Βίτσας:Μειώνονται αισθητά οι ροές των προσφύγων

αρχείο λήψης (1)

Αποδίδει καρπούς η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, λίγες μέρες μετά την έναρξη της συμφωνίας άρχισε να υπάρχει μια σημαντική μείωση των ροών. Αυτό μας διευκολύνει στη διαχείριση των ανθρώπων στην ηπειρωτική χώρα. Αν αρχίσει η μετεγκατάσταση από την Τουρκία προς την Ευρώπη, αυτό θα πάψει τελείως» σημείωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Παράλληλα ο υπουργός γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί σήμερα και αύριο κέντρα φιλοξενίας με προβλήματα, με στόχο να βρεθούν λύσεις σε συνεργασία με τους υπευθύνους και την Αυτοδιοίκηση και τη Δευτέρα να δοθούν οι κατάλληλες εντολές για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Ο κ. Βίτσας παραδέχθηκε ότι η διαδικασία εξέτασης του ασύλου έχει καθυστερήσει στην Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι καθυστέρηση είναι ακόμη μεγαλύτερη στην Τουρκία. Στόχος είναι οι αρμόδιες επιτροπές να αποφαίνονται για τις αιτήσεις ασύλου μέσα σε μία εβδομάδα. «Περιμένω σε 10-15 μέρες να αρχίσει αυτή η διαδικασία. Η συμφωνία σαφώς έχει αποτελέσματα. Ήταν ο καλύτερος δρόμος, η καλύτερη λύση» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως η σημερινή επίσκεψη του Πάπα και του Πατριάρχη αποκαλύπτει ότι το προσφυγικό είναι ένα διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ακόμη ότι όσοι παραμένουν στην Ειδομένη αλλά και στον Πειραιά δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ασύλου. Στο λιμάνι του Πειραιά αυτή τη στιγμή είναι 3.600 πρόσφυγες, όπως είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν θα μεταφερθούν στο σύνολό τους στο Σκαραμαγκά.

Μέχρι τη Δευτέρα, περίπου 2.000 άνθρωποι θα φύγουν από το λιμάνι του Πειραιά, όχι μόνο για τον Σκαραμαγκά, αλλά και για άλλες δομές που έχουν συγκροτηθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα απομείνουν γύρω στους 1.600 ανθρώπους, που η κυβέρνηση ελπίζει να έχουν φύγει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Το ίδιο διάστημα εκτιμάται ότι θα αρχίσει να αποφορτίζεται και η Ειδομένη, καθώς και ένα κομμάτι του Ελληνικού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα