Α. Τσίπρας:Δεν έχετε σχέδιο για τη χώρα-Μόνη μας έγνοια η προστασία των λαϊκών στρωμάτων

Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση για τη στάση της απέναντι στο πολυνομοσχέδιο εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο επικοινωνικός ορυμαγδός διαψεύστηκε, αφού το πολυνομοσχέδιο δεν φέρνει νέα μέτρα, αλλά δύσκολα μέτρα, που απορρέουν από τη συμφωνία που ψηφίστηκε και από την αντιπολίτευση στις 14 Αυγούστου.

Τα μέτρα τα γνωρίζαμε από τον Αύγουστο, οφείλουμε να τα υλοποιήσουμε με στρατηγική, είπε ο κ. Τσίπρας και εγκάλεσε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι βρίσκεται σε υπαρξιακό αδιέξοδο.

«Τι ακριβώς παριστάνετε σήμερα; Τους αντιμνημονιακούς;» ρώτησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για πέντε χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφερναν ό,τι ζητούσαν οι δανειστές.

Εσείς που μας κατηγορούσατε ότι καθυστερούμε στη διαπραγμάτευση, εσείς που είχατε ταχθεί υπέρ μιας συμφωνίας, εσείς που τον Αύγουστο ψηφίσατε τη συμφωνία, σήμερα αρνείστε να ψηφίσετε τα μέτρα, συμπλήρωσε.

Επανέλαβε ότι ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η αξιολόγηση, να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015 και να ανοίξει η μεγάλη συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

«Δεν έχετε σχέδιο για τη χώρα. Ο καημός σας είναι να ξαναβρεθείτε στις καρέκλες της εξουσίας. Αλλά δεν θα το πετύχετε ούτε αυτή ούτε την επόμενη τετραετία. Για πολλά χρόνια θα μείνετε στην αντιπολίτευση. Κοιτάξτε να είναι εποικοδομητικά χρόνια» είπε ο πρωθυπουργός.

Για “σκανδαλογία” της αντιπολίτευσης λόγω έλλειψης επιχειρημάτων για τον τόπο έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλή και αναφέρθηκε στην υπόθεση που έχει δημιουργηθεί με το πόθεν έσχες του Γιώργου Σταθάκη, χωρίς όμως να κατονομάσει.

“Εσχάτως ανακαλύψατε δήθεν διαφθαρμένους υπουργούς στην κυβέρνηση για τους οποίους όμως δεν έχετε βρει κανένα πραγματικό στοιχείο που να στοιχειοθετεί κανένα θέμα διαφθοράς. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί και μην ψάχνετε εστίες διαφθοράς στην αριστερά.

Δεχόμαστε την κριτική και τον έλεγχο αλλά να είναι στοιχειοθετημένη ο έλεγχος και η κριτική πριν πάρουν αποφάσεις κάποια τηλεδικαστήρια. Για να σταματήσει η άσκοπη συζήτηση θέλω να επαναλάβω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Σε αυτή τη χώρα θα λειτουργήσουν οι θεσμοί και διαδικασίες και δεν θα μείνει κανένας στο απυρόβλητο, ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε πολιτικός, ούτε επιχειρηματίας, ούτε υπουργός αν υπάρχουν στοιχεία. Αλλά να μιλάμε με στοιχεία όχι με εικασίες” είπε ο Πρωθυπουργός.

“Και να έχετε υπόψιν σας το εξής, μην με προκαλείτε. Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο θέμα γιατί ένας νεοεκλεγείς βουλευτής το 2012 έκανε ατελή δήλωση την οποία διόρθωσε  με συμπληρωματική την ίδια χρονιά και το 2013, το 2014 και το 2015 έχει δηλώσει όλα αυτά τα ποσά κα έχει φορολογηθεί για αυτά. Να μιλήσουμε γι αυτούς που δεν έχουν φορολογηθεί; Να μιλήσουμε για το εκατομμύριο του κ. Τσουκάτου κύριοι του ΠΑΣΟΚ που ήταν από τα μαύρα ταμεία της Siemens; Που πήγαν; Μην με προκαλείτε. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Δεν θα ξεχαστεί τίποτα και για κανέναν. Αν υπάρξουν στοιχεία για οποιονδήποτε υπουργό τότε, όπως όλοι οι πολίτες, θα έχει ίση αντιμετώπιση απέναντι στον νόμο” πρόσθεσε.

Σε θετική κατεύθυνση, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις χτεσινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Επισήμανε ότι ακόμα η Ευρώπη κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς ως προς αυτό το ζήτημα και ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις εντός της για την αντιμετώπιση, ασκώντας κριτική για ξενοφοβική, ακραία συντηρητική στάση κυβερνήσεων που υψώνουν τείχη και συρματοπλέγματα και απαντούν με βία στους ανθρώπους που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή.

Σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι είναι πολύ μεγάλη ανάγκη σταδιακά το βάρος να μετατοπιστεί από τα ελληνικά νησιά προς τα τουρκικά παράλια ώστε η διαδικασία της μετεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από εκεί, για να σταματήσει το Αιγαίο να μετράει νεκρούς και να σταματήσει το αίσχος της εκμετάλλευσης των προσφύγων από δουλέμπορους.

Τόνισε ότι η Ελλάδα δήλωσε, και το έχει δηλώσει από τη Σύνοδο του Μαρτίου, ότι είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια πολιτική ενίσχυσης της Τουρκίας από την ΕΕ για να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Χωρίς αυτό να σημαίνει, σημείωσε, ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις ή υποχωρήσεις από τη δική μας πλευρά και από την ευρωπαϊκή πλευρά σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξήγησε και κατ’ ιδίαν στη Σύνοδο ότι κοινές περιπολίες με τουρκικά πλοία στα ελληνικά χωρικά ύδατα δεν μπορεί να υπάρξουν.

Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε από το βήμα της Βουλής την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει σε σχέση με τις χώρες που επωμίζονται το βάρος υποδοχής των προσφυγικών ροών, δημοσιονομική χαλάρωση και ενίσχυση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα