Αυστρία:Το ακροδεξιό κόμμα πρώτο σύμφωνα με δημοσκοπήσεις

ΧόφερΑυστρία

Τα ανησυχητικά δείγματα είχαν έρθει εδώ και καιρό, για την ακρίβεια από τότε που το αντιμεταναστευτικό μένος της χώρας άρχισε να εκδηλώνεται ως απάντηση στις εισροές προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη και ναθεσμοθετείται σε άτυπες συνόδους στις οποίες συμμετείχαν τα ενδιαφερόμενα κράτη.

Μετά την οριακή ήττα και την προηγούμενη εβδομάδα του ακροδεξιού υποψήφιου προέδρου της Αυστρίας, Νόρμπερτ Χόφερ, η τάση ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο και έτσι σημερινές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στα φύλλα των αυστριακών εφημερίδων «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» και «Εστεραιχ»,φέρουν εκ νέου το αντιπολιτευόμενο Κόμμα των Ελευθέρων να αναδεικνύεται πρώτη πολιτική δύναμη.

Το ακροδεξιό ξενοφοβικό κόμμα εμφανίζεται και στις δύο δημοσκοπήσεις μεποσοστό 34%, σε περίπτωση που διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, ενώ η κανονική τους ημερομηνία είναι το φθινόπωρο του 2018.

Και στις δύο δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνεται το ποσοστό με το οποίο εμφανίζεται ήδη εδώ και αρκετούς μήνες σε δημοσκοπήσεις το Κόμμα των Ελευθέρων, του οποίου ο υποψήφιος στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, Νόρμπερτ Χόφερ, συγκέντρωσε κατά τον δεύτερο γύρο τους, ακριβώς πριν μία εβδομάδα, ένα πρωτοφανές ποσοστό 49,7%, έχοντας οριακή διαφορά μόλις 31.026 ψήφων από τον αντίπαλό του, τον υποψήφιο των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν,που με ποσοστό 50,3% αναδείχθηκε νικητής των εκλογών και ως εκ τούτου νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας.

Δεύτερο κόμμα στη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» εμφανίζεται, με ποσοστό 26%, το Σοσιαλδημοκρατικό, το οποίο ηγείται του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που ακολουθεί με ποσοστό 18 %, ενώ στις επόμενες θέσεις βρίσκονται το κόμμα τωνΠράσινων με 13% και ΝΕΟΣ με ποσοστό 8%.

Αξιοσημείωτο είναι πως στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας, που είχε πραγματοποιηθεί πριν την παραίτηση εδώ και τρεις εβδομάδες του έως τότε καγκελάριου και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν – εξαιτίας της κριτικής που δεχόταν, μεταξύ άλλων λόγω της συντριπτικής ήττας του Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών – το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών ήταν μόλις στο 18%.

Ως λόγος της ανόδου τους στην τωρινή δημοσκόπηση θεωρείται το γεγονός της ανάληψης του αξιώματος τόσο του καγκελάριου όσο και του αρχηγού του κόμματος, από τον 50χρονο Κρίστιαν Κερν, έως τώρα επιτυχημένου γενικού διευθυντή των δημόσιων Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, ο οποίος συγκεντρώνει ήδη υψηλό ποσοστό δημοτικότητας.

Στη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Εστεραιχ», το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό 24%, το Λαϊκό Κόμμα με 21% και ακολουθούν οι Πράσινοι με 13% και το ΝΕΟΣ με 6%.

Η δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας θέτει και το ερώτημα ως προς τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στην περίπτωση απευθείας εκλογής του καγκελάριου της χώρας, όπου, ένα ποσοστό 36% των ερωτηθέντων επιλέγει τον νέο καγκελάριο και νέο αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν και ένα 26% τον αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ενώ ακολουθεί ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριος σήμερα στην κυβέρνηση, Ράινχολντ Μιτερλένερ με μόλις 8%.

Σε ένα δεύτερο ερώτημα ως προς την εκλογή καγκελάριου, στην περίπτωση όμως που αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος αναλάμβανε ο προερχόμενος από αυτό το κόμμα, ο ιδιαίτερα δημοφιλής υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι διαφορετικά, με τον Σεμπάστιαν Κουρτς να προηγείται με ποσοστό 27%, έναντι 25% του Κρίστιαν Κερν και 21% του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Σε άλλη δημοσκόπηση που θα δημοσιευτεί στο αυριανό τεύχος του εβδομαδιαίου αυστριακού περιοδικού «Προφίλ» και στο ερώτημα εάν ο νέος Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν μπορεί να «ενώσει» και πάλι τη χώρα μετά τον πολωτικό προεκλογικό αγώνα για τις προεδρικές εκλογές, ένα ποσοστό 8% απαντά με «σίγουρα ναι», ένα 37% με «μάλλον ναι», ενώ σε ποσοστό 28% οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως «μάλλον δεν θα το κατορθώσει» και 16% το αποκλείουν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα