«Βγήκαν μαχαίρια» στη Βουλή για την ασφάλεια και το προσφυγικό

vouli-kameres-630_0«Βγήκαν μαχαίρια» στη Βουλή για την ασφάλεια και το προσφυγικό, μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Η διεξαγωγή της συζήτησης ζητήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη τον Μάρτιο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες. Στη σχετική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση υπογράμμιζε ότι «ειδικά για την Ελλάδα, γίνεται αναπόδραστη η ανάγκη εξέτασης του ζητήματος ασφάλειας στις νέες συνθήκες που βιώνει η χώρα εξαιτίας της δραματικής κατάστασης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, που δεν προβλέπεται να βελτιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Eνώ απο την άλλη ο Αλ.Τσίπρας μίλησε  για «Κασσάνδρες καταστροφής και τελάληδες του φόβου». «Πρόκειται για μια στάση επικίνδυνη και εθνικά ανεύθυνη» υπογράμμισε.

«Σκοπός σας είναι να ψαρέψετε στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου, να αναδείξετε την ακροδεξιά ατζέντα και να συσπειρώσετε την ακραία δεξιά συνιστώσα του κόμματός σας… Δεν έχετε όμως αντιληφθεί τη ζημιά που προκαλείτε. Θα ενισχύσετε εκλογικά τη ΧΑ όχι τη δική σας παράταξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χώρα μας αποτελεί μια όαση ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. «Η κατάσταση όσον αφορά το προσφυγικό βρίσκεται υπό έλεγχο» επισήμανε, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση αντιτάσσεται στη λογική της «ωμής καταστολής της ΝΔ».

«Τι επιδιώκετε με αυτή την πρόταση (για την ασφάλεια); Ο ισχυρισμός σας που συνδέει το προσφυγικό με την τρομοκρατία είναι γνωστό επιχείρημα των πιο αντιδραστικών, μισαλλόδοξων, ακραίων κομμάτων στην Ευρώπη, θέση εκείνων που κλείνουν τα σύνορα και προσπαθούν να ενοχοποιήσουν έθνη και λαούς» σημείωσε.

«Σε μια κρίσιμη περίοδο, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, εσείς υπονοείτε ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας, την ίδια στιγμή που κανείς δεν έχει διανοηθεί να πει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η συζήτηση διεξήχθη σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ενώ υπήρξαν και παρεμβάσεις υπουργών .

Όλες οι τοποθετήσεις των Πολιτικών Αρχηγών

Τοποθέτηση Αλέξη Τσίπρα:

«Θα ήθελα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου καταθέτοντας μια βασική απορία. Για ποιον λόγο, ζητά η ΝΔ να γίνει προ ημερησίας στη Βουλή για την ασφάλεια. Είναι η πρώτη συζήτηση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο νέος αρχηγός της ζητάει να γίνει στη Βουλή. Η ΝΔ δεν ζήτησε συζήτηση για οικονομία, για το προσφυγικό, για την ανεργία, για το ασφαλιστικό, για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Δεν υποτιμώ το θέμα αλλά αναρωτιέμαι. Η Ευρώπη σήμερα μαστίζεται από τρεις κρίσεις και η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική και προσφυγική κρίση» είναι η αναφορά με την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που γίνεται για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών με πρωτοβουλία της ΝΔ.

«Τι ακριβώς επιδιώκει αυτή η πρωτοβουλία; Ρητορική είναι η ερώτηση μου, γιατί τα κίνητρα είναι σαφή. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι στην επιστολή σας υιοθετείτε τον ισχυρισμό ότι η ασφάλεια των πολιτών τίθεται εν αμφιβόλω, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το προσφυγικό. Αυτός ο ισχυρισμός που συνδέει το προσφυγικό με την ασφάλεια των πολιτών είναι το επιχείρημα των πιο αντιδραστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Είναι η θέση εκείνων που υψώνουν τείχη στην Ευρώπη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την πρόταση της να γίνει σήμερα αυτή η συζήτηση, έχει στόχο να ψαρέψει στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου, έχει στόχο να αναδείξει την ακροδεξιά ατζέντα.

«Υιοθετείτε ξενοφοβική γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ισχυρά αντισώματα απέναντι στους ντελάληδες του φόβου. Είπε δε ότι στο βάρος αυτό που σηκώνει ο ελληνικός λαός, η ελληνική κυβέρνηση δίπλα σηκώνει το βάρος της ευθύνης του προσφυγικού.

O πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, επανέλαβε ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση και αναρωτήθηκε αν αύριο τα στοιχεία της Eurostat αποδείξουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε άδεια ταμεία, αν τότε θα ζητήσει η ΝΔ συγνώμη ή αν θα συνεχίσει να συντηρεί τον μύθο της καταστροφής η αξιωματική αντιπολίτευση παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε και υπερέβη τους στόχους.

Επίθεση στη ΝΔ ,την οποία κατηγόρησε για καλλιέργεια μύθων στην οικονομία και το προσφυγικό και τώρα πρόσθεσε και έναν τρίτο μύθο, στο θέμα της ασφάλειας, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση να μην ταυτίζεται με ακροδεξιές δυνάμεις της Ευρώπης.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι περικυκλωμένη από χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση ασφάλειας και σταθερότητας, η Ελλάδα είναι μια όαση ασφάλειας, είπε ο πρωθυπουργός και διερωτήθηκε ποιοι είναι στόχοι της ΝΔ, καθώς προκάλεσε την σημερινή συζήτηση στη βουλή, τη στιγμή που αρχίζει η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα και οι ενδείξεις είναι πολύ θετικές, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση.

Απορρίπτοντας κατηγορητικά οποιαδήποτε διασύνδεση μεταξύ προσφυγικού προβλήματος και τρομοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ισχυρισμός που συνδέει τα δύο αυτά θέματα, είναι το αφήγημα των πιο αντιδραστικών και μισαλλόδοξων δυνάμεων και κομμάτων στην Ευρώπη, είναι το επιχείρημα αυτών που κλείνουν τα σύνορα. Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι, δυστυχώς, όχι μόνο δείχνει να υιοθετεί αυτή την αφήγηση και προσπαθεί να την μεταφέρει στην πλάτη της χώρας, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου που εκατομμύρια τουρίστες ετοιμάζεται να επισκεφθούν την Ελλάδα, αλλά και να θέτει θέμα ασφάλειας , τη στιγμή που κανείς στην ΕΕ δεν υπονοεί καν ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας.

Η ΝΔ επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει στον φόβο ενός τμήματος της κοινωνίας και προσπαθεί να συσπειρώσει την ακροδεξιά της πτέρυγα, εκεί πουν όπως είπε, δημιουργούνται νέα πολιτικά σχήματα. Η στάση αυτή, σημείωσε ο πρωθυπουργός προκαλεί προβλήματα στην ίδια τη ΝΔ, γιατί όσες φορές, η ΝΔ -όπως επί κ. Σαμαρά, όπως είπε χαρακτηριστικά- σήκωσε ακροδεξιά μπαντιέρα, το μόνο που κατάφερε ήταν να ενισχύσει τη Χρυσή Αυγή.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις της κυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με όσα υποστηρίζει η ΝΔ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επικρίσεις που δέχεται για την οικονομία, τονίζοντας ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν το κατώφλι της εξόδου από την κρίση, κάτι που, όπως επισήμανε, το επιβεβαιώνουν τα οικονομικά δεδομένα. Ωστόσο, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στη ΝΔ, φτιάξατε έναν μύθο ότι η διαπραγμάτευση κατέστρεψε την οικονομία. Αν η έκθεση της ΕΕ όμως αποδείξει ότι εμείς κρατήσαμε την οικονομία σε υψηλή απόδοση τι θα κάνετε; διερωτήθηκε. Θα ζητήσετε συγνώμη ή θα επιμείνετε να ζητάτε και εξεταστική επιτροπή; Θα συνεχίσετε τον μύθο ή θα παραδεχθείτε ότι τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά;.

Αναφερόμενος στον δεύτερο μύθο για τον οποίον κατηγόρησε τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ίδιο γίνεται για την προσφυγική κρίση. Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, διεκδίκησε μια ευρωπαϊκή λύση και σήμερα οι ροές στα νησιά είναι 50-60 άνθρωποι την ημέρα. Οι εξελίξεις δεν επιβεβαίωσαν ούτε τον δεύτερο μύθο, ότι θα γινόταν η Ελλάδα απέραντο χοτ σποτ.

Δεν έφθαναν οι δύο μύθοι θέλατε και τρίτο, ότι η χώρα έχει πρόβλημα ασφάλειας, στάση επικίνδυνη και εθνικά ανεύθυνη, είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε κατηγορηματικά ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει ζήτημα ασφάλειας. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της εξωτερικής πολιτικής αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, την επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία και τη διαχείριση των σχέσεων με την Τουρκία, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η ‘Αγκυρα με τις προκλήσεις της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η εξωτερική πολιτική ενισχύει τη θέση της χώρας, ενώ στο προσφυγικό έρχονται σημάδια διεθνούς αναγνώρισης. Γινόμαστε δέκτες ενός πρωτοφανούς κλίματος αλληλεγγύης, από τον Ομπάμα μέχρι τον Πάπα, ενώ η χώρα μας , στη συνείδηση των πολιτών του κόσμου, είναι η χώρα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Ποια θα ήταν η εικόνα της χώρας, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός αν ήταν η κυβέρνηση όπως η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, όταν χάναμε το μέτρημα από τις καταγγελίες των διεθνών οργανισμών.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνέχεια αναλυτικά στην κατάσταση στην οποία παρέλαβε την ΕΛ.ΑΣ και στις προσπάθειες ανασυγκρότησής της, ενώ δήλωσε ότι η δημοκρατική διακυβέρνηση απαιτεί από την αστυνομία, καταπολέμηση του εγκλήματος και διασφάλιση τάξης με αποφυγή αυθαιρεσίας και διαφύλαξη δικαιωμάτων. Ορισμένες διαφορές μας με την προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή με τις κυβερνήσεις της ΝΔ, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας, μεταξύ προοδευτικής αντίληψης για τον ρόλο του κράτους και τη συντηρητική αντίληψη, είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι, η κυβέρνηση με σχέδιο αγωνίζεται για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αλλά ρίχνει το βάρος στην πρόληψη του εγκλήματος, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα έως τώρα αποτελέσματα και για την ηγεσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα. Ο πρωθυπουργός, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είναι προσκολημένη στον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας που θυμίζει παλαιότερες εποχές, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός της ΕΛ.ΑΣ.

Τοποθέτηση Κυριάκου Μητσοτάκη:

“Η ασφάλεια απαιτεί ειδική φροντίδα σε μια εποχή συνεχώς διευρυμένων κινδύνων.Κάθε κυβέρνηση οφείλει χωρίς ιδεολογικούς περιορισμούς να προστατεύει την ασφάλεια .Εμείς σαν ΝΔ δεν θα επιτρέψουμε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι.

Αμφιλεγόμενη  η στάση σας για την ασφάλεια.Καθώς για κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κράτος, εξουσία  κλπ αποτελούν απαγορευτικές λέξεις.

Εμείς στηρίξαμε μέχρι και τον κ.Πανούση γιατί δεν είχε την στήριξη ούτε της κυβέρνησης του όταν είχε να αντιμετωπίσει την κατάληψη της Πρυτανείας.

Αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό.Σήμερα σπάμε ένα μεταπολιτευτικό ταμπού.Άρνηση καταδίκη βίας από όπου και αν προέρχεται.Ο δρόμος της τήρησης του νόμου είναι αυτό που θέλουμε.Ο Συριζα τι έχει κάνει τους τελευταίους 15 μήνες.

Παράδοξο αλληλέγγυοι αποτελούν πιο έμπιστη πηγή για τους πρόσφυγες από το κράτος.

Εγκαλείται εμάς ότι προσπαθούμε να δυσφημίσουμε τη χώρα όταν εσείς την έχετε δυσφημίσει με την εικόνα σε Πειραιά και Ειδομένη.

Αναφορικά με τα κλειστά κέντρα κράτησης εμείς όπως και εσείς είμαστε υπέρ για τους παράνομους μετανάστες.

Δεν μπορείτε να αποτρέψετε τη βία μέσα στους καταυλισμούς -το θέμα είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να βγεί και εκτός των καταυλισμών.

Φαινόμενο ”άβατο των Εξαρχείων”:Ο κ.Μητσοτάκης συνέδεσε την και πάλι τον Συριζα με τον αντι εξουσιαστικό χώρο.

 Ο πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε στην κυβέρνηση αμφιλεγόμενη στάση απέναντι στα ζητήματα ασφάλειας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Ρουβίκωνας αλωνίζει μετά την κατάργηση της ομάδας Δέλτα». «Δεν θα δεχθούμε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι» τόνισε. Ο ίδιος κατέθεσε πρόταση για σύσταση υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

«Το αίτημα για τη σημερινή συζήτηση δεν έγινε για να κινδυνολογήσουμε αλλά για να τοποθετηθούμε με σοβαρότητα στο ζήτημα της ασφάλειας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την πως την ενοχλεί η συζήτηση για την ασφάλεια.

«Σπάμε σήμερα ένα μεταπολιτευτικό ταμπού,μια αγκύλωση που είχε επιβάλει στο δημόσιο διάλογο μια ιδεοληπτική, περιθωριακή, αριστερίστικη λογική», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Η τρομοκρατία στην Ελλάδα είχε ιδεολογικό πρόσημο. Και τα θύματά της δυστυχώς το ίδιο», ανέφερε ακόμη.

«Η πρώτη υποχρέωση κάθε ευνομούμενης χώρας είναι η ασφάλεια των πολιτών της», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Το κράτος οφείλει να μεγιστοποιεί και όχι να περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες».

«Ουδείς επιθυμεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε αστυνομικό κράτος, αλλά εμείς δεν θα ανεχθούμε μία χώρα ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ανέφερε:«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και καθήκον κάθε δημοκρατικής πολιτείας.

Κάποιοι βάπτισαν διαδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις των 50 ατόμων που έκλειναν την Αθήνα, κάποιοι βάπτισαν ελευθερία, τις καταδρομικές επιχειρήσεις από το άβατο των Εξαρχείων, κάποιοι έμπλεξαν την ελευθερία με την ασυδοσία και εγκατέλειψαν δύο αξιώματα:

-η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου και το όριο το θέτει η έννομη τάξη

-η εσωτερική ασφάλεια αποτελεί πυλώνα του κράτους και δεν εκχωρείται, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας».

«Για ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι όροι δημόσια ασφάλεια, Αστυνομία είναι απαγορευμένες στο δικό τους λεξιλόγιο είναι λέξεις που προκαλούν ανεργία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης τη στήριξή του προς τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τον είχε στηρίξει στο ζήτημα της κατάληψης της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό για την κατάσταση με τους πρόσφυγες στον Πειραιά.

«Μόνο στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα το σιδηροδρομικό δίκτυο και το κεντρικό λιμάνι κλείνουν επ’ αόριστον για διαμαρτυρία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει επικίνδυνο κενό που καλύπτεται από τους διαβόητους «αλληλέγγυους» & τις ΜΚΟ υποκαθιστούν το ελληνικό κράτος».

«Μόνο στην Ελλάδα βαφτίζεται η ανομία ανθρωπισμός», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης λόγο για «άβατο των Εξαρχείων» και αναρωτήθηκε «μήπως υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του αντιεξουσιαστικού χώρου;»

«Δικός σας στέλεχος είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με πολλούς έγκλειστους στον Κορυδαλλό» ανέφερε ακόμη.

«Η ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην χαμηλής έντασης βία εκτρέφει την τρομοκρατία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε πως «ο πολίτης αισθάνεται απροστάτευτος».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη πως καταργήθηκε η Ομάδα Δέλτα της Αστυνομίας με αποτέλεσμα να αλωνίζει ο «Ρουβίκωνας».

«Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης ήταν η ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των φυλακισμένων τρομοκρατών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τοποθέτηση Φώφης Γεννηματά:

“Ο κ.Τσίπρας δεν έδωσε απάντηση για το που πηγαίνει η χώρα,τι γίνεται με την αξιλόγηση.

Όσο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά η χώρα χάνει.ΔΟ Σύριζα παρέλαβε μια χώρα που έβγαινε από την κρίση και με τις ακροβασίες ξαναζούμε την αβεβαιότητα. Επιβάρυνση 12 δις ευρώ για τους πολίτες.Μην ξανακούσουμε ότι θίγονται οι προνομιούχοι.

«Όσο η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας συνεχίζουν τη “σκληρή διαπραγμάτευση”, τόσο ο λογαριασμός μεγαλώνει για τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε:

Χωρίς να παραγνωρίσουμε τις διαχρονικά ακραίες απόψεις του ΔΝΤ φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σας. Μαζί με τα ψέματα κολλάτε  και ένα παραμύθι. Για το δράκο του ΔΝΤ λες και πριν ήταν αρνάκι. Όμως δεν πείθει κ. Τσίπρα. Παραμύθι για τους κακούς που απεργάζονται την αποσταθεροποίηση σας και για τους καλούς δικούς σας που έχουν πρόβλημα συνείδησης.

Παράλληλα, η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε ότι «η ασφάλεια των πολιτών είναι προϋπόθεση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και την κοινωνική συνοχή. Είναι συνταγματική υποχρέωση του Κράτους» και τόνισε ότι:

Το θέμα «Ασφάλεια» δεν πρέπει να γίνεται άλλοθι σε συντηρητικές λογικές τύπου «Νόμος & Τάξη». Λανθασμένη και βαθιά συντηρητική αυτή η αντίληψη. Τα θέματα ασφάλειας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την αμφισβήτηση των Ελευθεριών και των Δικαιωμάτων των πολιτών. Για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη ασφάλεια και ελευθερία πάνε μαζί. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

«Δεν χωρούν στο θέμα αυτό λαϊκισμοί, εθνικιστικές και φοβικές προσεγγίσεις, που τροφοδοτούν ακροδεξιές εμμονές και τις φασιστικές κραυγές της ΧA», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημείωσε ότι «η χώρα είναι εγκλωβισμένη μαζί με εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε αυτή. Κατάσταση που δεν αντιμετωπίζεται με σπασμωδικές κινήσεις και θεατρινισμούς».

«Να προσέξετε κ. Τσίπρα γιατί απελπισία και απόγνωση δημιουργούν προβλήματα δεν λύνουν. Μην εξωθείτε με τις κακές συνθήκες τους ανθρώπους στα άκρα», υπογράμμισε και κατέληξε:

Πιστεύω πως καταλαβαίνετε την ευθύνη σας απέναντι στους νησιώτες μας και τους πρόσφυγες. Προστατέψτε γυναίκες παιδιά ανάπηρους κάθε ευπαθή ομάδα. Μιλήστε επιτέλους με ειλικρίνεια, μιλήστε με την ΤΑ, τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό θα έκανε μια Κυβέρνηση που βαυκαλίζεται ότι είναι Αριστερή.

Τοποθέτηση  Δημήτρη Κουτσούμπα:

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην συζήτηση της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας  χαρακτήρισε  «προβληματική» την απόπειρα διασύνδεσης του προσφυγικού με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης κατά την.

Ο γγ του ΚΚΕ εν συνεχεία επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την ανεξέλεγκτη αν όχι υποστηριζόμενη δράση ύποπτων ΜΚΟ και δήθεν αλληλέγγυων. «Να αποσυρθούν όλοι αυτοί. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να τους ανέχεται. Στην αρχή τους κάλυψε γιατί θεωρούσε ότι θα καλύψουν τα δικά της κενά. Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει την έκφραση αλληλεγγύης από το οργανωμένο συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα που έχει ονοματεπώνυμο και γνήσια ταξική αλληλεγγύη και όχι «αλληλεγγύη μαϊμού» όπως των δήθεν αλληλεγγυάδων», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι επιθέσεις έγιναν από πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ. Το πρόβλημα ασφάλειας ή ανασφάλειας έχει αιτίες στο κουβάρι των λανθασμένων πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», ανέφερε σε άλλο σημείο, καλώντας τα κόμματα να συζητήσουν τα περιθώρια «απεμπλοκής της χώρας από τον φαύλο κύκλο που δημιουργούν αποφάσεις όπως η πρόσφατη ΕΕ και Τουρκίας».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως «αποτελεί επιβράβευση της τουρκικής πολιτικής και της δίνει αέρα στα πανιά για την επεκτατική πολιτική της  και για το γκριζάρισμα του Αιγαίου», ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση πως πρέπει να είναι «προετοιμασμένη να πει όχι σε επιχειρήσεις κατασταλτικών οργάνων άλλων κρατών στο δικό σου έδαφος».

Τοποθέτηση Πάνου Καμμένου:

Άχρηστη χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος την ενεξελίξει συζήτηση στη Βουλή, που προκάλεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, για την ασφάλεια των πολιτών.

Είναι μεγάλο έγκλημα να συζητάς σε μία ασφαλή χώρα θέματα ασφάλειας, και μάλιστα σε μία εποχή που αρχίζει ο τουρισμός, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην 3η ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Κατέστησε δε σαφές ότι η Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλή χώρα.

Στην ομιλία του στη διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, που έχει ως θέμαπροκλήσεις για την ανάκαμψη, ο κ. Καμμένος τάχθηκε υπέρ προτάσεων της Ένωσης,αλλά το πρόβλημα -όπως είπε- είναι η διαφθορά, καταγγέλλοντας εκδότες που έπαιρνανδάνεια 150-200 εκατομμύρια με εγγύηση έναν αμυγδαλεώνα στην Αίγινα, υπόγεια στηνΚαλλιθέα, και συμμορίες που ελέγχουν το ΣΔΟΕ και καταλογίζουν λάθος φόρους.

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι οι ΑΝΕΛ στηρίζουν πρωτοβουλίες για χαμηλή φορολόγησηστα νησιά και σε αποκλειστικές βιομηχανικές περιοχές.

Τοποθέτηση Σταύρου Θεοδωράκη:

Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό προστατεύει τους εργαζομένους υπέρ των συνταξιούχων, ενώ προστατεύονται οι πρώην βουλευτές, δήμαρχοι, και περιφερειάρχες δήλωσε στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Στη δική σας δημοκρατία υπάρχουν μερικοί πολίτες που είναι πιο ίσοι απο τους ίσους» σχολίασε  ο κ. Θεοδωράκης.

 «Φόροι θα πληρώνουν και όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα 680 ευρώ» πρόσθεσε.

«Τα χειρότερα είναι μπροστά» εκτίμησε δε, κάνοντας λόγο για χρεοκοπημένο σύστημα που επιβραβεύει τους μέτριους και τους ανεπαρκείς.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ακόμη ότι ενώ η κυβέρνηση αφαίρεσε τα κιγκλιδώματα από τη Βουλή, διπλασίασε τη φρουρά σε Βουλή, Ηρώδου Αττικού αλλά και τον Εθνικό Κήπο, εις βάρος της ασφάλειας των πολιτών.

“Ασφάλεια και ανασφάλεια θα πάει σε αυτό που ζούμε καθημερινά και όχι στην αστυνομία. Η ανασφάλεια μπροστά στο ασφαλιστικό,η ανασφάλια του καρκινοπαθή και η ανασφάλεια του ανέργου,η ανασφάλεια του μαθητή,η ανασφάλεια του πτυχιούχου .Η ανασφάλεια είναι αυτή που κυριαρχεί παντού.

Οι πολίτες θεωρούν ότι το πολιτικό σύστημα είναι χρεοκοπημένο.

Το δικό μας αξίωμα είναι ότι μια χώρα είναι ασφαλής όταν όλοι εμείς μπορούμε να κυκλοφορούμε χωρίς ασφάλεια. Έχετε αυξήσει τις κλούβες εδώ στο Σύνταγμα.

Πριν τρία χρόνια ζητούσατε κατάργηση ΜΑΤ,και αφοπλισμό των αστυνομικών.Νομίζω ότι υπάρχει διχασμός στην συμπεριφορά σας από τη μία χειροκροτείται τους λιμενικούς και από την άλλη ..Γιατί επαναφέρετε το σενάριο με το Φαρμακονήσι.

Μιλάτε για αλληλεγγύη,στους πρόσφυγες αφήνεται όμως τους καταυλισμούς στο έλεος της μαφίας.Αφήσατε να κυβερνούν οι μικρές τοπικές εθνικές μαφίες. Μετατρέψατε τους τοπικούς πληθυσμούς σε απεγνωσμένους ανθρώπους.

Υπάρχει μια δραματική κατάσταση στην Ειδομένη.Το κράτος σε όλα τα επίπεδα απουσιάζει. Όλο το σύστημα είναι αδιοίκητο.Η κυβέρνηση συνεχίζει την πεπατημένη των παλιών κακών κυβερνήσεων,αδιαφάνεια,τσαπατσουλιά και έχετε προσθέσει και μια παρατεταμένη ανασφάλεια”.

Τοποθέτηση Βασίλη Λεβέντη:

Στις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μίλησε ο Βασίλης Λεβέντης από το βήμα της Βουλής το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ασφάλεια των πολιτών.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Δραγασάκης, ότι δεν ξέρει αν μπορεί η κυβέρνηση να σηκώσει το βάρος μιας συμφωνίας αν αυτή περιέχει νέα μέτρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, διερωτήθηκε: «αν οι μαύρες τρύπες μεγαλώσουν, τότε η κυβέρνηση θα παραιτηθεί, δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη».

«Το βάρος που σηκώνει μια κυβέρνηση είναι το βάρος που σηκώνει μια χώρα», ανέφερε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη.

«Είναι μήπως προκαταβολή για μια παραίτηση που έρχεται;», είπε ο κ. Λεβέντης και συνέχισε: «Τι κάνουν; Απειλούν τον Γάλλο ότι θα παραιτηθούν εδώ στην Ελλάδα. Τι είναι αυτό; Ανεξάρτητη πολιτική;».

«Η θέση των ξένων είναι δεδομένη. Ζητούν μεταρρυθμίσεις και οι Έλληνες είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ κοροϊδεύουν», ανέφερε και ρώτησε την κυβέρνηση: «Τι μεταρρυθμίσεις έχετε κάνει ή έστω έχετε ξεκινήσει να κάνετε;».

«Στον τόπο αυτόν τα προβλήματα είναι βαθύτερα. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε μετά. Αν θα είμαστε σοβαροί και θα προχωρήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις ή αν θα το παίζουμε εξυπνάκηδες και τελικά πτωχεύσουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα

Μνημείο κινδυνολογίας, καταστροφολογίας και προσπάθειας να σπείρει φόβο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κάνοντας λόγο για ένα σαφές ιδεολογικό μανιφέστο.

Είπατε ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και ότι ο δυτικός τρόπος ζωής απειλείται, αγοράσατε τη θεωρία του πολέμου των πολιτισμών, είπε ο κ. Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ασφάλεια, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, η ελευθερία και η ασφάλεια είναι διαλεκτικά συνδεόμενες και καμία δεν έχει προτεραιότητα έναντι της άλλης, αλλά η μια προϋποθέτει την άλλη.

«Ελευθερία χωρίς ασφάλεια οδηγεί σε μια κοινωνία ζούγκλα και ασφάλεια χωρίς ελευθερία οδηγεί σε μια κοινωνία ολοκληρωτική» πρόσθεσε.

Aπαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η αριστερά στην Ελλάδα έχει υπάρξει θύμα της οργανωμένης βίας του μετεμφυλιακού κράτους, των εθνικοφρόνων και της δικτατορίας, όχι θύτης».

Ανέφερε ακόμη ότι «σήμερα ότι το δόγμα της ΕΛΑΣ της ηπιότητας και της διακριτικότητας είναι πολύ πιο αποτελεσματικό ως προς τη διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών από το δόγμα της επίδειξης ωμής δύναμης και της άνευ όρων καταστολής».

«Σήμερα το κέντρο της πόλης είναι πλήρως ασφαλές και χωρίς προβλήματα» τόνισε.

Η δευτερολογία του Κυρ.Μητσοτάκη

Νέα εφ όλης της ύλης επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα ασφαλείας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα όσα είπε περί τρομοκρατίας, επεσήμανε ότι «ούτε εννόησα, ούτε θα μπορούσα να πω ότι οι αριστεροί είναι τρομοκράτες. Αλλά όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από την ιδεολογική μήτρα της αριστεράς» και πρόσθεσε:

Και μιλάτε σε έναν άνθρωπο που βίωσε τον πόνο της απώλειάς του δικού του ανθρώπου από αριστερούς τρομοκράτες.

Κατήγγειλε εξάλλου πως το κράτος απουσιάζει στις μεγάλες εστίες του προσφυγικού. «Όταν πήγα στην Ειδομένη είδα μόνο έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ και αυτοί που έβγαζαν τα κάστανα από τη φωτιά είναι οι ΜΚΟ». Ταυτόχρονα, απαντώντας στα περί απόπειρας από τη ΝΔ να συνδέσει το προσφυγικό με την τρομοκρατία, υπενθύμισε τη δήλωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για τους τζιχαντιστές:

Ποιος έκανε τη δήλωση για τους τζιχαντιστές που θα τους αφήναμε να περάσουν στο Βερολίνο; Ο κ. Καμμένος το είπε. Σήμερα μπορεί να δώσει σκληρή διαβεβαίωση ότι στα κύματα μεταναστών ότι κάποιος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα για να περάσει στην Ευρώπη;

Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε πως η συζήτηση για την ακεραιότητα της ζώνης Σένγκεν ξεκίνησε γιατί η κυβέρνηση δεν μπορούσε να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας. «Από τη δική σας ανικανότητα ξεκίνησε η συζήτηση για τη Σένγκεν. Και ποιοι μίλησαν για τους 150,000 πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα; Δικά σας στελέχη» σημείωσε.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην πορεία της αξιολόγησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον φόβο ότι η «η χώρα επιστρέφει στην τραγική οικονομική αβεβαιότητα του πρώτου εξαμήνου του 2015».

«Δεν τα πάτε καλά με τις προθεσμίες» επεσήμανε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε:

Μας λέγατε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στο Εurogroup της Παρασκευής, κάτι το οποίο αποκλείεται να συμβεί. Αλλά η υπομονή των πολιτών εξαντλείται, και μαζί τους τα ταμεία του κράτους. Πρέπει να μας ενημερώσετε κάποια στιγμή για την κατάσταση των ταμείων του κράτους.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις του κ. Τσίπρα και προς επίρρωση των λόγων του επικαλέστηκε πρόσφατο κείμενο της ομάδας των «53» του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία συμμετέχει και ο ΥΠΟΙΚ.

Σχετικά με τις συζητήσεις στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «οι υπουργοί σας πήγαν στις ΗΠΑ για το χρέος και γύρισαν με 3 δισεκατομμύρια επιπλέον μέτρα».

«Γιατί σας ζητούνε τα προληπτικά μέτρα οι δανειστές;» διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να απαντήσει:

Δεν σας εμπιστεύονται. Έχετε απωλέσει την εμπιστοσύνη. Και έρχεστε εδώ στη Βουλή, μας λέτε ότι διαπραγματεύεστε για το αφορολόγητο, αλλά με τους έμμεσους φόρους που βάζετε, πλήττονται κυρίως οι φτωχοί. Υπάρχει λύση όμως σε αυτό το αδιέξοδο, αλλά δεν μπορείτε να την προσφέρετε κ. Τσίπρα. Γιατί δεν έχετε σχέδιο. Γιατί δεν μπορείτε να υλοποιήσετε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν πιστεύει τις μεταρρυθμίσεις και απαρίθμησε μία σειρά από κινήσεις που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς:

Θυμίζω ότι εμείς μειώσαμε την έκτακτη εισφορά, τον ΦΠΑ, τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, μειώσαμε τις εισφορές. Καταφέραμε βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας γιατί ήμασταν αξιόπιστοι. Πιστεύουμε ακόμα και τώρα σε ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με λιγότερες δαπάνες και μικρότερους φόρους.

Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία σαφή θέση για το χρέος. «Ποια είναι η θέση σας; Σήμερα είπατε για διαγραφή, πριν δύο εβδομάδες είπε ο κ. Σταθάκης πως το χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2020» είπε.

Ως προς την τοποθέτηση της ΝΔ για το ζήτημα, επεσήμανε πως «πράγματι όπως είναι τα πράγματα, το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι χρειάζονται παραμετρικές αλλαγές αντίστοιχες με αυτές που είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Και αυτή είναι η εθνική γραμμή που πρέπει να υπηρετήσετε».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα