Βίτσας:Δεν πρόκειται να κάνουμε τα νησιά χώρους αιχμαλωσίας ψυχών

vitsas3333«Είμαστε πάρα πολύ ισχυροί στο να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφορικά με τις δηλώσεις Ερντογάν, ενώ αναφορικά με το προσφυγικό επέρριψε ευθύνες στην ΕΕ καθώς “δεν έχουμε πάρει τη βοήθεια” που έχει συμφωνηθεί

«Η χρησιμοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών για να επιτύχεις άλλους στόχους, είναι επιθετική ενέργεια». Όμως «το ξέρουν πάρα πολύ καλά και οι σύμμαχοι – γείτονες, ότι είμαστε πάρα πολύ ισχυροί στο να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είτε προς Ανατολάς, είτε προς Δυσμάς», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το προσφυγικό, αλλά και τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού.

Ειδικότερα μιλώντας στο Star ανέφερε ότι «αυτού του είδους οι δηλώσεις -του Τούρκου Προέδρου- μας ανησυχούν και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Κανείς δεν φοβάται γιατί οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε τέτοια κατάσταση, και από άποψη ετοιμότητας και από άποψη αξιόμαχου και όσον αφορά την αποτρεπτική τους δύναμη. Το ξέρουν πάρα πολύ καλά και οι σύμμαχοι – γείτονες, ότι είμαστε πάρα πολύ ισχυροί στο να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Ως συνεργαζόμενα υπουργεία προετοιμαζόμαστε για όλες τις καταστάσεις. Ευχόμαστε το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε και για οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα το οποίο υπόκειται σε διεθνείς συνθήκες» επεσήμανε ο ίδιος.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επέρριψε εκ νέου ευθύνες στην ΕΕ, αλλά και στις τοπικές αρχές για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά.

«Εμείς είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας, αλλά και η Ευρώπη πρέπει να είναι εντάξει απέναντι στην Ελλάδα. Δεν έχουμε πάρει τη βοήθεια για τις εξετάσεις ασύλου και τη μετεγκατάσταση, το relocation, που προχωρεί πάρα πολύ αργά. Μάλιστα κάποιες χώρες κάνουν και δημοψηφίσματα για το θέμα».

Παράλληλα κάλεσε την Ευρώπη και όχι μόνο την Τουρκία «να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Η υπεσχημένη βοήθεια για τις εξετάσεις ασύλου δεν έχει έρθει αλλά και ο αναγκαστικός καταμερισμός στο relocation προχωράει πάρα πολύ αργά. Μόνο 5.000 άνθρωποι για όλο το 2016 δεν είναι ικανοποιητικός αριθμός. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει το θέμα σαν Ευρώπη. Αν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το θέμα ο καθένας από μόνος του, τότε ποια είναι η ουσία της δημοκρατικής ενιαίας Ευρώπης» ανέφερε ο Δ.Βίτσας χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις τοπικές αρχές σχολίασε ότι «η κατάσταση στα νησιά δεν είναι καλή, δουλεύουμε πυρετωδώς. Αν όμως άκουγαν και οι τοπικοί παράγοντες αυτά που τους λέγαμε από το καλοκαίρι, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερη. Πρέπει να ανασυγκροτηθούν οι χώροι πρώτης υποδοχής. Θα διαμορφωθούν σε καλύτερη κατάσταση τα κέντρα ταυτοποίησης και θα είναι ένα σε κάθε νησί. Χρειαζόμαστε σε κάθε νησί και ένα μικρό χώρο κράτησης, όπου θα φιλοξενούνται όσοι αποκλείονται από το άσυλο».

Ο Δημήτρης Βίτσας εκτίμησε ότι «από τους Σύριους πρόσφυγες και ιδιαίτερα οι οικογένειες, δηλαδή αυτοί που έχουν το προσφυγικό προφίλ, κατά 90% θα πάρουν άσυλο. Μια σειρά άλλοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν άσυλο, θα επιστραφούν στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή είναι 50-50 στα νησιά. Η διαδικασία επιστροφής είναι αργή και θέλουμε και τη βοήθεια της Τουρκίας σε αυτό. Αυτή τη στιγμή είναι στα νησιά 11.398 άνθρωποι».

Ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας «θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα ενημερώσει για τις αποφάσεις μας, ώστε να αποσυμπιεστούν τα νησιά και να γίνει πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε τα νησιά από χώρους υποδοχής σε χώρους αιχμαλωσίας ψυχών, δεν το θέλουμε. Αυτό που θέλουμε είναι να προχωρήσει γρήγορα η κατάσταση και να υπάρχουν και ανταποδοτικά οφέλη για αυτά τα νησιά», κατέστησε σαφές.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ο Δ.Βίτσας σχολίασε «το θέμα είναι η συνεννόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων όσον αφορά στο διζωνικό, δηλαδή εδαφικό και περιουσιακό. Δεν μπορεί, όμως, να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις και εγγυήσεις. Είναι τρελό, από την πολιτική άποψη, ένα κράτος μέλος της ΕΕ να είναι υπό εγγύηση ή να έχει ξένα κατοχικά στρατεύματα στο έδαφος του. Αυτή η λύση είναι προς το συμφέρον της Κύπρου αλλά και της σταθερότητας όλης της περιοχής. Κανένας δεν μπορεί να πειθαναγκάσει τον κυπριακό λαό να μην έχει τέτοιο χαρακτήρα».

Τέλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού επανέλαβε χαρακτηριστικά ότι «επιτρέψετε ένα ελαφρύ μειδίαμα για κάτι περίεργα που ακούω από τα βορειοδυτικά. Για την Ελλάδα δεν υπάρχει «Τσάμικο». Αν κάποιος θέλει να συζητήσει τέτοιο πράγμα ας κάτσει μόνος του σε ένα τραπέζι και να το συζητήσει μόνος του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα