Βαρουφάκης για Σόιμπλε:Η άποψη του για την Ελλάδα είναι ότι πρόκειται για παράπλευρη απώλεια

1dbd195fcc

Συνέντευξη στο περιοδικό της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph»παραχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, το μέλλον της Ευρωζώνης και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Οι πρώτοι μήνες (σ.σ. με τον Αλέξη Τσίπρα) ήταν μήνες απόλυτης χαράς γιατί ο Αλέξης και εγώ ήμασταν ενωμένοι. Βρισκόμασταν από την πλευρά των αγγέλων και ένιωθα ότι αυτό που κάναμε το κάναμε μαζί. Όταν όμως ένοιωσα ότι η Τρόικα είχε σπρώξει ένα τοίχος ανάμεσά μας, αυτή η χαρά μετατράπηκε σε τρόμο. Και παρέμεινα όσο περισσότερο μπορούσα μόνο από την αίσθηση του καθήκοντος προς τον πρωθυπουργό γιατί ένοιωσα ότι ακόμα και αν έκανε συμβιβασμούς που θα οδηγούσαν στην παράδοση, θα ερχόταν μια στιγμή που θα ένοιωθε τόσο ντροπιασμένος ώστε θα ερχόταν σε μένα για λύσεις. Αλλά αυτό δεν συνέβη» δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Για την πρώτη του «συνάντηση» με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2009, όπως λέει «ήταν ένα πολύ μικρό κόμμα της τάξης του 4% και είχε γραμμή παρόμοια με αυτή του Brexit. «Τότε τους είχα προειδοποιήσει κατά αυτού του θέματος και τους άλλαξα την άποψη». Το 2012 όταν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ότι θα κέρδιζε τις εκλογές με μια υπόσχεση να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος, ο Τσίπρας τον πλησίασε και του ζήτησε να επιστρέψει στην Ελλάδα από την Αμερική όπου βρισκόταν (σ.σ. ο Βαρουφάκης), ώστε να γίνει μέλος της κυβέρνησής του, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

Απαντώντας στο γιατί αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση ο κ. Βαρουφάκης λέει:«Ποτέ δεν σκόπευα να γίνω πολιτικός. Ρωτήστε τη σύζυγό μου γι’ αυτό. Υπάρχει όμως ένα ηθικό καθήκον που έχει ο καθένας. Όταν συνεχώς λες «δεν πρέπει να κάνουμε αυτό, αλλά εκείνο» και κάποιος σου πει «ωραία έλα να κάνεις αυτό που προτείνεις», τότε τι απαντάς;»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει ότι η μοίρα της Ελλάδας ήταν προδιαγεγραμμένη και επηρεάζεται από τη μακροχρόνια διαμάχη ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και οι Βαλτικές χώρες επέβαλαν τα δικά τους προγράμματα λιτότητας. Θα ήταν πολιτική αυτοκτονία να συμμαχήσουν με την Ελλάδα υποστηρίζει ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Ξεχωριστή είναι η αναφορά του στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τον οποίο λέει ότι «η άποψη του για την Ελλάδα είναι ότι πρόκειται για παράπλευρη απώλεια».

«Τον ενδιαφέρει η Γαλλία και η διαδικασία με την τρόικα εδώ στην Ελλάδα είναι ένας τρόπος να κρατά υπό έλεγχο το Παρίσι» συμπληρώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Επανέρχεται μάλιστα στην πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στην οποία όπως λέει του είπε «το προηγούμενο πρόγραμμα έχει αποτύχει οπότε ας βρούμε έναν τρόπο ισορροπίας ώστε να σταματήσει η Ελλάδα να είναι βάρος για όλους τους άλλους».

«Πίστευα ότι θα πάει καλά αλλά ο Σόιμπλε με άφησε με το στόμα ανοιχτό.Σήκωσε το χέρι του και μου είπε «Οι εκλογές δεν μπορεί να επιτραπεί να αλλάξουν το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας». Και η απάντηση μου ήταν ότι αυτή η άποψη είναι δώρο για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας που πιστεύει ακριβώς το ίδιο».

Όσο για την Ελλάδα ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι τώρα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν ποτέ. Η αύξηση στο ΦΠΑ και τον φόρο στις επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει ασφυξία στις μικρές επιχειρήσεις και ένα κύμα αποχώρησης μεγάλων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία όπου ο φόρος είναι 10%, υποστηρίζει ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Για την Ευρωζώνη τέλος υποστηρίζει ότι βρίσκεται στην εποχή του 1930 και βαδίζει προς τη διάλυσή της. «Φοβάμαι ότι δεν μπορεί να σωθεί αλλά την ίδια ώρα θα ήμουν καταραμένος αν απλά καθόμουν για να βλέπω αυτό να συμβεί» καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα