Αυτός είναι ο “εκλεκτός” του Ερντογάν

dfxcfΤο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ανέδειξε ως μόνο υποψήφιο για την ηγεσία του -και ως εκ τούτου και την πρωθυπουργία- τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μπινάλι Γιλντιρίμ.

Η επίσημη εκλογή θα πραγματοποιηθεί στο συνέδριο του κόμματος την Κυριακή, 22 Μαϊου.

Οι διεργασίες για ανάδειξη του νέου υποψηφίου άρχισαν τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκαν την Τρίτη με σφυγμομετρήσεις ανάμεσα στα βασικά στελέχη του κόμματος.

Γύρω στα 800 στελέχη κατέθεσαν την άποψή τους για τον νέο ηγέτη του κόμματος.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, οι τριήμερες διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν στο εσωτερικό του κόμματος κατέληξαν στην υποψηφιότητα Γιλντιρίμ· άλλωστε η παράδοση του κόμματος δεν θέλει διάφορους υποψηφίους να συναγωνίζονται για την προεδρία.

Ο 61χρονος Μπινάλι Γιλντιρίμ υπάρχει στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως επικεφαλής του συστήματος θαλάσσιων μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη, όταν δήμαρχος της πόλης ήταν ο Ερντογάν.

Αν και το 2013 απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση, το 2014 έγινε σύμβουλος του Ερντογάν.

Σήμερα αναμένεται ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει την τελευταία συνάντησή του με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Νταβούτογλου, Ιμπραήμ Καίν, «ο πρωθυπουργός μας προγραμματίζει επίσκεψη στο προεδρικό μέγαρο για να αποχαιρετήσει τον πρωθυπουργό μας». Στη συνάντηση οι δύο άνδρες θα αποφασίσουν το χρονοδιάγραμμα της απομάκρυνσης Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία.

Μετά την παραίτηση του Νταβούτογλου από τη θέση του, ο Ερντογάν θα δώσει εντολή στον διάδοχό του στο ΑΚΡ να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα