Βαρουφάκης:«Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές στην Ελλάδα»

180915184833_3889

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Guardian», και τον  ίτλο «Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές στην Ελλάδα»,ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζει τα αποτελέσματα των εκλογών.

ο πρώην υπουργός Οικονομικών γράφει «Ο Αλέξης Τσίπρας άρπαξε μία θριαμβευτική νίκη από τα σαγόνια της ταπεινωτικής παράδοσης του Ιουλίου, στην Τρόικα, τους δανειστές της Ελλάδας. Αψηφώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις δημοσκοπήσεις και τους επικριτές του (μεταξύ αυτών και ο συγγραφέας) στους κόλπους του κόμματος του, οδηγήθηκε στον σχηματισμό κυβέρνησης με μειωμένη, αν και λειτουργική πλειοψηφία. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να συνδυάσει την παραμονή του στο γραφείο του με την παραμονή του στην εξουσία».

Επιπλέον,ο κ.Βαρουφάκης τονίζει «Οι χαμένοι των εκλογών ήταν τα μικρότερα κόμματα. Η Λαϊκή Ενότητα απέτυχε εντυπωσιακά να  αποσπάσει απογοητευμένους ψηφοφόρους  του “Οχι”  μετά από στροφή του Τσίπρα υπέρ μιας συμφωνίας που περιορίσθηκε περαιτέρω στην εθνική κυριαρχία και ενίσχυσε τη λιτότητα. Το Ποτάμι, ένα κόμμα που από μόνο του έχει τοποθετηθεί ως το αγαπητό ρεφορμιστικό κόμμα της τρόικας, επίσης, απέτυχε να συσπειρώσει το μικρότερο «Ναι». Με τον κυρίαρχο Τσίπρα τώρα πρωτοστάτη, τα φιλικά προς τη Τρόικα κόμματα, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν.

Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, τα μνημονιακά νομοσχέδια εγκρίνονταν από την Βουλή με οριακή πλειοψηφία.  Τώρα όμως, αντιτείνει, θα «περνούν» με χαρακτηριστική άνεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί γι’ αυτό».

Παράλληλα,επισημαίνει«Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εφαρμόσει τώρα ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρύθμισης που έχει σχεδιαστεί για να αποτύχει»ενω προσθέτει«Προκειμένου να λειάνει τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού», προσθέτει ο πρώην υπουργός, «ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για την επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων σημείων του μνημονίου, για την αναδιάρθρωση του χρέους και για την ολομέτωπη σύγκρουση με τους ολιγάρχες».

Ο κ Βαρουφάκης υπογραμμίζει «Το πρόβλημα συνίσταται στην ικανότητά του να φέρει εις πέρας της άνωθεν υποσχέσεις, εν μέσω των αυστηρών και δύσκολων συνθηκών που επιβάλει η συμφωνία, που μόλις υπογράφηκε».

Αφού υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις που θα έχει η νέα κυβέρνηση Τσίπρα στο πλαίσιο του μνημονίου, ο κ. Βαρουφάκης καταλήγει: «Θα έχει ο Τσίπρας μεγαλύτερη επιτυχία, προσποιούμενος τη δέσμευση σε άλλο ένα αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας; Οι προοπτικές δεν είναι λαμπρές, αλλά δεν θα πρέπει να τον ξεγράψουμε. Η μοίρα του εξαρτάται από το αν η νέα κυβέρνηση του παραμείνει σε επαφή με τα θύματα της συμφωνίας με την τρόικα, εφαρμόσει γνήσιες μεταρρυθμίσεις για να δώσει στις επιχειρήσεις εμπιστοσύνη για να επενδύσουν, και χρησιμοποιήσει την εντατικοποίηση της κρίσης για να αξιώσει αληθινές παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα