Βαλς:Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραταθεί για μερικούς μήνες

 

PARIS, FRANCE - NOVEMBER 14:  France's Prime minister Manuel Valls  leaves the Elysee Palace after a security meeting, on November 14, 2015 in Paris, France. The meeting follows a series of coordinated terrorist attacks in the French capital that left at least 127 people dead and over 200 injured.  (Photo by Thierry Chesnot/Getty Images)

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί σήμερα από την τηλεόραση του BBC ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα του πρόκειται «χωρίς αμφιβολία να παραταθεί για μερικούς μήνες» τον Ιανουάριο, ενόψει κυρίως των προεδρικών εκλογών του 2017.

«Είναι δύσκολο σήμερα να τερματιστεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ακόμη περισσότερο διότι θα αρχίσουμε μια προεκλογική εκστρατεία μέσα σε μερικές εβδομάδες, με εκδηλώσεις, με δημόσιες συγκεντρώσεις. Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας», δήλωσε ο Βαλς στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή HARDtalk του BBC.

«Εξάλλου, αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μας επιτρέπει να προχωράμε σε συλλήψεις, διοικητικούς ελέγχους, που έχουν αποτελέσματα (…) Έτσι λοιπόν ναι, πρόκειται χωρίς αμφιβολία να ζήσουμε για μερικούς μήνες ακόμη με αυτή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε στη Γαλλία αμέσως μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, στις οποίος έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί. Το μέτρο παρατάθηκε για έξι μήνες στα τέλη Ιουλίου.

Σημειώνοντας ότι θέλει να παραμείνει «πολύ προσεκτικός» σχετικά με αυτό, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας εκτίμησε εξάλλου ότι ο κίνδυνος μιας οργανωμένης επίθεσης ενόπλων όπως εκείνη που διαπράχθηκε τη 13η Νοεμβρίου 2015 έχει «μειωθεί» σημαντικά.

«Αντίθετα μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με επιθέσεις του είδους αυτής που βιώσαμε στη Νίκαια (σ.σ. τον Ιούλιο του 2016 με 86 νεκρούς). Δηλαδή (ενέργειες που θα διαπραχθούν) από πρόσωπα που ενεργοποιούνται μέσω του Διαδικτύου, μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, από το Ισλαμικό Κράτος χωρίς κατ’ ανάγκη να περνούν από τη Συρία ή από το Ιράκ».

Εξάλλου, ερωτηθείς για την πιθανή επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών του Τουκέ, οι οποίες διευθετούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διασυνοριακή συνεργασία στο Καλέ (βόρεια Γαλλία), ο Βαλς απηύθυνε πριν απ’ όλα μια έκκληση για «συνεργασία».

«Μπορούμε πάντοτε να εξελίξουμε μια διμερή συνθήκη, αλλά αν αύριο λέγαμε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ότι δεν υπάρχει πλέον σύμβαση, και τα σύνορα είναι ανοικτά, αυτό θα σήμαινε ότι χιλιάδες επί χιλιάδων θα συνέκλιναν προς τη Βρετανία, αυτό θα ήταν ένα δράμα στη Μάγχη και ένα μείζον πρόβλημα για τη Μεγάλη Βρετανία. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι έχουμε ανάγκη μια συνεργασία», τόνισε ο Βαλς.

Οι επικρατέστεροι διεκδικητές του χρίσματος στην προκριματική διαδικασία της δεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (Απρίλιος-Μάιος 2017) τάσσονται υπέρ μιας επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών του Τουκέ, οι οποίες είχαν συναφθεί τον Φεβρουάριο του 2003 ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα