Αϋπνία-τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

patates-tiganites-patates-tiganites

Ένα βαρύ ή πλούσιο σε θερμίδες γεύμα μπορεί να σας αφήσει άυπνους όλη τη νύχτα.

Ακολουθώντας τους παρακάτω διατροφικούς κανόνες μπορείτε να διαφυλάξετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Πείτε όχι στα τηγανητά

Οι τηγανισμένες τροφές είναι βαριές και ο οργανισμός χρειάζεται αρκετή ώρα για την πέψη τους. Αν ξαπλώσετε αμέσως μετά το φαγητό είναι πιθανό να έχετε αίσθημα βάρους στο στομάχι, καούρες, δυσπεψία ή όξινες αναγωγές που σίγουρα δεν θα σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε.
Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, ένα μέταλλο που συμμετέχει στη σύνθεση της μελατονίνης, μιας ορμόνης/νευροδιαβιβαστή που προκαλεί ύπνο. Περιέχεται στα λιπαρά ψάρια, το κοτόπουλο, το τυρί cottage, το σπανάκι, τα σπαράγγια, τον ανανά και τη μπανάνα.

Αποφύγετε το αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ δεν βοηθάει τον ύπνο. Ο μεταβολισμός του οινοπνεύματος στον οργανισμό είναι ταχύς και προκαλεί αφυδάτωση. Επιπλέον, η μετατροπή του σε σάκχαρα δίνει ενέργεια στον οργανισμό και μπορεί να σας κάνει να ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα.
Προτιμήστε ένα αφέψημα από βότανα όπως χαμομήλι, τσάι του βουνού που δεν περιέχει καφεΐνη, βαλεριάνα κ.λπ. που θα σας εξασφαλίσει ξεκούραστο και ήρεμο ύπνο.

Ο ρόλος των πρωτεϊνών
Παρότι κάποια πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως το κοτόπουλο ή τα ψάρια, περιέχουν ωφέλιμη τρυπτοφάνη, η μεγάλη κατανάλωση πρωτεΐνης στο δείπνο απαιτεί αρκετό χρόνο πέψης που δεν βοηθάει τον εύκολο ύπνο.
Επιλέξτε πιάτα με σύνθετους υδατάνθρακες που ευνοούν τον ύπνο. Η καλύτερη επιλογή είναι οι πατάτες, αλλά όχι οι τηγανητές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα