Βερολίνο:Οι αποκαλύψεις θα βοηθήσουν στον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρημάτων

germaniap_16

Το Βερολίνο ελπίζει ότι οι αποκαλύψεις που περιέχονται στα Panama Papers θα δώσουν μια ώθηση στον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρημάτων και της φορολογικής απάτης και ότι τα κράτη που ευνοούν τέτοιες πρακτικές, θα αναγνωρίσουν ότι αυτές «δεν έχουν μέλλον».

«Ελπίζουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα συμβάλει στο να αυξηθεί η πίεση«, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Μπορούμε απολύτως να επωφεληθούμε απ’ αυτή τη δυναμική και να εκφράσουμε την ελπίδα ότι θα τεθούν ισχυροί περιορισμοί (σε ορισμένες πρακτικές)», έστω κι αν αυτές δεν θα εξαφανιστούν «μ’ ένα χτύπημα των δακτύλων», συνέχισε ο Γέγκερ.

Οι εαρινές σύνοδοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον θα είναι μια πρώτη ευκαιρία για να τεθεί το θέμα επί τάπητος «και θα πάρουμε την πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε.

Ο Σόιμπλε έχει εργασθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, μαζί με πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους του, για να υπάρξει μεγαλύτερος διεθνής συντονισμός στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρημάτων, για παράδειγμα μέσω της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ φορολογικών διοικήσεων.

«Τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε ήδη προχωρήσει περισσότερο απ’ ό,τι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες«, δήλωσε ο Γέγκερ, και το θέμα είναι «να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι δυνατότητες, να κλείσουν οι χαραμάδες, αυτός είναι ο στόχος του υπουργού και τον επιδιώκει με επιμονή». «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με τον Παναμά», δήλωσε επίσης.

Αναφερόμενος σε ορισμένες χώρες στον κόσμο που ξοδεύουν «πολλή ενέργεια» για να θέσουν στη διάθεση επιχειρήσεων και προσώπων μέσα για να παρακάμπτουν τους κανόνες, τόνισε πως «τελικά οι χώρες αυτές θα πρέπει να αναγνωρίσουν πως μοντέλα όπως αυτά που εφαρμόζουν δεν έχουν μέλλον«.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα