Βερολίνο:Mίνι σύνοδος κορυφής με Ομπάμα, Μέρκελ, Ολάντ, Μει, Ραχόι και Ρέντσι

mparak-ompama-angkela-merkelΣυνομιλίες θα έχουν σήμερα ο  Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον Ιταλό Ματέο Ρέντσι. Μεταξύ των θεμάτων τα οποία θα συζητηθούν στη μίνι συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ περιλαμβάνονται η κρίση της Συρίας και της Ουκρανίας, καθώς, επίσης, οι συνέπειες των αμερικανικών εκλογών, καθώς στην Ευρώπη επικρατεί ανησυχία για την τήρηση ή μη διεθνών συνθηκών όπως αυτής για το κλίμα και της συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Ιράν.

Στη συνέντευξη Τύπου  των δύο ηγετών Ομπάμα και Μέρκελ, χθές το βράδυ,ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε επανειλημμένα τη βαθιά του εκτίμηση για τη Γερμανίδα καγκελάριο και εξήρε τις σχέσεις με έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο εταίρο, όπως η Γερμανία και δη σε δύσκολους καιρούς. Ο Ομπάμα είπε, επίσης, ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πάντως, εγείρονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο η νίκη του Τραμπ να ωθήσει τα πράγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση, αμέσως μετά την ορκωμοσία του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, την 20ή Ιανουαρίου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν μεταξύ άλλων από τον Ομπάμα να τους παράσχει διευκρινίσεις για το πώς σκέφτεται να χειριστεί το ζήτημα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα