Αυτός είναι ο επικεφαλής του πραξικοπήματος στην Τουρκία

Ο απόστρατος συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κιοσέ φέρεται να είναι ο επικεφαλής του πραξικοπήματος στην Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», που επικαλείται τουρκικές κυβερνητικές πηγές.

Ο Μουχαρέμ Κοσέ είχε αποπεμφθεί τον περασμένο Μάρτιο από τη θέση του νομικού προϊσταμένου του Γενικού Επιτελείου, κατηγορούμενος για παρατυπίες που είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι κατηγορίες για την απόπειρα δολοφονίας το 2009 του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Ωστόσο μεταξύ των πραξικοπηματιών ήταν και πολλοί άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, ενώ από τον αριθμό των συλλήψεων φαίνεται πως οι πραξικοπηματίες είχαν μεγάλη υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι συλληφθέντες έχουν ξεπεράσει τους 1.500. Μεταξύ αυτών και στρατηγοί. συνταγματάρχες, αντισυνταγματάρχες και ταγματάρχες οι οποίοι παύθηκαν άμεσα από τα καθήκοντά τους.

Ο Μουχαρέμ Κιοσέ είχε αναλάβει καθήκοντα στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στη Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου, στην οποία εντάσσεται και το «κοσμικό δωμάτιο», όπως αποκαλείται το τμήμα που φυλάσσονται άκρως απόρρητα σχέδια και στοιχεία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ο προκάτοχός του είχε συλληφθεί για απόπειρα πραξικοπήματος στο πλαίσιο της υπόθεσης του δικτύου Ergenekon.

Ο Κιοσέ στοχοποιήθηκε και κατηγορήθηκε ως σύνδεσμος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, παρέχοντάς του πρόσβαση σε απόρρητα στρατιωτικά αρχεία, μέσω του Ιδρύματος Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών, στο οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δόθηκαν απόρρητα στρατιωτικά ψηφιακά στοιχεία.

Τουρκικές κυβερνητικές πηγές παρουσιάζουν τον Κιοσέ ως επικεφαλής του πραξικοπήματος, συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο και τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο εμφανίζουν ως υποκινητή. Σημειώνεται πως ο Γκιουλέν, που κατοικεί στις ΗΠΑ, υπήρξε για χρόνια στενός σύμμαχος του Ερντογάν, ωστόσο σήμερα αποτελεί τον νούμερο ένα εχθρό του. Ο Γκιουλέν απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του ίδιου του Τούρκου προέδρου, σημειώνοντας πως καταδικάζει απερίφραστα το πραξικόπημα και πως θεωρεί προσβολή να τον συνδέουν με τέτοιες αντιδημοκρατικές ενέργειες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα