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο, στη δημόσια διοίκηση και βεβαίως στη λειτουργία της δημοκρατίας. Η ίδια η δικαστική εξουσία αδυνατεί να διαχειριστεί, πόσω μάλλον να εφαρμόσει τις χιλιάδες των διατάξεων που ισχύουν ταυτόχρονα για ένα θέμα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι χιλιάδες εν ισχύι νόμοι δεν εφαρμόζονται. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η πολυνομία οδηγεί στην κακονομία και εκείνη με τη σειρά της στην ανομία», είπε ο κ. Δανέλλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί τη δράση των καπιταλιστικών επιχειρηματικών ομίλων με δημιουργία ενός ακόμη πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος ούτως ώστε να ενισχυθεί η καπιταλιστική κερδοφορία. Κατήγγειλε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις ξεπερνούνται και οι όποιοι υποτυπώδεις έλεγχοι από την πλευρά του αστικού κράτους. «Ο έλεγχος είναι δυνητικός, δειγματοληπτικός και μπορεί να παραχωρηθεί σε ιδιωτικούς φορείς. Η κυβέρνηση αποδέχεται την εκ των προτέρων αξιοπιστία του εκάστοτε επιχειρηματία και των επιχειρηματικών του σχεδίων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραθανασόπουλος και επισήμανε τους τεράστιους κινδύνους για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, για το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Από την Ένωση Κεντρώων ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας είπε ότι το νομοσχέδιο έχει θετικό πρόσημο αν και ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν ενστάσεις σε επιμέρους θέματα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων είπε ότι πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή αυτός ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα. Σημείωσε ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε να φέρει το νομοσχέδιο.

Το ταξίδι στην Κούβα

Η αναφορά της Εύης Καρακώστα (ΣΥΡΙΖΑ) για την αξιοπρέπεια των Κουβανών προκάλεσε σχόλια από βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Είχα επισκεφθεί την Κούβα τις εποχές Κάστρο. Και θέλω αυτό να το καταθέσω ως μαρτυρία. Ρώτησα μια κοπέλα σε ένα καφέ: «Τι έχετε να μου πείτε για τον Κάστρο;». Η απάντησή της ήταν: «Αξιοπρέπεια». Δεν μου μίλησε ούτε για τη φτώχεια τους, ούτε για τίποτε άλλο, αλλά για την αξιοπρέπεια», είπε η κ. Καρακώστα.

«Το πρόβλημα βεβαίως για τον πρωθυπουργό είναι ότι έχει χάσει την πολιτική πυξίδα. Αντί να είναι στην Αθήνα και να επαγρυπνά για τις τουρκικές προκλήσεις, την αλβανική αμετροέπεια και τις συνεχείς πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα, κυνηγά τους ανεμόμυλους του νεοφιλελευθερισμού στη μακρινή Κούβα και φαντάζεται τον εαυτό του κομαντάντε. Ελπίζω να ξυπνήσει γρήγορα από τα παιδικά όνειρα, πριν η χώρα ξαναζήσει νέους εφιάλτες», σχολίασε η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

Αιχμηρότερος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης που είπε ότι «αξιοπρέπεια δεν είναι να ζεις με ένα μέσο μηνιαίο μισθό 21 δολάρια. Αξιοπρέπεια δεν είναι να βρίσκεσαι στην εκατοστή εξηκοστή πρώτη θέση από τις εκατόν ογδόντα χώρες για την ελευθερία του Τύπου. Και βέβαια αξιοπρέπεια δεν είναι να ζεις σε ένα καθεστώς, κατά το οποίο επί εξήντα χρόνια δεν γίνονται δημοκρατικές εκλογές». Είπε ακόμη ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στην κηδεία του ηγέτη αυτού του καθεστώτος μόνο τιμή δεν περιποιεί στη χώρα μας. «Βεβαία εμείς εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας για τον άνθρωπο Κάστρο. Ευχόμαστε, όμως, η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει τέτοιου είδους καθεστώτα, που μόνον μαύρες σελίδες είχαν στην πολιτική ιστορία των λαών τους», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Για εσάς λαϊκιστής είναι οποιοσδήποτε θέτει φραγμό στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και οποιοσδήποτε θέτει αναχώματα σε ό,τι ευτελίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, υπερασπιζόμενος την παιδεία, την υγεία, το κοινωνικό κράτος, προσπαθώντας να περισώσει ό,τι απέμεινε», σχολίασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη και πρόσθεσε: «λαϊκιστής ο Φιντέλ Κάστρο, αλλά αντιλαϊκιστής ο Φιγιόν, με τον οποίο δηλώνετε σύμμαχοι, που αξιώνει την απόλυση μισού εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων, ζητά περικοπές επιδομάτων, ο Φιγιόν που ανατριχιάζει στην πολυπολιτισμικότητα και θέλει ένα καθαρό γαλλικό έθνος Γάλλων καθολικών. Ο Φιντέλ Κάστρο θα παραμείνει για πάντα στην ιστορία ένας μεγάλος οραματιστής και επαναστάτης, που έκανε υπερήφανο έναν ολόκληρο λαό, έναν λαό που μπορεί να ήταν φτωχός, αλλά τον έκανε πλούσιο σε αξίες: σε παιδεία, σε υγεία, σε οράματα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα